Меззанине Финансирање (дефиниција, примери) | Како то ради?

Шта је меззанине финансирање?

Меззанинско финансирање је врста финансирања која има обе карактеристике дуга и капиталног финансирања које зајмодавцима пружа право да свој кредит претворе у капитал у случају неплаћања (тек након што се исплате остали дугови)

На пример, кинески купац хонгконшког небодера од милијардера Ли Ка-Схинга за рекордних 5,2 милијарде долара тражи позајмицу од чак 90 одсто за финансирање посла и око 40% од ових 5,2 милијарде долара у једногодишњем финансирању мезанина по каматној стопи од 8%.

Извор: реутерс.цом

Структура

Јесте ли икада купили кућу?

Ако је одговор да, знали бисте да ће већина власника куће отићи на депозит. Ова капара је новац који је уштедео за себе. А остатак износа је под хипотеком банке, што значи да се преостали износ узима као зајам.

У случају Меззанине Фундс, то делује управо тако.

С обзиром да Меззанине Фундс није у питању куповина кућа, већ куповина компанија; то се дешава као следеће -

Фирма која купује компанију користи сопствени новац. Тада се преостали део узима као дуг код различитих банака.

Генерално, приватни капитал овде делује као посредник. Или сами купују компанију или помажу менаџменту компаније да купи циљну компанију.

Дефиниција финансирања мезанина сада може бити различитих врста -

  • Обично се део даје из сопствене штедње приватним капиталом. И узимају зајмове од више инвеститора за финансирање куповине.
  • Друга врста је да приватна капитална компанија користи сопствену уштеђевину, а затим преузима дуг од саме компаније и тако уређује финансирање.

Као резултат, Меззанине фонд није нешто за шта би сви ишли. Ризик је много већи, а очекивања користи су такође прилично велика.

Карактеристике

Ево најважнијих карактеристика финансирања међукатом -

  • Меззанине Финанцинг је за компаније које су превазишле почетнике: Меззанине Фундинг није за почетнике. Будући да у почетку старт-уп предузећа немају довољан новчани ток, тешко је преузети ову високо ризичну инвестицију. Намењен је онима који тек треба да крену према ИПО-у, али им је ипак потребан подстицај у капиталу за раст како би се могли проширити.
  • Прилично флексибилан облик финансирања: Мезанин се назива подређеним дуговима. А посебно је корисно за власнике малих предузећа који још увек нису спремни да плате огроман трошак капитала на капитално финансирање. Будући да се меззанински фондови нуде с прилагођеним приступом, власницима малих предузећа то сасвим одговара. А како се мали износи позајмљују из више извора, попут приватних инвеститора, узајамних фондова, осигуравајућих друштава, банака итд., Нико одмах не трчи за дужником. Још један разлог, прилично је флексибилан, јер се сматра зајмом без осигурања; то значи да зајмопримац не треба да обезбеди средство да би узео кредит.
  • Веома ризично: Меззанине фондови су прилично ризични. С једне стране, помаже власницима малих предузећа да појачају свој капитал за раст; али са друге стране испоставља се тако ризично. Ако власници малих предузећа нису у могућности да остваре довољан приход (или новчани ток), било би им немогуће да на време отплате дуг, јер је каматна стопа мезанинског финансирања прилично висока. Због тога се увек препоручује да мезанински дуг не буде двоструко већи од новчаног тока компаније. На пример, ако компанија генерише око 100.000 америчких долара у новчаном току; требало би да узме 200.000 америчких долара као мезанинско финансирање и не више од 500.000 америчких долара као укупан дуг (укључујући мезанински дуг).
  • Како меззанински фондови нису обезбеђени, зајмодавци ограничавају зајмопримце у одређеним случајевима: Ово није добра вест за зајмопримце, али с обзиром да мезанински дугови нису обезбеђени, зајмодавци би требали мало задржати зајмове. Због тога често укључују рестриктивне услове којих се зајмопримци морају придржавати. На пример, зајмодавац може тражити варанте или могућност власништва ако дужник не исплати износ, или се од зајмопримца може тражити да не позајмљује додатни зајам, или у супротном, мора бити потребно неколико финансијских показатеља .

Примери

Пример # 1 - Сладолед г. Рицхард

Меззанински фондови се могу користити за куповину компаније или за проширење сопственог посла без одласка на ИПО.

Рецимо да господин Рицхард има салон за сладолед. Жели да прошири посао. Али он не жели да прихвати конвенционално капитално финансирање. Уместо тога, одлучује се за мезанин.

Одлази код мезанинских финансијера и тражи мезанинске кредите. Зајмодавци напомињу да су им потребни варанти или опције за полукат. Будући да зајмови нису обезбеђени, господин Рицхард мора да се сложи са условима које су поставили меззанински зајмодавци.

Господин Рицхард узима 100 000 УСД показујући да има новчани ток од 60 000 УСД сваке године. Узима зајмове и нажалост подмирује обавезе у тренутку плаћања, јер његова сладоледница није могла да генерише довољан новчани ток. Зајмодавци узимају део његове сладоледарнице и продају га да би му вратили новац.

Пример # 2 - Савезни капитал

извор: прневсвире.цом

Као што видимо одозго, Федерал Цапитал Партнерс (компанија са приватним капиталом) обезбедила је 6,5 милиона долара у мезанинском фонду компанијама Алтман за развој Алтис Гранд Централ-а.

Предности

  • Можете лако добити кредите: Власницима малих предузећа потребна су средства за ширење. Меззанине фондове је лако добити и није потребно дати било какву имовину као хипотеку.
  • Структура кредита је прилично флексибилна: Структура мезанинског дуга је прилично флексибилна. Зајмопримци узимају зајмове из више извора и као резултат тога, износ из сваког је мањи.
  • Камате на полукат могу се одбити од пореза: Ово је главна предност Меззанине фонда и један од разлога због којих власници малих предузећа одлазе на мезанин дуг је тај што камате које плаћају на дуг смањују порез који треба да плате влади.

Мане

  • Ограничавајући завети: Будући да зајмови нису обезбеђени, зајмодавци укључују зајмопримце рестриктивне услове попут налога, опција делимичног власништва, да не позајмљују додатне зајмове од зајмодавца итд.
  • Високе каматне стопе: С обзиром да мезанински зајмови нису обезбеђени, зајмопримци морају да плате прилично високу каматну стопу и ако нисте зарађивали половину онога што намеравате да позајмите, клоните се узимања мезанинских кредита.

Предложени ресурси

Ово је био водич за оно што је Меззанине Финанцинг и његова дефиниција. Овде ћемо разговарати о структури финансирања меззанина, предностима и недостацима, заједно са примерима. Испод је још један низ корисних чланака који би вам се могли свидети -

  • Краткорочно финансирање - дефиниција
  • ЛТМ ЕБИТДА
  • Алтман З Оцена
  • <