Тржишне хартије од вредности на билансу стања (дефиниција, врсте)

Шта су тржишне хартије од вредности?

Тржишне хартије од вредности су ликвидна средства која се лако конвертују у готовину која се у билансу стања предузећа извештава под главном обртном имовином, а чији главни пример укључују комерцијалне записе, државне записе, комерцијалне записе и друге различите инструменте тржишта новца .

Ове хартије од вредности су основне инвестиционе класе и омиљене су код великих предузећа. Као што је забележено на доњој слици, Мицрософт има више од 50% укупне имовине као краткорочне инвестиције или тржишне хартије од вредности.

Карактеристике тржишних хартија од вредности

Па, постоје многе карактеристике ових хартија од вредности, али две најважније које их разликују од осталих су истакнуте у наставку.

# 1 - Високо течна

  • То је можда најважнија карактеристика коју сваки финансијски инструмент мора имати да би их класификовао као тржишно обезбеђење.
  • Ове хартије од вредности су високо ликвидне и могу се лако претворити у готовину у кратком времену и по разумној цени.
  • Оно што се односи на кратко време не сме бити нигде дефинисано, али према конвенцијама и општеприхваћеним принципима, ово трајање треба да буде краће од једне године.
  • Неки од примера инструмената који показују следеће карактеристике и стога су класификовани као тржишне хартије од вредности су комерцијални записи, трезорски записи, потраживања и други краткорочни инструменти.

# 2 - Лако преносив

  • Да би биле високо ликвидне, ове хартије од вредности треба да буду лако преносиве.
  • Високо ликвидне и лако преносиве особине ових хартија од вредности међусобно се допуњују.
  • Такве хартије од вредности су инструменти који се лако могу преносити на берзи или на неки други начин.

Горе наведене две карактеристике могу се користити за класификовање било које хартије од вредности као тржишних хартија од вредности.

Хајде да схватимо како се ово користи као алат за класификацију уз помоћ практичне илустрације.

Примери тржишних хартија од вредности

Компанија Кс Инц. инвестира у америчке државне обвезнице са роком доспећа од 30 година у финансијској години 2016. Финансијски контролор компаније, господин Адам Смитх, у дилеми је да ли ће се те инвестиције класификовати као ове хартије од вредности или не .

Решење - Као што је горе речено, класификација хартија од вредности као тржишних хартија од вредности мора се оцењивати на основу две кључне особине - Високо течна и лако преносива. Класификација таквих хартија од вредности не заснива се на времену током ког га инвеститори држе. Тржишне хартије од вредности на билансу стања могу бити дугорочне или краткорочне. Државне хартије од вредности обично имају дуго трајање доспећа. Нпр., Доспелост трезора у САД може бити и до 30 година или нижа од 28 дана. Државна сигурност је један од преферираних начина инвестирања који користе многе компаније из фортуне 500. Иако ове хартије од вредности не обећавају враћање главнице инвеститору током 30 година, могу се релативно брзо продати на тржишту обвезница. Стога су високо ликвидни и лако преносиви. Стога су класификовани као тржишне хартије од вредности.

Такође, погледајте доленаведене примере Мицрософта. Напомињемо да се инвестиције са роком доспећа краћим од 3 месеца класификују као готовински еквиваленти, а оне са роком доспећа дужим од три месеца и краћим од једне године класификују се као краткорочне инвестиције.

извор: Мицрософт

# 3 - Доњи повратак

  • Принос на било коју хартију од вредности пропорционално је ризику повезаном са њом.
  • Што је већи ризик, већи је и принос.
  • С обзиром на то да су ове хартије од вредности високо ликвидне и лако преносиве, инфлација * и ризик од неплаћања * повезани са њима су врло ниски у поређењу са другим врстама хартија од вредности.
  • Инвеститор мора да направи компромис између ризика и приноса приликом избора ових хартија од вредности.
Различите врсте ризика повезане са било којом хартијом од вредности
  • Уобичајено ризик: Подразумевани ризик је вероватноћа да издавалац или зајмопримац неће бити у могућности да изврши плаћања по својим дужничким обавезама на датум доспећа.
  • Каматни ризик: Ризик од каматних стопа је ризик повезан са инструментом са фиксним приносом попут обвезница, задужница чија се вредност смањује због повећања каматне стопе.
  • Јаризик од инфлације: За разлику од ризика каматних стопа, који утиче само на инструменте са фиксним приходом. Ризик инфлације утиче на све врсте хартија од вредности. Иако утиче на сваку економију, то се више примећује у високој инфлаторној економији, где ниво цена робе драстично расте сваке године. Раст нивоа цена смањује вредност новца, а смањена вредност новца резултира смањеним приносом на имовину.

# 4 - Могућност продаје

  • Тржишне хартије од вредности имају активно тржиште на којем се могу купити и продати, нпр. Лондонска берза, Њујоршка берза итд.
  • Тржишност је слична ликвидности, с тим што ликвидност значи временски оквир у којем се хартија од вредности може претворити у готовину. Супротно томе, тржишност подразумева лакоћу са којом се хартије од вредности могу купити и продати.

Класификација

извор: Мицрософт

Тржишне хартије од вредности у билансу стања могу се класификовати у две категорије:

  1. Власничке хартије од вриједности: Тржишне власничке хартије од вредности су власнички инструменти којима се тргује на берзама. Уобичајена врста власничких хартија од вредности су власничке и преференцијалне акције. Овај инструмент се мора чувати ради трговања или треба бити доступан за продају. Ако се ове власничке хартије од вредности стекну ради стицања контроле, те хартије од вредности се не сматрају тржишним власничким хартијама од вредности, већ се класификују као дугорочно улагање у биланс стања.
  1. Дужничке хартије од вредности: Тржишне дужничке хартије од вредности су оне дужничке хартије од вредности којима се тргује на тржишту обвезница. Уобичајене врсте дужничких хартија од вредности су америчке државне обвезнице, комерцијални записи итд. Ови инструменти се морају чувати ради трговања или би требали бити доступни за продају.

Врсте тржишних хартија од вредности

Постоје различите врсте тржишних хартија од вредности. Овде су разматране неке од уобичајених хартија од вредности доступних на тржишту.

# 1 - Комерцијални лист

  • Комерцијални записи су краткорочни дужнички инструменти са роком доспећа не већим од 270 дана.
  • Они су неосигурани дуг. Тј., Они нису подржани колатералом или, другим речима, зајмопримац не гарантује плаћање.
  • Користе се за краткорочно финансирање, тј. Користе се за куповину залиха, обртних средстава и подмиривање краткорочних обавеза.
  • Будући да нису осигурани, издају их велике институције, а купују их велика и богата предузећа.
  • Регулаторни органи их не регулишу и то их чини врло исплативим средством финансирања. Увек се издају са попустом од номиналне вредности.

# 2 - менице или прихватање банкара

  • Прихватање банкара је износ који се зајмопримац позајмљује, уз обећање да ће га платити у будућности, потпомогнут и гарантован од стране банке.
  • Разлика између комерцијалних записа и меница је у томе што су менице, за разлику од комерцијалних записа, обезбеђени дуг.
  • Попут комерцијалних записа, то је такође краткорочни финансијски инструмент који се обично користи за куповину залиха, обртних средстава и подмиривање осталих краткорочних обавеза.
  • Прихватања банкара одређују износ новца, датум доспећа и име особе којој треба извршити плаћање.

# 3 - Државни записи (државни записи)

  • Ови записи су краткорочне хартије од вредности са роком доспећа краћим од годину дана.
  • На тржишту се могу наћи различите категорије државних записа са роком доспећа од три месеца, шест месеци и годину дана.
  • Једна од карактеристика државних записа, која их чини популарним код уобичајених инвеститора, јесте да се не издају у великим апоенима.
  • Издају се у апоенима од 1000, 5000, 10 000 и сл.
  • Попут комерцијалних записа, издају се с попустом, а инвеститори добијају номиналну вредност по доспећу.

Да бисмо разумели како се израчунавају попуст и поврат, погледајмо илустрацију испод.

Влада САД издала је новчаницу у вредности од 10.000 УСД; доспеће шест месеци на 9.800 долара.

  • У овом случају, инвеститор ће морати да стави 9.800 долара за куповину трезорских записа. На крају шест месеци, инвеститор може да врати државни рачун Влади по цени од 10.000 америчких долара. Тако зарађујући себе
  • 200 долара, што представља дисконтну стопу или каматну стопу зарађену држањем државне благајне. Стога се каже да се државни записи увек издају са попустом.

# 4 - Потврде о депозитима

  • Они су слични штедним рачунима.
  • Издаје се уместо новца који је депонован у банци на одређени период.
  • То су инструменти о којима се може преговарати и стога могу бити лако преносиви.
  • Период доспећа потврде о депозитима варира од седам дана до једне године код комерцијалних банака и од једне до три године код финансијских институција.

Зашто корпорације купују тржишне хартије од вредности са ниским приносом?

Пре него што одговоримо на то питање, погледајмо још један пример тржишних хартија од вредности. Колику количину тржишног обезбеђења има компанија Аппле? Аппле, најцењенија компанија са Валл Стреета, одржава огромну гомилу ових хартија од вредности.

На страници 49 годишњег извештаја компаније Аппле Инц. за 2015. годину, доступни су следећи детаљи о њеним тржишним хартијама од вредности.

Годишњи извештај компаније Аппле Инц. за 2015. годину

ПодациКраткорочне хартије од вредности (износ у 000 ′ милиона)Дугорочне хартије од вредности (износ у 000 ′ милиона)
Заједничка средства 1,628         –
Хартије од вредности америчког трезора 3,498 31,584
Агенцијске хартије од вредности САД-а    767   4,270
Невладине хартије од вредности    135   6,056
Потврда о положеном депозиту  1,405      877
Комерцијални папир  1,035      –
Корпоративне хартије од вредности11,948104,214
Општинске хартије од вредности       48       904
Хипотека и вредносне хартије од вредности       1716,160
Укупно$20,481$164,065

Извор: Аппле годишњи извештај

Укупан износ ових хартија од вредности (краткорочне и дугорочне) које Аппле поседује премашује 184 милијарде долара, док су готовина и готовински еквиваленти оскудних 21 милијарду долара. Нека од виталних запажања која се могу добити увидом у горње податке су следећа -:

  • Аппле држи далеко више свог богатства тржишним хартијама од вредности (184 милијарде долара) него што има у новцу (21 милијарда долара). Разлог је очигледан, јер готовина не доноси повраћај, боље је држати средства у облику таквих хартија од вредности које нуде принос уз минималан ризик.
  • Не држи све своје хартије од вредности само у једном инструменту. Ипак, дистрибуирао га је у различитим врстама тржишних хартија од вредности, као што су узајамни фондови, хартије од вредности САД-а, комерцијални записи, корпоративне хартије од вредности итд. Разлог за такву дистрибуцију је диверзификација ризика повезаног са држањем таквих хартија од вредности.
  • Међу различитим врстама тржишних хартија од вредности, Аппле је уложио више од половине својих средстава у корпоративне хартије од вредности (104 + 11 = 125 милијарди долара). Тржишне хартије од вредности у билансу стања се значајно разликују у ризику и профилу приноса. Депозити на потврдама, америчке државне хартије од вредности и комерцијални записи носе мали ризик са малим приносима. С друге стране, узајамни фондови и корпоративне хартије од вредности нуде већи принос уз већи ризик. Могући разлог да Аппле држи више од половине својих тржишних средстава осигурања у депозитима предузећа може бити због веће склоности ка ризику.

Зашто инвестирати у тржишне хартије од вредности?

Вратимо се сада горе постављеном питању. Готово свако предузеће ће уложити одређену количину средстава у тржишне хартије од вредности. Широки разлози за инвестирање у тржишну сигурност су следећи -:

  1. Замена за готов новац - Они су одлична замена за готовину и банковна стања. Неактивни новац не расте јер се задржавањем не прима поврат. С друге стране, банкарски биланс нуди само оскудан повраћај. Док такве хартије од вредности не нуде само адекватан повраћај, већ задржавају и користи повезане са држањем новца, јер су високо ликвидне и лако преносиве.
  2. Отплата краткорочних обавеза - Свака компанија има обавезе које се даље деле на краткорочне и дугорочне обавезе. Дугорочне обавезе отплаћују се током дужег периода, који обично траје дуже од једне године. У поређењу са тим, краткорочне обавезе морају се платити у року од једне године. Трошкови бонуса, порез на добит итд. Су неки од примера краткотрајне обавезе. Ове хартије од вредности су најбољи начин плаћања краткорочних обавеза, с обзиром да су високо ликвидне, а у међувремену компанији такође пружају додатни приход у облику камата и дивиденди.
  3. Регулаторни захтев - Да би прикупили средства и зајмове од финансијских институција, предузећа морају следити специфичне смернице и правила позната као завези који штите интерес зајмодаваца. Зајмопримац и зајмодавац договарају се о овим уговорима и наведени су у сваком уговору о зајму. Уговори о дугу су често у облику односа који дужник мора да одржава током периода зајма. Ови показатељи се углавном баве ликвидношћу и здрављем дугорочних солвентности предузећа. Одржавање ових тржишних хартија од вредности помаже у испуњавању коефицијената солвентности, јер се већина тржишних хартија од вредности сматра текућом имовином. Отуда што је већи број таквих хартија од вредности, већи ће бити тренутни однос и однос ликвидности. (такође, анализа односа одјаве)

Закључак

Све горе наведене особине и предности тржишних хартија од вредности у билансу стања учиниле су их прилично популарним средством финансијског инструмента. Готово свака компанија поседује одређену количину тржишних хартија од вредности. Конкретни разлог за њихово држање у великој мери зависи од солвентности и финансијског стања предузећа. Упркос многим предностима, постоје одређена ограничења као што су низак принос, ризик од неплаћања и ризик од инфлације повезани са тржишним хартијама од вредности. Компанија их држи у сврху трговања или у сврху ликвидности. Генерално се задржавају до периода доспелости. Ипак, компанија их може продати пре њиховог доспећа из стратешких разлога, укључујући, али не ограничавајући се на, предвиђање погоршања кредитног стања и управљање трајањем.

Корисни постови

  • Значење инвентара сировина
  • Акционарски капитал се састоји од
  • <