ВБА ИСНУЛЛ функција | Како се користи ВБА ИСНУЛЛ () за проналажење нулл вредности?

ВБА ИСНУЛЛ функција

ИСНУЛЛ у ВБА је логичка функција која се користи да би се утврдило да ли је дата референца празна или НУЛЛ или није, зато је назив ИСНУЛЛ, ово је уграђена функција која нам даје тачно или нетачно, на основу резултата на основу којег можемо доћи до закључака , ако је референца празна, враћа истинску вредност, а нетачну вредност.

Проналажење грешке није најлакши посао на свету, поготово у огромној прорачунској табели, готово је немогуће пронаћи их између података. Проналажење НУЛЛ вредности на радном листу један је од фрустрирајућих послова. Да бисмо решили овај проблем, у ВБА имамо функцију која се назива „ИСНУЛЛ“.

У овом чланку ћемо вам показати како да користите функцију „ИСНУЛЛ“ у ВБА.

ИСНУЛЛ је уграђена функција у ВБА и категоризована је као информациона функција у ВБА која враћа резултат у логичком типу, тј. ТРУЕ или ФАЛСЕ.

Ако је вредност тестирања „НУЛЛ“, тада се враћа ТРУЕ или ће се вратити ФАЛСЕ. Ова функција је доступна само са ВБА и не можемо је користити са функцијом Екцел радног листа. Ова функција се може користити у било којој процедури потпроцедура и функција.

Синтакса

Погледајте синтаксу функције ИСНУЛЛ.

  • Ова функција има само један аргумент тј. „Израз“.
  • Израз није ништа друго до вредност коју тестирамо, а вредност такође може бити референца на ћелију, директна вредност или променљива којој је додељена вредност.
  • Тхе Нула указује да израз или променљива не садрже важеће податке. Нула није празна вредност јер ВБА мисли да вредност променљиве још није покренута и не третира се као Нула.

Примери ИСНУЛЛ функције у ВБА

Испод су примери ВБА ИСНУЛЛ функције.

Пример # 1

Започните са једноставним примером ВБА ИСНУЛЛ. Проверите да ли је вредност „Екцел ВБА“ НУЛЛ или не. Доњи код је за вас демонстрациони код.

Шифра:

 Суб ИсНулл_Екампле1 () 'Проверите да ли је вредност „Екцел ВБА“ неваљана или не. „Прогласи две променљиве“ Једна је чување вредности „Друга је чување резултата Дим ЕкпрессионВалуе као низ Дим резултат као логички ЕкпрессионВалуе =„ Екцел ВБА “Резултат = ИсНулл (ЕкпрессионВалуе) 'Прикажи резултат у оквиру за поруку МсгБок "Да ли је израз нулл?:" & Резултат, вбИнформатион, "Пример функције ВБА ИСНУЛЛ" Енд Суб 

Када овај код покренете помоћу тастера Ф5 или ручно, добићемо резултат као „ФАЛСЕ“, јер наведена вредност „Екцел ВБА“ није НУЛЛ вредност.

Пример # 2

Сада проверите да ли је вредност „47895“ НУЛЛ или не. Испод је код за демонстрацију формуле.

Шифра:

 Суб ИсНулл_Екампле2 () 'Провери да ли је вредност 47895 нула или не' Деклариши две променљиве 'Једна је да се сачува вредност' Друга је да се резултат Дим ЕкпрессионВалуе схвати као низ Дим резултат као логичка ЕкпрессионВалуе = 47895 Резултат = ИсНулл (ЕкпрессионВалуе) ' Прикажи резултат у оквиру за поруку МсгБок "Да ли је израз нулл?" И резултат, вбИнформатион, "Пример функције ВБА ИСНУЛЛ" Енд Суб 

Чак ће и овај код вратити резултат као ФАЛСЕ, јер наведена вредност израза „47895“ није НУЛЛ вредност.

Пример # 3

Сада проверите да ли је празна вредност НУЛЛ или не. Испод кода је тестирање да ли је празан низ НУЛЛ или не.

Шифра:

 Суб ИсНулл_Екампле3 () 'Провери да ли је вредност „“ нулл или не. „Објави две променљиве“ Једна је да се сачува вредност „Друга је да се резултат Дим ЕкпрессионВалуе схвати као низ Дим резултат као Боолеан ЕкпрессионВалуе =" "Резултат = ИсНулл (ЕкпрессионВалуе ) 'Прикажи резултат у оквиру за поруку МсгБок "Да ли је израз нулл?:" & Резултат, вбИнформатион, "Пример функције ВБА ИСНУЛЛ" Енд Суб 

Ова формула такође враћа ФАЛСЕ јер ВБА празну вредност третира као променљиву која још увек није иницијализована и не може се сматрати НУЛЛ вредношћу.

Пример # 4

Сада ћу променљивој „ЕкпрессионВалуе“ доделити реч „Нулл“ и видети какав је резултат.

Шифра:

 Суб ИсНулл_Екампле4 () 'Проверите да ли је вредност „“ нулл или не. „Објави две променљиве“ Једна је чување вредности „Друга је чување резултата Дим ЕкпрессионВалуе као варијанте Дим Резултат као Боолеан ЕкпрессионВалуе = Нулл Ресулт = ИсНулл (ЕкпрессионВалуе) 'Прикажи резултат у оквиру за поруку МсгБок "Да ли је израз нулл?:" & Резултат, вбИнформатион, "Пример функције ВБА ИСНУЛЛ" Енд Суб 

Покрените овај код ручно или помоћу тастера Ф5, а овај резултат ће вратити ТРУЕ као резултат јер је наведена вредност НУЛЛ.

Овај образац функције ВБА ИСНУЛЛ можете преузети овде - ВБА ИСНУЛЛ Екцел предложак