Рачун контра имовине (дефиниција, списак) | Примери са књиговодственим уносом

Шта је Цонтра Ассет Аццоунт?

Контра конто имовине је рачун имовине са кредитним салдом који је повезан са једном од имовине са салдом на терет и када саберемо биланса две од ове имовине, приказаће нам нето књиговодствену вредност или књиговодствену вредност имовине која има стање на терет.

Списак компонената рачуна контра имовине

# 1 - Имовина

Припрема се када дође до смањења вредности имовине услед непрекидне употребе или када очекујемо да одређени проценат потраживања неће бити примљен. Основна средства попут постројења и опреме амортизују се сваке године и ово стање се преноси на рачун акумулиране амортизације. Дакле, у овом случају, акумулирана амортизација је конто имовине која се односи на постројења и опрему.

# 2 - Смањење вредности

Знамо да средства имају дуговање; међутим, рачун контра имовине има кредитна стања. То значи да овај рачун приказује стање, што је смањење вредности имовине. Рецимо да очекујемо да је 2% од укупног потраживања од 100.000 УСД пропало. Тако приказујемо 2.000 УСД (100.000 УСД * 2%) као резервисање за сумњиве дугове, што је смањење вредности дужника и значи да се очекује да ће од дужника добити само 98.000 УСД.

# 3 - Разборитост

Разумно је само приказати смањење или резерву на посебном рачуну и у било ком тренутку нам даје нето вредност која објашњава колики је био стварни трошак и колико је тога амортизовано. Такође помаже у стварању резерви, а касније се свака промена у очекиваном броју може прилагодити додацима и резервама.

# 4 - Акумулирана амортизација

Кад год организација купи средство и амортизује га током корисног економског века употребе, смањење вредности се акумулира током године, што се назива акумулирана амортизација. Преосталу вредност имовине добијамо одбијањем акумулираних амортизационих биланса од књиговодствене вредности средства. Акумулирани биланс амортизације не може премашити књиговодствену вредност средства.

# 5 - Додаци за сумњиве дугове

Када се добро продаје на кредит, износ потраживања од купаца приказан је у билансу стања дужника. Стандардна пословна пракса је припремање процене за износ који ће вероватно пропасти. Овај износ је приказан као резервисање или резерва за сумњиве дугове. Резервисање за сумњиве дугове је конто рачун имовине који је повезан са дужницима.

# 6 - Остали

Одредбе за попуст од поверилаца и попуст на рачуне су други примери који се широко користе.

Пример рачуна контра имовине

Дозволите нам да разумемо како се књиговодствени унос књижи за рачун против имовине и како је приказан у књигама. Узмимо у обзир да је АБЦ Лтд. недавно купила машине за 100.000 америчких долара и планира да амортизује машине током пет година применом линеарне методе. У овом случају, амортизација сваке године за ову машину износиће 100.000 УСД / 5 = 20.000 УСД.

Књиговодствени унос

До краја прве године машина, стање ће бити 100.000 америчких долара, а акумулирана амортизација 20.000 америчких долара. До краја друге године, стање машина ће и даље износити 100.000 америчких долара, а акумулирана амортизација 40.000 америчких долара. Нетбоок вредност машине до краја прве године износиће 80.000 УСД (100.000–20.000 УСД) и 60.000 УСД (100.000–40.000 УСД) до краја друге године. Ова метода помаже трећој особи да утврди колика је била књиговодствена вредност у тренутку куповине и која је преостала вредност средства. Ако само прикажемо 60.000 УСД као средство у трећој години, биће изазовно схватити да ли је 60.000 УСД све нове куповине или преостала вредност имовине. Овај рачун помаже свим заинтересованим странама у тачном разумевању финансијских бројева.

Предности

Неке од предности су следеће:

  • Помаже у брзом израчунавању нето књиговодствене вредности.
  • Годишњи извештаји се припремају за различите странке; неки од њих можда нису књижевни; помажу им у идентификовању смањења укупне вредности.
  • Помаже у олакшавању ревизије и годишњим пријавама.
  • То је глобално прихваћена политика.

Мане

Неки од недостатака су следећи:

  • То је дуготрајан процес.
  • Многе организације сматрају изазовним за примену.
  • Потребан вам је робусни рачуноводствени систем; у супротном могу настати оперативне потешкоће.

Тачке за напомену

У данашње време, развојем рачунарског рачуноводственог система, лако је и брзо припремити рачуне против имовине, јер систем врши све прорачуне, а тешко да се било шта гура ручно. Међутим, рачуновођа или одговорно лице мора осигурати да се свака промена вредности имовине услед ревалоризације или умањења вредности мора узети у обзир. Сходно томе, вредност рачуна контра имовине ће се променити. Такође, са МСФИ (Међународни стандарди финансијског извештавања) који траже да се то пријави на одређени начин, рачуновође морају бити ажуриране недавним променама у погледу начина на који би се конто имовине требао појавити у књигама рачуна.

Закључак

Са све већом глобализацијом и компанијама које послују у многим земљама, пословне књиге морају бити компатибилне са глобалном платформом. Они су такође резултат глобално прихваћених рачуноводствених принципа за тачно извештавање о финансијским бројевима. Као што смо видели у горњој дискусији, како извештавање о рачуну против имовине помаже у бољем разумевању финансијских извештаја било које организације. Дакле, организација која тражи снажан рачуноводствени процес мора да пређе на ову врсту извештавања ради бољег разумевања.