Банке у Холандији | Списак 10 најбољих банака у Холандији

Преглед

Према Мооди’с Инвесторс Сервице-у, холандски банкарски систем изгледа прилично стабилно. И као резултат, Мооди’с рејтинг за исти је прилично позитиван. Мооди’с Инвесторс Сервице очекује да ће се у наредних 12-18 месеци кредитна способност холандског банкарског система знатно побољшати.

Мало је разлога због којих је Мооди’с Инвесторс Сервице тако добро оценио холандски банкарски систем -

  • Један од најважнијих фактора који стоји иза такве позитивне оцене је зато што Мооди верује да је домаће окружење у Холандији прилично позитивно за банкарски систем. Право домаће окружење омогућиће банкама да сачувају перформансе своје имовине.
  • Економија Холандије се прилично добро опорављала, релативно боље од својих вршњака у евро-зони.
  • Кредитне перформансе холандских банака такође су биле запажене и стабилне.

Структура банака у Холандији

Према последњим подацима добијеним у 2017. години, у Холандији постоји око 99 банака. Банкарски сектор у Холандији износи највећи део БДП-а земље. У 2008. години однос између банкарске активе и БДП-а Холандије износио је 600%. У 2016. години пао је на 365%.

Банка Холандије делује као централна банка земље. Такође је државна банка и нуди услуге позајмљивања.

Међу свим овим банкама у Холандији, само је једна банка јавно наведена; неке су делимично у власништву владе, а једна велика банка је задружна институција. Након глобалне финансијске кризе, велике банке у Холандији доминирају читавим банкарством.

Списак 10 најбољих банака у Холандији

  1. ИНГ Банк НВ
  2. Задруга Рабобанк У.А.
  3. АБН АМРО банка Н.В.
  4. Де Волксбанк Н.В.
  5. НИБЦ банка Н.В.
  6. Ацхмеа Банк Н.В.
  7. ван Лансцхот Банкиерс Н.В.
  8. Тридос Банк Н.в.
  9. Делта Ллоид банка
  10. КАС банка Н.В.

Погледајмо сваку од њих у смислу укупне стечене имовине -

# 1. ИНГ Банк НВ:

По укупној стеченој активи ова банка је највећа банка у Холандији. На крају 2016. године укупна актива коју је стекла ова банка износила је 843919 милиона евра. Има 35,79% удела у укупној консолидованој активи. Исте године нето приход ове банке износио је 4227 милиона евра. Ова банка је специјализована за осигурање и банкарство. Његова главна канцеларија налази се у Амстердаму.

# 2. Задруга Рабобанк У.А .:

По укупној стеченој активи ова банка је друга по величини банка у Холандији. На крају 2016. године укупна актива коју је стекла ова банка износила је 672484 милиона евра. Има 28,52 %% удела у укупној консолидованој активи. Исте године нето приход ове банке износио је 1960 милиона евра. Основана је 1898. године, пре око 119 година. Ова банка је специјализована за управљање имовином, лизинг, некретнине, осигурање и банкарство. Његов главни штаб налази се у Утрехту.

# 3. АБН АМРО Банк Н.В .:

По укупној стеченој активи ова банка је трећа по величини банка у Холандији. На крају 2016. године укупна актива коју је стекла ова банка износила је 394482 милиона евра. Има 16,73% удела у укупној консолидованој активи. Исте године нето приход ове банке износио је 1806 милиона евра. Ова банка је специјализована за хипотеке, штедњу, потрошачке кредите и интернет банкарство. Његова главна канцеларија налази се у Амстердаму.

# 4. Де Волксбанк Н.В .:

По укупној стеченој активи ова банка је четврта по величини банка у Холандији. На крају 2016. године укупна актива коју је стекла ова банка износила је 61561 милион евра. Има 2,61% удела у укупној консолидованој активи. Исте године нето приход ове банке износио је 329 милиона евра. Основана је 1817. године, пре око 200 година. Ова банка је специјализована за платне производе, хипотеку и штедњу. Његов главни штаб налази се у Утрехту.

# 5. НИБЦ банка Н.В .:

По укупној стеченој активи ова банка је пета по величини банка у Холандији. На крају 2016. године укупна актива коју је стекла ова банка износила је 23580 милиона евра. Има 1,00% удела у укупној консолидованој активи. Исте године нето приход ове банке износио је 102 милиона евра. Основан је 1945. године, пре око 72 године. Ова банка је специјализована за корпоративно банкарство. Његов главни штаб налази се у улици С Гравенхаге.

# 6. Ацхмеа Банк Н.В .:

По укупној стеченој активи ова банка је шеста по величини банка у Холандији. На крају 2016. године укупна актива коју је стекла ова банка износила је 14985,32 милиона евра. Има удео од 0,64% у укупној консолидованој активи. Исте године нето приход ове банке износио је 13,31 милиона евра. Ова банка је специјализована за штедне производе и стамбене хипотекарне кредите. Његов главни штаб налази се у Апелдорну.

# 7. ван Лансцхот Банкиерс Н.В .:

По укупној стеченој активи ова банка је седма по величини банка у Холандији. На крају 2016. године укупна актива коју је стекла ова банка износила је 14877,41 милиона евра. Има удео од 0,63% у укупној консолидованој активи. Исте године нето приход ове банке износио је 69,80 милиона евра. То је најстарија банка Холандије. Основана је 1737. године. Ова банка је специјализована за приватно банкарство. Његов главни штаб налази се у `с-Хертогенбосцху.

# 8. Тридос Банк Н.В .:

По укупној стеченој активи ова банка је осма по величини банка у Холандији. На крају 2016. године укупна актива коју је стекла ова банка износила је 9081,24 милиона евра. Има 0,39% удела у укупној консолидованој активи. Исте године нето приход ове банке износио је 29,34 милиона евра. Основана је 1980. године. Ова банка је специјализована за кредитирање и инвестиционе производе. Његова главна канцеларија налази се у Зеисту.

# 9. Делта Ллоид банка:

По укупној стеченој активи ова банка је девета по величини банка у Холандији. На крају 2016. године укупна актива коју је стекла ова банка износила је 5490,75 милиона евра. Има 0,23% удела у укупној консолидованој активи. Исте године нето приход ове банке износио је 14,47 милиона евра. Ова банка је специјализована за хипотекарне кредите, штедњу и инвестиције. Његова главна канцеларија налази се у Амстердаму.

# 10. КАС Банк Н.В .:

По укупној стеченој активи ова банка је десета по величини банка у Холандији. На крају 2016. године укупна актива коју је стекла ова банка износила је 4398,68 милиона евра. Има 0,19% удела у укупној консолидованој активи. Исте године нето приход ове банке износио је 14,85 милиона евра. Ова банка је специјализована за услуге велепродајних хартија од вредности. Његова главна канцеларија налази се у Амстердаму.