Менице | Значење | Примери | Врхунске карактеристике

Шта су менице?

Менице су преговарачки инструменти који садрже налог за плаћање одређеног износа одређеној особи у предвиђеном року. Меницу издаје поверилац дужнику када дужник дугује новац за робу или услуге.

Најважнији део менице је да је дужник мора прихватити пре него што је можемо назвати пуноважном. Ако га дужник не прихвати, то нема никакву вредност. Једном када дужник прихвати меницу, дужник наплаћује износ који дугује повериоцу.

Ако дужник не плати износ у одређеном временском року наведеном у меници, рачун се обешчаштава. А када се рачун обешчани, издаје се обавештење свим укљученим странама у коме се помиње да је рачун који је издат нечастан.

Стране укључене у трансакцију су трасант, трасат и прималац уплате.

Пример меница

Узмимо неколико примера који ће илустровати значење меница.

Пример менице # 1

Рецимо да је господин М издао меницу за господина Б који је купио робу од 100.000 америчких долара од господина М. Рачун је издат 05.10.2017. То је исти датум када се роба купује на кредит. Али господин Б није прихватио рачун истог датума. Уместо да је прихватио рачун 10.10.2017.

У овој ситуацији видимо да је господин М. издао рачун. Господин М овде је поверилац господина Б. Господин Б је дужник који је купио робу од господина М. на кредит.

Дакле, када је господин М издао рачун, господин Б га није одмах прихватио. Господин М је издао рачун 05.10.2017, а господин Б га је прихватио 10.10.2017. Током ових 5 дана до 10. октобра 2017. године, рачун који је издао господин М не можемо назвати меницом. Уместо тога, то ћемо моћи назвати само пуким нацртом. Али када је господин Б прихватио рачун, тј. 10.10.2017., Тог датума ћемо га назвати меницом.

Пример менице # 2

Рецимо да је компанија АБВ издала рачун за компанију БВКС. Компанија БВКС купила је на кредит робу од компаније АБВ у вредности од 20.000 америчких долара. Компанија АБВ пише да - „Три месеца након датума, платите нам износ од двадесет хиљада долара.“ Компанија БВКС је прихватила рачун, али на датум доспећа није могла да плати доспели износ.

У овом случају, рачун компаније АБВ назвао би се „обешчашћен“. И због тога, свим овде укљученим странама биће издато обавештење које ће напоменути да је рачун обешчасћен.

Карактеристике меница

Погледајмо брзо најважније карактеристике меница -

  • Менице треба да буду у писаном облику. Ниједна усмена нота не би се сматрала валидном.
  • Менице би биле налог да дужник уплати износ у одређеном временском року. А наредба не би имала друге услове.
  • Износ који треба платити и датум у којем износ мора бити плаћен треба да буду прецизни у меницама.
  • Уплату треба да изврши издавалац менице, а ималац менице.
  • На крају, након артикулације сваког детаља на рачуну, поверилац који је издао рачун треба да потпише рачун пре него што га пошаље повериоцу.

Странке укључене у менице

Већ смо споменули странке укључене у менице. Овде, у овом одељку, детаљно ћемо разумети својствено значење фиоке, трасата и примаоца уплате.

  • Фиока:Једноставно речено, особа која издаје рачун је трасант. Трасант је поверилац који тек треба да прими новац од дужника.
  • Трасат:Трасат је особа којој се рачун издаје. Трасат је такође купац робе на кредит. Можемо рећи да је трасат дужник који треба да уплати износ повериоцу.
  • Прималац уплате:Лице коме се врши исплата назива се прималац. Прималац уплате и фиока су обично исти људи.