ЛИФО ликвидација (дефиниција, пример) | Утицај на финансијске извештаје

Шта је ЛИФО ликвидација?

ЛИФО ликвидација је догађај продаје старих залиха од стране компанија које следе ЛИФО методу обрачуна залиха. Током такве ликвидације, залихе вредноване по старијим трошковима подударају се са најновијим приходом након продаје, због чега компанија пријављује већи нето приход што резултира плаћањем већих пореза.

Напомињемо из горњих поднесака СЕЦ; компанија напомиње да су количине залиха смањене због чега су књиговодствени трошкови преосталог залиха нижи од трошкова претходне године. Ако се ова ситуација настави током преосталог дела године, може се догодити ликвидација ЛИФО-а која ће резултирати утицајем на резултате пословања.

Пример ЛИФО ликвидације

Компанија АБЦ производи кошуље за мушку одећу и има следећи инвентар текстила, заснован на периодичним циклусима:

Претпоставимо да АБЦ мора да изврши поруџбину од 250 кошуља и претпостави да се за сваку кошуљу потроши 1 јединица сировине. Да би извршио наруџбину, АБЦ ће морати да ликвидира комплетну априлску инвентуру од 120 јединица, мартовску инвентуру од 90 јединица и 40 јединица из фебруарске инвентуре.

Ово је познато као ЛИФО ликвидација, где се последње залихе прво избаце, а затим следећи слој и тако даље на основу захтева.

Сада, на основу продаје, узмите у обзир да се свака кошуља продаје за 20,00 УСД, остварени приход је 5 000,00 УСД. Међутим, цена сировине израчунава се на следећи начин:

Ако је сва сировина набављена у априлу?

У таквој ситуацији у којој би компанија набавила сву сировину у априлу на основу захтева, онда би испод био прорачун трошкова и прихода:

трошак сировине = 13 УСД к 250 = 3.250 УСД / -

У овом случају, компанија би пријавила нижи нето приход.

Овде напомињемо да у случају такве ликвидације,

Терминологије ликвидације ЛИФО

ЛИФО ликвидација има одређене терминологије, као што је поменуто у наставку:

# 1 - ЛИФО слој

Периодична сегрегација залиха на основу одређене учесталости за израчунавање закључних залиха. Овај појам даје број јединица, трошак / јединицу, укупне трошкове залиха итд. За одређени циклус периода.

На пример,

Инвентар током сваке године је ЛИФО слој.

# 2 - Резерват ЛИФО

Ово је разлика између залиха израчунатих методама које нису ЛИФО и залиха израчунатих према ЛИФО. Понекад компаније следе више од метода управљања залихама за различите врсте залиха. ЛИФО се углавном користи за извештавање. Отуда постоји разлика између стварног залиха и ЛИФО инвентара, који је познат као ЛИФО резерва.

# 3 - ЛИФО инвентар

Док је ЛИФО ликвидација, инвентар се може раздвојити и објединити заједно са сличним другим предметима (формирајући групе предмета) ради бољег и реалнијег израчунавања. Свака група се назива ЛИФО инвентар.

Предности

  • Повећање продаје може бити показатељ повећања потражње за произведеним производом компаније.
  • Боље од ликвидације ФИФО-а, јер се пореска обавеза смањује због повећаних трошкова најновијег инвентара.
  • Кретање старијег инвентара односи се на ликвидацију старијих залиха.
  • Метода ликвидације ЛИФО корисна је за кретање кварљивих предмета са мањом пореском обавезом у поређењу са методом инвентара ФИФО.
  • Помаже у одлуци компаније да лансира нови производ у складу са захтевима тржишта и променом укуса купаца;
  • Претходна прогноза повећања потенцијалне продаје може навести компаније да гомилају потребне сировине по нижим трошковима, да би касније ликвидирале када цене сировина порасту.
  • ЛИФО метода система залиха корисна је када су трошкови сировина динамични и предвиђа се да ће расти у будућности.

Мане

  • Већа пореска обавеза у поређењу са ликвидацијом залиха набављених према захтеву.
  • Односи се на недостатак анализе компаније о продаји и куповини
  • Може се односити на будуће финансијске недостатке компаније, јер се ликвидација односи на недостатак набавки према захтевима.
  • Може се односити на претњу прихватању производа компаније на тржишту, због чега компанија може одлучити да ликвидира своје постојеће и старе залихе пре нове набавке.
  • То доводи до нетачног израчунавања прихода од продаје и тиме утиче на све финансијске извештаје и показатеље.

Ограничења ЛИФО ликвидације и друге сличне технике

Израчун добити од чистих ЛИФО техника ликвидације може завести у обрачун стварног дохотка.

Неке компаније за ликвидацију залиха користе метод ЛИФО вредан у доларима. Према овој методи, тренутна вредност залиха прво се дисконтује на основни слој, на основу тренутне стопе инфлације. Тада се утврђује реално повећање долара, које се затим ескалира да би се дошло до стварне вредности залиха у овом тренутку (а не постојеће вредности засноване на тренутним ценама трошкова).

Овим методом израчунавања добит која је изведена је практичнија и реалнија.

Важне тачке

  • Ликвидација ЛИФО-а је корисна када компанија има непосредан поглед на трошкове залиха. У другим случајевима, компанија може предвидети повећање продаје.
  • Може се предвидети. У таквом случају, ако се предвиђа раст трошкова сировина, компанија може своје залихе сировина постепено складиштити по нижим трошковима, а затим ликвидирати касније, чиме резервира већи профит.
  • То може бити корисно за краткорочни профит. Међутим, можда није практично користити се трајно.
  • Уопштено употребљавајући ову праксу (без било какве планиране ликвидације), тржиште то може схватити као недостатак средстава компаније или недостатак анализе продаје, или чак као финансијске претње за компанију.

Закључак

Након ликвидације ЛИФО-а може доћи до примамљивости да се искриве финансијски извештаји и избегну порези, у поређењу са инвентаром ФИФО-а; међутим, то се не третира као подзаконски акти најбоље праксе. Било је различитих расправа о изменама закона око такве ликвидације, тако да компаније следе етички приступ извештавању.

Може се мало прилагодити у облику других сличних техника како би се добили значајнији подаци, што такође може помоћи у бољем извештавању о финансијским информацијама за компанију.