Готовински еквиваленти (дефиниција, примери) | Комплетан водич

Шта је готовински еквивалент?

Готовински еквиваленти су генерално високо ликвидне инвестиције са роком доспећа три месеца или мање, високог кредитног квалитета и неограничене тако да су доступне за непосредну употребу.

Примери готовинских еквивалената

Размотримо следеће примере.

  • Прихватање банкара: Прихватање банкара (БА) је краткорочни дужнички инструмент који издаје компанија за који гарантује комерцијална банка.
  • Комерцијални папир: Неосигурани извор финансирања који издаје корпорација и углавном је краткорочне природе. Они се обично користе за финансирање краткорочних пословних захтева као што су потраживања, залихе и краткорочне обавезе.
  • Благајнички записи: Државни запис је краткорочна дужничка обавеза коју подржава Министарство финансија владе САД-а. Државни записи углавном доспевају мање од годину дана и продају се у апоенима од 1.000 УСД до максималне куповине од 5 милиона УСД.

Капиталне инвестиције као што су акције, обвезнице и деривати изузете су из еквивалената, осим ако су у суштини готовински еквиваленти, на пример, преференцијалне акције стечене у кратком периоду њиховог доспећа и са одређеним датумом откупа.

Ако државни записи не могу да се претворе у готовину због зајма дуга или неког другог споразума, ограничени државни записи морају се пријавити на посебном инвестиционом рачуну од неограничених државних записа у билансу стања или напомени уз рачун који се спомиње исти треба укључити у белешке о рачуну.

Разлика између готовине и готовинских еквивалената

Ево кључних разлика -

  • Готовина: Готовина је новац у облику валуте. То укључује све рачуне, кованице и новчанице.
  • Еквивалент у новцу: Да би се инвестиција квалификовала као еквивалент, мора се лако претворити у готовину и бити изложена безначајном ризику вредности. Стога се инвестиција обично квалификује као новчани еквивалент само када има кратко доспеће, рецимо, три месеца или мање.

Пример Тесцо

Пример Тесца из годишњег извештаја за 2017. годину - У готовину је укључено 777 милиона фунти које су издвојене за завршетак спајања са Боокер Гроуп Плц. Ова готовина није доступна Групи и мора се држати на ограђеним рачунима док је Група и њени саветници не пусте заједно како би се испунили сви услови спајања.

Књиговодствени унос: Биланс стања приказује износ готовине и готовинских еквивалената у датом тренутку. Извештај о новчаном току објашњава промену готовине током времена. На пример, ако предузеће потроши 200 долара за куповину сировине, забележиће пораст од 200 долара за своју сировину и одговарајуће смањење готовине и њених еквивалената.

Значај готовине и готовинских еквивалената

# 1 - Извор ликвидности

Компаније их држе у сврху испуњавања краткорочних обавеза у готовини, а не ради инвестирања или у друге сврхе. То је важан извор ликвидности. Стога компаније желе новчани јастук за превладавање неочекиваних ситуација попут недостатка прихода, поправке или замене машина или других непредвиђених околности које нису у буџету.

Калкулације односа ликвидности су важне за одређивање брзине којом компанија може да отплати свој краткорочни дуг. Разни коефицијенти ликвидности укључују коефицијент готовине, брзи коефицијент текућег коефицијента.

  • Однос готовине: (Новац и еквиваленти + тржишне хартије од вредности) ÷ Текуће обавезе
  • Текући однос: Текућа имовина ÷ Текуће обавезе;
  • Брзи однос: (Текућа имовина - залихе) ÷ Текуће обавезе;

Рецимо да ако постоји компанија КСИЗ са тренутним односом: 2,3к, брзим односом: 1,1к и односом готовине: 0,6к. Можете ли да коментаришете ликвидност компаније?

Тумачење: Од три показатеља, показатељ готовине је најконзервативнији. Искључује потраживања и залихе с обзиром на то да она нису тако ликвидна као готовина. У горњем примеру, брзи однос од 0,6к значи да компанија има само 0,6 УСД ликвидних средстава за плаћање за сваки долар текуће обавезе.

# 2 - Стратегија спекулативног стицања

Још један добар разлог за нагомилавање је краткорочна аквизиција. Као пример, узмите у обзир стање готовине у билансу стања компаније Аппле Инц. за 2014. годину.

  • Новац = 13,844 милијарде долара
  • Укупна актива = 231.839 милијарди долара
  • Готовина као% укупне активе = 13.844 / 231.839 ~ 6%
  • Укупна продаја у 2014. години = 182.795 УСД
  • Готовина као% од укупне продаје = 13.844 / 182.795 ~ 7,5%

извор: Аппле СЕЦ Филингс

Тумачење: Инвестиција од 13.844 милијарде долара (готовина) + 11.233 милијарде долара (краткорочне инвестиције) + 130.162 милијарде долара (дугорочне инвестиције) износи 155,2 милијарде долара. Комбинација свега овога указује на то да ће Аппле можда тражити неко стицање у блиској будућности.

Добро или лоше имати?

+ Зрелост и лакоћа конверзије: Повољно је имати ово из пословне перспективе, јер их компанија може користити за задовољење краткорочних потреба.

+ Финансијско складиште: Нераспоређени еквивалент је начин складиштења новца док предузеће не одлучи шта ће с њим радити.

-Губитак прихода: Понекад компаније издвоје износ у еквивалентима, који премашује оно што је било неопходно за покривање непосредних обавеза, у зависности од тржишних услова. Када се то догоди, компанија губи потенцијални приход, јер је новац који је могао да произведе већи принос негде другде намењен на готовински рачун.

-Ниско интересовање: Многи еквиваленти носе интерес. Међутим, каматна стопа је обично ниска. Ниска каматна стопа има смисла с обзиром да еквиваленти укључују низак ризик. Међутим, то такође значи да се еквиваленти боре да држе корак са инфлацијом.

Последње мисли

Износ готовине и готовинских еквивалената које компанија поседује има импликације на целокупну стратегију пословања компаније. Постоје многе теорије о томе колико компаније треба да држе. Међутим, исто зависи од индустрије и фазе раста. Тренутни однос и брзи однос помажу инвеститорима и аналитичарима да упореде нивое готовине компаније у односу на одређене трошкове.