Потпуни облик СИП-а (дефиниција, предности) | Како функционише СИП?

Потпуни облик СИП-а (систематски инвестициони план)

Потпуни облик СИП-а, односно систематски инвестициони план, једна је од инвестиционих метода у коју инвеститор може ставити константан износ у неколико шема узајамних фондова доступних на тржишту, с периодичношћу која је месечна или квартална, а истовремено уживајући у двоструким предностима високи приноси на берзи и пуна сигурност тржишта дуга.

Објашњење

  • Волатилност берзе и време инвестирања довели су до систематског инвестиционог плана. То је један од најпопуларнијих начина инвестирања на берзи, без бриге о основама компаније, јер истим управљају професионалци.
  • Ради на основном принципу доследности улагања. Попут редовног депозита банака, фиксни износ, према одлуци инвеститора, одузима се са његовог банковног рачуна у одабраним интервалима.

Како то функционише?

  • Када инвеститор уплати износ узајамном фонду, фонд додељује јединице (попут удела у компанији) исплатиоцу, по цени, која је позната као Нето вредност имовине или НАВ. НАВ зависи од расположења на тржишту, а инвеститор добија више јединица ако је НАВ ниска, а мањи број јединица када тржиште расте.
  • Ово повећање и смањење НАВ-а резултира усредњавањем инвестиција, што помаже инвеститору да постигне добре дугорочне приносе у поређењу са ризичним краткорочним добицима. Овај концепт у индустрији узајамних фондова познат је као усредњавање трошкова инвестиција или снаге просечења.
  • Како се фонд акумулира и поново инвестира, инвеститор ужива још једну предност СИП-а, која је позната као моћ комбиновања.

Како инвестирати у СИП?

Улагање у заједничке фондове није превише гломазан процес. Препоручљиво је започети га што је пре могуће како бисте убрали користи од сложења и добрих приноса.

Кораци за започињање систематског инвестиционог плана

Зашто улагати у систематски инвестициони план?

# 1 - Уживајте у предностима диверзификације

Основни је принцип улагања на берзама - не држите јабуке у једној корпи. Узајамни фондови раде на истом принципу. За разлику од берзи на којима се велики број средстава блокира у акцијама једне компаније, овде се системски износ инвестиционог плана улаже у неколико компанија, што резултира бољим повраћајем претплатника.

# 2 - Новац у професионалним рукама

За разлику од берзе на којој инвеститор треба да буде упознат са основама компаније у коју улаже, овде фондом управљају професионалци који носе мноштво искустава у индустрији. Дакле, оно што вам треба је износ, за остало би се побринули они.

# 3 - Систематски план улагања је низак као пуњење једнократног горива у вашем возилу

Не требају вам огромни комади новца, потребна вам је само финансијска дисциплина. Износ систематског инвестиционог плана започиње од врло номиналног износа и редовно се одузима са вашег банковног рачуна. Не треба да правите засебан буџет за улагање у узајамне фондове.

Када улагати у систематски инвестициони план?

Не постоји правило палца које дефинише најбоље време за улагање у узајамне фондове. Што раније, то боље. Сви се подстичу да улажу у узајамне фондове, укључујући студенте са факултета. Према прошлим трендовима и искуствима, треба инвестирати у узајамне фондове, када

  • НАВ је низак, јер би то резултирало стицањем великог броја јединица по нижој цени
  • Берза се тргује на дну
  • Каматне стопе на дужничке инструменте су највише.

Занимљивости о СИП-у

# 1 - Почните мало и зарадите пуно

Узајамни фондови уновчују моћ сложења. Они узимају мале износе у облику СИП-а од неколико инвеститора и настављају да улажу приход остварен од тих инвестиција (када је тип узајамног фонда раст), што резултира мултипликационим ефектом, добивајући добре приносе у тренутку доспелости.

# 2 - Принцип просечења

Када је берза јака, то резултира високом НАВ-ом, што резултира мањим јединицама. Насупрот овоме, када је тржиште акција медвједасто, то резултира ниском НАВ-ом, што резултира већим бројем јединица у рукама инвеститора. Ова висока и ниска НАВ неутралише негативне ефекте тржишта, стварајући корисничку позицију за инвеститора у целини.

# 3 - Гоинг Интернатионал

Због глобализације, сада узајамни фондови постају глобални, чиме се износ вашег систематског инвестиционог плана слива и на међународна тржишта, помажући вам да уберете користи које произилазе из међународних промена.

Предности

# 1 - Пореска погодност

Влада подстиче своје грађане на систематски инвестициони план давањем подстицаја у облику одбитака у пореској пријави.

# 2 - Погодност

Како је наручивање хране постало на мрежи и повољније, исти је случај са СИП-овима. Ако желите да се региструјете за систематски инвестициони план, можете га започети из било ког дела света. Ако желите да прекинете, нема бриге. Не треба чекати дуге процесе одобравања. Пошаљите захтев на мрежи и готово је.

# 3 - Нема периода закључавања

Осим за пореска средства за која је одбитак доступан у пријавама пореза на доходак, сви фондови омогућавају повлачење средстава према захтеву инвеститора, што резултира расположивошћу средстава по потреби.

Мане

# 1 - Унапред одређени интервал

У томе треба да наведете датум на који ће се износ одбити. Тржишта се неће кретати према датумима улагања. Дакле, на унапред одлучени датум, шта ако је тржиште биковито, онда не можемо извршити свој избор, што ће резултирати губитком за нас у смислу мањих јединица.

# 2 - Улазне и излазне накнаде

Иако узајамни фонд нуди вашу погодност, ово се плаћа у облику накнада за савет за инвестирање, маркетиншких накнада итд. Професионалци зарађују добру зараду, а провизија им се такође одваја од улагања инвеститора. Узајамни фондови морају у великој мери настати у маркетиншким трошковима, што ће резултирати смањењем нижих повраћаја инвестиција.

# 3 - Диверзификација има своје недостатке

Диверзификацијом сте заштићени од великих губитака, а такође сте лишени било каквих већих добитака из портфеља.

Пример

Господин Роб и господин Цхарлие истовремено започињу своје улагање, али Роб улаже у заједничке фондове путем систематског инвестиционог плана, а Цхарлие у текући депозит банке.

  1. Почетни износ фонда - 1000 УСД
  2. Мандат - 3 године
  3. Тип каматне стопе - Понављајући депозит следи једноставну камату и узајамни фонд, сложени
  4. Стопа поврата - 10%
  5. После 3 године, по доспећу, испало би да је инвестиција таква

Роб

Цхарлие

Погледајте разлику у износу доспећа, 31 УСД. Овде су узете једноставније и мање цифре, ради разумевања. Замислите сценарио када улажете велики износ сваког месеца и мерите своју зрелост једноставнијим износом камате. Ово је познато као моћ састављања систематског инвестиционог плана.

Закључак

  • Правило је палца систематског инвестиционог плана да што раније започнете, то ће бити боље. Што дуже останете, то ћете више убирати плодове мешања. Конзистентност би вам платила у облику мамутске количине.
  • Ако се све ствари раздвоје, улагање у СИП-ове сматра се једним од најбољих и најсигурнијих начина за повећање богатства особе у данашњем турбулентном сценарију. Просечење и комбиновање трошкова дугорочно би вас пратило.