Рачуноводство капитализованих камата | Израчунајте велику и неизбежну камату

Шта су капитализоване камате?

Капитализоване камате су трошкови позајмљивања које је предузело предузеће да би стекло или изградило дугорочно средство које ће се користити у послу и додаје се вредности имовине која ће бити приказана у билансу стања предузећа уместо да се то покаже као трошак камата у билансу успеха предузећа.

Једноставним речима, капитализована камата је камата настала током изградње дуготрајне имовине и укључује се као почетни трошак имовине у билансу стања, уместо да се наплати као трошак камате у билансу успеха.

На пример: По каматној стопи од 5 процената, кредит од 100.000 долара позајмљен је за изградњу ветрењача. За завршетак градње потребна је година дана. То подразумева да ће трошкови ветрењаче укључивати не само почетне трошкове имовине већ и трошкове камата који се требају платити за терет. Укупни трошак износиће 100.000 УСД + 5000 УСД = 105.000 УСД. Овде имајте на уму да се трошак камата не извештава у билансу успеха, док се капитализована камата додаје трошку дугорочног средства.

  • Према књиговодственом начелу настанка догађаја, он се у билансу стања приказује као укупан износ основних средстава. Организација која користи грађевински зајам за изградњу сопственог седишта предузећа је још један пример такве ситуације.
  • Постаје део дугорочног средства и амортизује се током корисног века трајања.

Кораци за израчунавање капитализоване камате

Може се израчунати помоћу следећих корака -

Корак 1 - Пронађите период капитализације.

Први корак је разумевање временског периода до када ће се извршити изградња основног средства и до када ће средство бити спремно за употребу. Капитализација трошкова позајмљивања престаје када је средство припремљено за предвиђену употребу и суштински је завршило све потребне активности. Период употребе великих слова неће се продужавати радом на мањим изменама. Ако ентитет може да користи неке делове док се изградња наставља на другим деловима, тада би требало да прекине капитализацију трошкова позајмљивања на деловима које доврши.

Корак 2 - Израчунајте пондерисани просечни акумулирани издатак.

Производ је издатака за изградњу основног средства и пондерисан је временом за обрачунску годину.

Пондерисани просечни акумулирани издатак = издатак к (месеци у капитализацији / 12)

Корак 3 - Утврдите камату у одређеним позајмицама и из општих фондова.

  • Ако је зајам посебно узет за изградњу основних средстава, тада су стварни настали трошкови позајмљивања трошкови позајмљивања за капитализацију умањени за било коју врсту инвестиционог прихода оствареног привременим улагањем тих позајмица.
  • За опште корпоративне потребе, позајмицама се може руковати централно и могу се добити путем различитих дужничких инструмената. Током периода који се примењује на средство, у овом случају, остварите каматну стопу од пондерисаног просека трошкова позајмљивања предузећа. Користећи ову методу, број дозвољених трошкова позајмљивања у укупним трошковима позајмљивања ентитета током примењивог периода.

Корак 4 - Израчунајте камате које се могу избећи

Корак 5 - Израчунајте стварну камату на кредите

Стварна камата на укупни зајам је такође директна. То можете израчунати директно, помноживши одговарајућу каматну стопу са подигнутим дугом.

Корак 6 - Изаберите нижи од стварних камата и камата које се могу избећи.

Капитализована камата = нижа (стварна камата, камата која се може избећи)

Пример

Изградња РКДФ започела је изградњу зграде која ће се користити за производњу. Изградња зграде ће се завршити до 31. децембра и зграда ће бити спремна за употребу.

Следећи дуг је неплаћен од 1. јануара 2017. године.

  • 60.000 УСД по каматној стопи од 10% (узете за одређену сврху изградње зграде)
  • 75.000 УСД по каматној стопи од 8% (општи зајам)

Следеће уплате су извршене за изградњу зграде -

  • 1. фебруара 2017. - 50.000 УСД
  • 1. августа 2017. - 75.000 УСД

Израчунати капитализовану камату?

Корак 1 - Период писања великих слова

Као што је дато у горњим информацијама, период капитализације биће од 1. јануара 2017. до 31. децембра 2017.

Корак 2 - Израчунајте пондерисани просечни акумулирани издатак.

Пондерисани просечни акумулирани издатак = 50.000 к (11/12) + 75.000 УСД к (5/12) = 45.833 $ + 31.250 $ = 77.083 $

Корак 3 - Утврдите интересовање за одређене позајмице и из општих фондова.

  • 60.000 УСД по каматној стопи од 10% (узето за одређену сврху изградње зграде)
  • 75.000 УСД по каматној стопи од 8% (општи зајам)

Корак 4 - Израчунајте камате које се могу избећи

Камата која се може избећи = = 60.000 УСД к 10% + (77.083 - 60.000 УСД) к 8% = 6000 УСД + 1.367 УСД = 7.367 УСД

Корак 5 - Израчунајте стварну камату на зајмове

Стварна камата на зајмове = 60 000 УСД к 10% + 75 000 УСД к 8% = 6 000 УСД + 6 000 УСД = 12 000 УСД

Корак 6 - нижи од стварног интереса и интереса који се може избећи

Капитализоване камате = (7.367 УСД, 12.000 УСД) = 7.367 УСД

Карактеристике

  • Капитализација камата помаже кориснику финансијских извештаја, из перспективе рачуноводства настанка догађаја, да има бољу алокацију трошкова на зараду у периодима када се користи стечено средство и добије тачну меру трошкова стицања средства.
  • Ако је утицај на финансијске извештаје предузећа значајан, тада се могу књижити капитализоване камате; иначе, нема потребе.
  • Нема тренутног утицаја на биланс успеха предузећа када се књижи, а појављује се у извештају о приходима кроз трошак амортизације.
  • Од последње исплате узима у обзир укупан износ камате коју дугује на салдо кредита или дугорочну имовину и додавањем укупне камате укупном трошку салда кредита или дугорочног средства капитализује.
  • За студенте да одложе кредит, капитализована камата је најчешћи начин на који се камата додаје принципу кредита, што месечно повећава камату која се дугује.

Закључак

Да би се имовина за стицање прилагодила намени за одређени временски период, капитализована камата је део историјског трошка. ГААП омогућава фирмама да избегавају трошење камата на дуг, јер многа предузећа финансирају изградњу дуготрајне имовине дугом и укључују је у своје биланце стања као компоненту историјског трошка дуготрајне имовине. Разни производни погони, бродови и некретнине укључују дугорочну имовину за коју је дозвољена капитализована камата. Залихе које се производе изнова и изнова у великим количинама, капитализација им није дозвољена.