Уноси у незарађени приход | Како снимити?

Часописи незарађених прихода

Следећи пример уноса дневника са неоствареним приходом пружа разумевање најчешћих типова ситуација у којима такав унос у дневник гласи и како се може евидентирати исто као што постоји много ситуација у којима унос у дневник за незарађени приход пролази, није могуће пружити све врсте примера. Новац се прима у незарађеним приходима, али роба и услуге тек треба да буду испоручени. Према концепту признавања прихода, он се не може третирати као приход док се не обезбеде добра или услуге. Због тога се третира као текућа обавеза.

Кораци до уноса у незарађени приход

  • Корак 1: Поделите износ примљен за пружање робе или пружање услуга са бројем месеци услуга / добара за које је примљен износ. На пример, професионални хонорари од 6.000 америчких долара примају се шест месеци. Стога би се 6000 долара подељено са 6, што је 1000 долара, признало као приход за сваки месец.
  • Корак 2: Задужите готовински / банковни рачун укупним примљеним износом, тј. 6.000 УСД, и створите тренутну обавезу из неоствареног прихода приписујући исти износ. Пошто је готовина примљена, то је стварање имовине. Стога одговарајуће терећења. Приход предузеће тек треба да заради, па се исти књижи као обавеза.
  • Корак 3: На крају сваког месеца, обавеза преноса прихода смањила би се за 1.000 УСД задуживањем износа, а приход би се повећао приписивањем истог износа.

Како снимити?

  • Када се прими приход од прихода - У овој ситуацији се прима новац и настаје текући приход. Забележено је под:

  • Када се заради приход од прихода - У овој ситуацији, обавеза преноса прихода се смањује, а приход се повећава, унос се евидентира као под:

Концепт незарађеног прихода уобичајен је у индустријама у којима се исплате примају унапред. Неки од уобичајених примера незарађеног прихода су уговори о услугама као што су одржавање куће, уговори о осигурању, уговори о закупу, услуге уређаја као што су поправка фрижидера, улазнице које се продају за догађаје итд.

Примери уноса у незарађени приход

У наставку је наведено неколико примера уноса у дневник са приходом:

Пример # 1

1. априла купац плаћа 5.000 америчких долара за услуге уградње, које ће бити пружене у наредних пет месеци. Примљени износ евидентирао би се као књиговодствени приход (текућа обавеза). После тога би се смањила обавеза преноса прихода и приходи би се признавали сваког месеца.

Снимили би се следећи уноси у часопис:

Пример # 2

1. марта станодавац прима станарину за 12 месеци унапред, која износи 12.000 америчких долара. Примљена закупнина би се у књигама признавала као унапред закупнина, а 1.000 долара би се третирало као приход од закупа сваког месеца. Снимили би се следећи уноси у часопис:

Пример # 3

31. маја извођач је добио 100.000 америчких долара за пројекат који ће се изводити током десет месеци. Укупан примљени износ евидентирао би се као зарађени приход јер пројекат тек треба да буде завршен. Приход од 10.000 УСД би се признао као приход за наредних десет месеци у књигама добављача.

Пример # 4

5. јуна осигуравајућа компанија је од премијера КСИЗ примила премију у износу од 24.000 америчких долара за 12 месеци. Будући да је обухваћени период 12 месеци, почетни примљени износ евидентирао би се као обавеза у књигама осигуравача. После тога, сваког месеца би се 2000 долара признавало као приход. Снимили би се следећи уноси у часопис:

Пример # 5

Дана 10. јуна, овлашћени рачуновођа примио је 20.000 УСД за попуну полугодишњих пријава за годину. Будући да се износ односи на две пријаве које се попуњавају сваких шест месеци, приход (10.000 УСД) би се признавао на крају сваких шест месеци у књигама. Снимили би се следећи уноси у часопис:

Пример # 6

10. августа трговац је примио авансну уплату за робу у вредности од 2.000 америчких долара, која треба да буде испоручена у наредних месец дана. Примљени износ би се третирао као приход који није остварен док се роба не испоручи. Пошаљите испоруку. Износ би се признао као приход у књигама. Снимили би се следећи уноси у часопис:

Горе наведени уноси се евидентирају након признавања прихода. Концепт признавања прихода каже да приход треба признати када се роба испоручи или пруже услуге, а постоји и извесност реализације плаћања. Стога се сваки приход који се не остварује не би требало признавати као приход и треба га третирати као обавезу док се не испуне наведени услови.