Залихе плавог чипа (значење, пример) | Шта је Блуе Цхип?

Дефиниција залиха плавог чипа

Деонице модрих чипова односе се на акције великих стабилних компанија које имају тржишну капитализацију у милијардама које пружају добар повраћај акција, могу донети дивиденде, имати мање ризика и сматрају се сигурним инвестицијама. Примери таквих залиха укључују Цоца-Цола лтд, ИБМ Цорп, Боеинг Цо., ПепсиЦо, Генерал Елецтриц (ГЕ), Интел, Виса, Вал-Март, ИБМ Цорп, Аппле, Валт Диснеи, Мц Доналд'с, Голдман Сацхс, Јохнсон & Јохнсон , итд

Објашњење

Дионице плавих чипова према легенди назване су по чиповима највеће вредности који се користе у покер игри. Ове акције су обично тржишни лидер или спадају у три водеће компаније у његовом сектору и врло су познате, а имају и тржишну капитализацију у милијардама. Они имају дугу историју исплаћивања високих дивиденди својим инвеститорима.

Бен Грахам је то написао у својој књизи Интелигентни инвеститор

Инвеститор треба да тражи компанију која својим инвеститорима даје дивиденде двадесет и више година. Ова мисао нам даје идеју како такве залихе треба да буду.

Списак залиха плавог чипа

Много је котираних на америчкој берзи. Ове акције су углавном вође сектора и стабилне су компаније. Ове акције су мање нестабилне и нуде стабилност портфеља. Неколико примера блуе-цхип акција наведених у НИСЕ су Веризон цоммуницатион, Унилевер, 3М Цо., Унион Пацифиц Цорп, Текас Инструментс Инц., Лове’с Цомпаниес Инц., Старбуцкс Цорп, Симон Проперти Гроуп, Иллиноис Тоол Ворк Инц.

Испод је снимак екрана једног таквог примера таквих залиха.

Карактеристике

Иако исплата дивиденде није обавезно правило да би акције биле модри чип, али већина ових акција има снажне прошлости у погледу исплате стабилних и растућих дивиденди. Такве акције су обично део најпознатијих тржишних индекса или просека попут Дов Јонес Индустриал Авераге, Стандард & Поор'с 500 (С&П) и НАСДАК 100 у САД-у, ТСКС-60 у Канади или ФТСЕ индекса у Велика Британија.

Како се листа акција са плавим чиповима мења у индексу Дов Јонес Индустриал Авераге (ДЈИА), пратећа листа акција се мења. Иако не постоје постављена правила или јавни параметри који наводе како се акције додају или уклањају из ДЈИА, познато је да се акције додају само ако такве компаније имају одличну репутацију, показују одржив раст и имају занимљиву привлачност великом броју инвеститора. Исто правило примењује се и на остале поменуте индексе. То су акције које дугорочно дају супериорне приносе.

Најважнији параметри који се користе за идентификацију ових залиха су доследни годишњи приходи током дугог временског периода, стабилан однос дуга и капитала, просечни принос на капитал (РОЕ) и однос покривености камата заједно са тржишном капитализацијом и односом цене и зараде (однос ПЕ ).

Неки од примера блуе-цхип акција у Индији су Стате Банк оф Индиа (СБИ), Тата Цонсултанци Сервицес (ТЦС) и Релианце Индустриес, ОНГЦ, ИТЦ, Сун Пхарма, Инфосис, ХДФЦ Банк итд. Познати су по својим способност да издрже тешке тржишне услове и дају високе приносе када су тржишни услови повољни.

Предности улагања у залихе плавог чипа

  • Они су високо ценили најповољније могућности дугорочног инвестирања. Они имају историју да показују раст дугорочних портфеља и воде се у познатим компанијама која су имена домаћинстава.
  • Већини инвеститора је познато да ове акције имају стабилну зараду, па их у време економске невоље инвеститори сматрају сигурним избором због своје сигурне природе.
  • Дају осећај сигурности у временима када је раст економије спор, јер такве компаније имају јаке менаџерске тимове и имају могућност да остваре профит.
  • Ако је тржиште дионица у медвеђем стању, инвеститори не морају да брину о улагањима, јер се такве компаније опорављају. С обзиром на то да имају стабилну цену без много колебања, они нуде деонице са великим чиповима са високим дивидендама да би то надокнадили.
  • Може се видети да временом дају повећане и непрекидне исплате дивиденди. Дакле, дугорочно гледано, инвеститори заправо могу имати користи од датих дивиденди и могу смислити стварање прихода од портфеља. Ове исплате дивиденди такође помажу у заштити инвеститора од негативних ефеката инфлације.
  • Ове компаније које спадају у категорију плавих чипова имају снажан биланс стања и новчане токове, добре пословне моделе и снажан доследан раст. Из тих разлога многи инвеститори сматрају да је блуе-цхип сигуран начин улагања. Инвеститори који планирају да инвестирају дугорочно могу сматрати акције модрих чипова инвестицијским избором, јер временом непрестано расту, а такође нуде велике дивиденде.

Иако је познато да су ове акције сигурна опција за инвестирање, јер имају способност да преживе неколико изазова и тешке тржишне циклусе, то можда није сваки пут случај. Током глобалне рецесије 2008. године, иако су ЈП Морган Цхасе преживели тешке тржишне услове, Генерал Моторс и Лехман Бротхер, заједно са низом водећих европских банака за које се сматра да су плави чипови, банкротирали су, што је доказ да чак и најбоље акције током времена трпе борбу екстремних изазова.

Закључак

Иако би се требао састојати од већег дела портфеља, то не би требало да буде цео портфељ. Портфељ треба да садржи различите компоненте попут обвезница и готовине, заједно са акцијама блуе-цхип, средњим и малим капицама. Улагање у само такве залихе може инвеститору дати етикету досадних и застарелих, али инвеститори са чврстим знањем увек се одлучују за тврде деонице које имају доказане успехе чак и у турбулентним временима и историју редовног плаћања дивиденди. Дакле, према овим критеријумима акције блуе-цхип-а су дефинитивно сигуран избор. Ове акције су пружиле довољно доказа о сигурности тако да инвеститори преферирају оне у временима инфлације и дефлације те у добрим и лошим временима.