Дивиденда на залихе (пример, рачуноводство) | Шта су залихе дивиденде?

Шта је дивиденда на берзи?

Акционарска дивиденда је дивиденда која се изјављује из добити компаније коју компанија исплаћује издавањем додатних акција акционарима компаније, уместо плаћања таквог износа у готовини и обично се компанија одлучује за исплату дивиденде по основу деоница када недостаје готовине у компанији.

Једноставним речима, то је облик исплате дивиденде где компаније својим инвеститорима враћају зараду дајући им додатне акције компаније уместо новчане дивиденде. То их чини власницима већег броја акција у тој компанији.

Одлуку о издавању ове дивиденде доноси одбор директора те компаније. Много пута је одлука о исплати ових дивиденди инспирисана потребом да се акционари охрабре својим улагањима без исплате стварне готовине. На овај начин инвеститори добијају здрав повраћај својих улагања, а компанија такође не мора да се одваја од било ког капитала.

Пример

Генерално се издају на основу процента постојећих залиха залиха. На пример, претпоставимо да је компанија КСИЗ најавила издавање ове дивиденде од 30 процената. То имплицира да ће сваки акционар те компаније видети да се њихов удео повећа за 30 процената. Дакле, ако је особа А раније имала 100 акција компаније КСИЗ, њен удео по добијању дивиденде биће 130 на броју.

Имајте на уму да то, међутим, неће имати утицаја на богатство акционара у тренутку издавања.

Мале насупрот великим залихама

У зависности од процента издатих акција од укупне вредности акција које су издате пре дивиденде, ово може бити мало или велико.

Када је укупан број издатих акција мањи од двадесет пет процената укупне вредности акција које су биле издате пре дивиденде, то се назива малом исплатом дивиденде. С друге стране, ако је укупан број издатих акција већи од двадесет и пет процената укупне вредности акција које су биле издате пре дивиденде, то се назива великом исплатом дивиденде.

Дијаграм у наставку показује како се врши рачуноводство дивиденди на акције када је емисија мала и велика.

Пример (мало издање)

90 Дегрее Цорп је прогласило и издаје 20% дивиденде на акције. На датум декларације, акција се продаје по цени од 50 долара по акцији. Прикажите књиговодствене евиденције

Табела у наставку приказује рачуноводство дивиденди у случају мале емисије.

  • Обичне акције се повећавају за додатних 20% = 1 к 10.000 к 20% = 2000. Укупне обичне акције постају 12.000
  • Додатно уплаћени капитал због дивиденди на акцијама = (50 - 1 УСД) к 10 000 к 20% = 98 000 УСД
  • Задржана зарада смањује се за 150.000 - 100.000 УСД = 50.000 УСД

Пример (велико издање)

90 Дегрее Цорп изјављује и издаје дивиденду од 40% акција. На датум декларације, акција се продаје по цени од 50 долара по акцији. Прикажите књиговодствене евиденције

Испод табеле приказано је рачуноводство дивиденди у случају велике емисије.

  • Обичне акције повећале су се за 40% на 14.000
  • Нема промене у додатном уплаћеном капиталу
  • Задржана зарада смањена је за 4000 УСД.

Порез на добит за исплату дивиденде по акцијама

У већини земаља нема пореских последица на инвеститора или акционара као последицу исплате дивиденде по акцијама. Ово је за разлику од новчане исплате дивиденде која се врши акционарима, а које подлежу опорезивању.

Предности када компанија исплати дивиденду на залихе

  1. Из перспективе компаније, главна предност коју имају са исплатом дивиденде је уштеда готовинске позиције компаније. Кад год компанија нема довољно новца да исплати дивиденду својим акционарима, може да плати у виду акција. Дакле, ефективно ништа не кошта за узврат компанији.
  2. Будући да не постоје пореска разматрања, корисно је и за инвеститоре да приме ову дивиденду. Новчана дивиденда се уместо тога третира као приход у години у којој је примљена.
  3. Још једна предност компанија које издају ове дивиденде је та што могу гледати на повећање ликвидности њених акција издавањем више акција. Ово ће ефикасно смањити вредност акција, а тиме и цену.

Предности за инвеститоре који улажу у акције које исплаћују дивиденде

Акције које исплаћују дивиденду чине важан део портфеља било ког инвеститора. Једноставан разлог за то је ефекат мешања.

Покушајмо ово да разумемо помоћу примера.

Претпоставимо да инвеститор купује акције компаније А. Сада он поседује одређени проценат удела у тој компанији и има поштено власништво над профитом у компанији. Претпоставимо такође да ова компанија А има историју исплате дивиденди на акције, а инвеститор је такође добио свој део тих дивиденди. Када се ове дивиденде реинвестирају назад у портфељ инвеститора, то има сложени ефекат на њихово богатство.

Колико год пута се ове дивиденде реинвестирају, инвеститор добија више удела у свом портфељу, а самим тим, његов проценат удела у власништву расте. То, заправо, његовом власнику доноси већи профит.

Мане

  1. Понекад ова исплата може дати сигнал акутне несташице готовине или невоље унутар компаније
  2. Такође се може видети да је компанија укључена у ризичније пројекте, а то може бацити неке сумње на менаџмент.

Закључак

Генерално, инвеститорима је увек дража компанија која исплаћује дивиденду, јер држи инвеститоре узбуђеним због поврата улагања. Генерално, портфељи који су усредсређени на компаније које исплаћују дивиденде способни су да својим инвеститорима пруже довољан извор прихода. На акције и компаније које исплаћују дивиденде гледа се као на најпоузданије и најзвучније могућности за инвестирање.