Коначна дивиденда (значење, пример) | вс привремена дивиденда

Шта је коначна дивиденда?

Коначна дивиденда је износ који је управни одбор прогласио исплативим као дивиденда акционарима компаније након што предузеће припреми и изда финансијске извештаје за релевантну финансијску годину и обично се објави на годишњој скупштини компаније. .

Једноставним речима, коначна дивиденда је дивиденда коју је Друштво објавило након припреме завршних рачуна и обично се објављује током годишње скупштине компаније.

  • Коначна дивиденда је генерално значајнија од привремене. То је зато што Предузеће има тенденцију да буде мало конзервативно током финансијске године док не добије годишње рачуне, тј. Приходе и расходе за годину.
  • Након што Друштво сазна за свој профит у финансијској години, одлучује да задржи део за будуће пословне потребе, док преостали део дистрибуира акционарима као коначну дивиденду.

Пример коначне дивиденде

Инвеститор држи 100 акција компаније АБЦ, која је објавила коначну дивиденду од 3,5 долара. Инвеститор ће добити 350 долара као дивиденду на крају године од своје инвестиције.

Сада је Компанија дуплирала дивиденду следеће године, тј. Плаћа 7 долара по акцији. Тако ће инвеститор добити 700 долара као дивиденду на крају године на својих 100 акција у компанији.

Кључне тачке

  • Одбор Компаније одлучује о томе и треба да буде усклађен са политиком дивиденди Компаније.
  • То је обично новчана дивиденда, а не акционарска. Међутим, Компанија може да одлучи да исплати и готовину и дивиденду на акције или само дивиденду на акције.
  • Одбор га објављује, а акционари изгласавају током годишње скупштине компаније.
  • Одобрење такве дивиденде сматра се обичном одлуком акционара и уобичајеним пословањем.
  • Објављује се након одобравања финансијских извештаја Друштва и утврђивања финансијског стања и добити Друштва.
  • Једном одобрена, ова дивиденда је обавеза Компаније и одлука о исплати не може се поништити.
  • Ове исплате дивиденди не захтевају посебне одредбе у статуту Друштва.
  • Компанија није обавезујућа за објављивање коначне дивиденде. Иако се политика дивиденди може клаузулирати у некој фиксној исплати сваке године, ова дивиденда се објављује на основу воље одбора компаније након разматрања финансијског положаја компаније.
  • Ако Компанија није остварила профит у финансијској години, може одлучити да не исплати никакву дивиденду или се нека дивиденда може исплатити из слободних резерви Компаније. Владини закони о таквом плаћању из бесплатних резерви за компаније које доносе губитке могу се разликовати од земље до земље.

Коначна дивиденда наспрам привремене дивиденде

Иако се коначне и привремене дивиденде инвеститорима исплаћују као поврат њихове инвестиције, оне имају неке кључне разлике. Погледајмо дакле разлике између коначне и привремене дивиденде.

  • Привремена дивиденда се објављује и исплаћује средином финансијске године. Насупрот томе, коначна дивиденда се исплаћује након завршетка финансијске године.
  • Привремена дивиденда се објављује пре финализације рачуна. Поређења ради, коначна дивиденда се исплаћује након финализације рачуна.
  • Привремена дивиденда се може отказати уз сагласност акционара. Ипак, дивиденда на крају године, након што је одобрена, не може бити отказана, а Предузеће постаје обавеза да исплати дивиденду на крају године.
  • Привремена дивиденда је обично мања од дивиденде на крају године.
  • Привремена дивиденда захтева одредбу у статуту Друштва; међутим, таква резерва није потребна за дивиденду на крају године.

Коначне дивиденде називају се и дивиденда на крају године. Израз „коначан“ не треба мешати са коначном дивидендом коју је исплатила Компанија и он престаје да постоји. Таква дивиденда се назива а ликвидација дивиденде. Ликвидациона дивиденда је врста исплате коју Друштво извршава када затвори своје пословање и исплати акционарима било који износ / капитал који јој је на располагању након продаје имовине и измирења дугова / осталих обавеза. Ликвидационе дивиденде се исплаћују из капиталне основе Друштва, док се дивиденда на крају године исплаћује из добити остварене пословањем Предузећа.

Закључак

Дивиденда је поврат који Друштво даје акционарима од добити остварене током финансијске године. Компанија може објавити дивиденду током дела године која се назива привремена дивиденда, или може објавити дивиденду на крају године након што утврди добит и финансијски положај Компаније. Изјава о дивиденди након израде годишњих рачуна назива се коначна дивиденда или дивиденда на крају године. Дивиденде на крају године исплаћују се годишње и углавном су веће од привремених дивиденди које даје Компанија.