Америчка опција (дефиниција, примери) | Топ 2 врсте америчких опција

Шта су америчке опције?

Америчка опција је врста уговора о опцијама (Цалл или Пут) који се може извршити у било ком тренутку по вољи имаоца опције пре датума истека. Омогућава власнику опције да убира користи од хартије од вредности или залиха у било ком тренутку када је сигурност или залиха повољна. Европска опција је потпуно супротна америчкој опцији у којој ималац опције не може продати опцију до дана истека, чак и када је повољна. Не постоји географска веза у вези са именима, јер се односи само на извршење трговине опцијама.

Врсте америчких опција

Постоје две врсте америчких опција.

# 1 - Америчка опција позива

Америчка Цалл опција омогућава имаоцу опције право да затражи испоруку хартије од вредности или деоница у било које време између датума извршења и датума истека када цена имовине пређе цену износа. У опцији Америцан Цалл, цена удара се не мења током целог уговора.

Ако ималац опције не жели да искористи опцију, он / она може да одлучи да је не искористи, јер не постоји обавеза примања хартије од вредности или деоница. Америчке цалл опције се обично примењују када су дубоко у новцу, што значи да је цена средства много већа од ударне цене.

Пример

АБЦ Инц добро послује од протекла 2 квартала и уверени сте да ће цена акција премашити тренутну тржишну цену од 150 долара по акцији. Уговор се састоји од 100 акција.

Штрајк = 160 УСД

Премиум = 10 УСД по акцији

Тоал Премиум = 10 УСД к 100 = 1.000 УСД

Акција добро послује и цена износи 180 долара, у овом случају ћете искористити опцију и купити акције по цени од 160 долара по акцији и продати по цени од 180 долара по акцији на тржишту.

Профит = (Продајна цена акције - цена вежбања по опцији) - премија

= (180 к 100 УСД) - (160 к 100 УСД) - 1.000 УСД

= $(18,000-16,000) – $1,000

=$1,000

Улазак у опциони уговор била је добра одлука, а излазак из уговора у право време је био још бољи. Ово је америчка опција позива.

# 2 - Америчка пут опција

Америчка пут опција омогућава носиоцу опције право да затражи од купца сигурност деоница било када између датума извршења и датума истека када цена средства падне испод цене штрајка.

Ако ималац опције не жели да искористи опцију, он / она може да одлучи да је не искористи, јер не постоји обавеза продаје хартије од вредности или деоница. Америчка пут опција може бити дубоко у новцу када је цена средства много нижа од ударне цене.

Пример

АБЦ Инц је вестио о интерним питањима у свом менаџменту и претпостављате да ће цена акција пасти у текућем месецу. Можете купити пут опцију да зарадите новац из ове ситуације. Акција се тргује по цени од 150 долара по акцији, а уговорна величина је 100 деоница.

Штрајк = 140 УСД

Премиум = 10 УСД

= 10 к 100 УСД

= $1,000

Компанија пада на 120 долара, добре вести зар не? Деонице купујете на тржишту по цени од 120 УСД, а своју опцију користите по цени од 140 УСД по акцији.

Профит = (Цена вежбе опције - цена куповине залиха) - премија

= (140 к 100 УСД) - (120 к 100 УСД) - 1.000 УСД

= ($14,000 – $ 12,000) – $1,000

= $1,000

Важно је искористити цалл или пут опцију у право време у америчкој опцији.

Предности америчких опција

  • Највећа предност америчких опција је могућност извршења уговора у било ком тренутку пре истека рока.
  • Способност извршења уговора пре датума ек-дивиденде, што омогућава имаоцу опције да поседује акције и буде подобан за исплату дивиденде за наредни период.
  • Омогућава оптималну употребу добити и промовише повећану тржишну активност.

Мане америчких опција

  • Америчка опција је скупа у поређењу са европском опцијом, јер наплаћује већу премију за луксуз коришћења опција у било ком тренутку пре истека рока употребе.
  • Власник опције може изгубити на потенцијално већој цени ако одлучи да изврши уговор о опцији пре истека рока.

Важне тачке

  • Опције којима се тргује на берзи углавном су америчке опције.
  • Ималац опције не испуњава услове за исплату дивиденде. Акционари пре датума ек-дивиденде испуњавају услове за исплату дивиденде. Датум претходне дивиденде је датум до ког акционари постају подобни да примају дивиденде за наредни период.
  • Америчке опције се обично користе пре датума ек-дивиденде, јер он омогућава имаоцу опције да поседује акције и да испуњава услове за следећу исплату дивиденде.
  • Америчке опције дају право имаоцу опције да је искористи у тренутку када је хартија од вредности или деоница најисплативија за власника опције.
  • Када цена акције порасте, вредност цалл опције расте, а такође и премија која се наплаћује.
  • Ималац опције такође може размотрити продају америчке опције натраг на тржиште ако је тренутна премија на тржишту већа од премије која је плаћена у време закључења уговора. У овом случају, носилац опције ће имати користи од разлике између две премије.

Закључак

  • Време у којем се опција може применити одређује врсту опције. Ако се опција може применити било када пре истека рока, то је америчка опција.
  • То је стил уговора о опцијама који омогућава имаоцу опција да изврши уговор у било које време пре датума истека.
  • Америчка опција омогућава имаоцу опције да оствари максималне користи, јер омогућава извршење уговора када је хартија од вредности или деоница повољна за имаоца опције.