Разлика између удела у капиталу и преференцијалног удела (Инфографика)

Разлика између капитала и преференцијалних акција

Кључна разлика између удела у капиталу и преференцијалних удела је у томе што су удели у капиталу обичне / обичне акције компаније које компаније морају издати обавезно и које инвеститорима дају право гласа и учешћа на састанцима компаније, док предност акцијски капитал има преференцијално право над основним акционарским капиталом у смислу примања дивиденде и отплате уложеног износа током предузећа прелази у ликвидацију, али преференцијални акционари немају право гласа и учешћа на састанцима компаније.

Корпоративни свет има структуру капитала попут акцијског капитала, дужничког фонда, као и резерви и вишка. Свака корпорација има обавезу да изда основни капитал за прикупљање основног капитала компаније. Акцијски капитал може бити различитих врста као што је акцијски капитал, приоритетни акцијски капитал итд.

Власничке и преференцијалне акције су попут две стране медаље, имају своје предности и недостатке. Дивиденде на капитал ће у великој мери зависити од резултата компаније, док је за приоритетне акције она фиксна и потребна је за исплату.

  • Акционари су стварни носилац ризика компаније, јер имају преостали удео у случају ликвидације;
  • Преференцијални акционари имају предност у односу на већа потраживања од зараде и имовине, а стопа дивиденде је фиксна, без права гласа и могућности учешћа у дивиденди у временима када су перформансе компаније добре.

Шта је акцијски капитал?

Акцијски капитал је основни акцијски капитал који свако предузеће мора издати обавезно. Власници власничких удела су резидуални удео у имовини предузећа. Власничке акције се такође називају обичним акцијским капиталом који припада структури капитала власничког капитала.

Шта је преференцијални капитал?

Преференцијални акцијски капитал означава акције са преференцијом у односу на други капитал акционарског капитала. Такав акцијски капитал има предност над дивидендом и отплатом у тренутку ликвидације.

Узмимо пример,

Издата компанија АБЦ Лимитед

  • Акцијски капитал од 50 милиона долара, 5 милиона акција од по 10 долара;
  • Преференцијални акцијски капитал од 5 милиона долара, 500.000 акција од по 10 долара;

Овде ће приоритетни акционари имати предност права над уделом компаније.

Екуити вс. Преференце Схарес Инфограпхицс

Кључне разлике

  • Власничке акције су обична обична деоница компаније, док преференцијалне акције имају посебна преференцијална права у односу на власничке акције компаније.
  • Дионички капитал нема право на принудну примање дивиденди. Преференцијалне акције, на основу врсте емисије, добијају дивиденду сваке године.
  • Власничке акције имају право гласа на главној скупштини компаније, док друге немају право гласа на генералној скупштини.
  • Власничке акције имају право да учествују у управљању предузећем. Истовремено, повлашћени удео нема право да учествује у управљању компанијом.
  • За компанију је обавезно враћање средстава повлашћеним акционарима, док није обавезно враћање средстава власничким акцијама.
  • Преференцијалне акције могу се претворити у капиталне акције. Истовремено, власничке акције не могу се претворити у преференцијалне акције.
  • Власничке акције имају право на бонус акције. Док други нема право на бонус акције против свог постојећег удела.
  • У преференцијалне акције, да ли средњи или велики инвеститори улажу своја средства, док у капиталне акције чак и мали акционари такође могу приуштити да улажу.

Упоредна табела

ОсноваУдели у капиталуПриоритетне акције
ДефинисатиТо је основни капитал предузећа.То су акције које власнику обећавају да ће имати неку предност у односу на акције компаније.
ДивидендаОни немају обавезно право да добију дивиденду.Ове акције, на основу њиховог времена некумулације или кумулативе, имају право на дивиденду.
Стопа дивидендеСтопа дивиденде осцилира.Стопа дивиденде је фиксна.
ГласањеОни имају право гласа на генералним скупштинама.Они немају никаква гласачка права.
Обавезна отплатаВласничке акције се никада не враћају инвеститорима обавезно.Преференцијални удео је обавезан за повраћај њиховим инвеститорима.
ВрстеНемају ниједан тип; стога се сматрају обичним деоницама компаније.Имати разне врсте као што су Цонвертибле-Нон Цонвертибле, Цумулативе-Нон кумулативе, Партиципатори-Нон Партиципатори, итд.
ЛиквидацијаУ време ликвидације, власници капитала ће имати преостало право на имовину компаније чак и након отплате преференцијалних акција компаније.Преференцијални акционари ће имати прво право након отплате свих исплата запослених, статутарних плаћања и свих врста осигураних и необезбеђених поверилаца.
Учешће у управљањуПрвенствено одговоран за управљање компанијомНемају права учешћа у управљању компанијом.
КонверзијаНе могу се претворити у приоритетне акције.Може се претворити у капиталне акције;
Обавезно за издавањеВласнички капитал обавезно је да изда свако предузеће;Преференцијални акцијски капитал није обавезан за издавање свих компанија.
ТргованЊима се може трговати на тржишту путем берзе.На њима се не може трговати.
Бонус акцијеОни имају право на издавање бонуса против свог постојећег удела.Немају право на издавање бонуса за своје постојеће поседе.
ДеноминацијаГенерално су мањег назива; стога чак и мали инвеститори могу у њега улагати.Они су углавном високе деноминације, па средњи и велики инвеститори могу себи приуштити да улажу у приоритетни акцијски капитал.

Закључак

Инвеститори треба да стекну потпуно знање о различитим облицима улагања, јер је велика вероватноћа да ће претрпети велике губитке због погрешне трговине. У време инвестирања средстава, златно правило је стицање акција деоница када цене опадају и продаја када се цене акција окрећу нагоре. Такође, стварни инвеститор треба да иде на дугорочни хоризонт; пружиће им добар повраћај током дужих периода. То је начин на који човек може зарадити леп профит и може испунити циљ постизања најбољег приноса од свог профита.