Ризик од превођења (дефиниција, примери) | Како ризик превода утиче на фирму?

Шта је ризик превођења?

Ризик превођења је ризик промене финансијског стања предузећа (средства, обавезе, капитал) услед промена курса и обично се примећује током извештавања консолидованих финансијских извештаја више подружница које послују у иностранству у домаћој валути.

Ефекат је углавном на мултинационалне компаније које у међународним трансакцијама намерно послују због базе својих купаца и добављача. У овом сценарију ризик превођења више личи на континуирани феномен који треба сваке године евидентирати у финансијским извештајима. Поред тога, то такође утиче на предузећа која имају средства у страној валути и која иста морају бити реализована или пријављена у домаћој валути. Ово је углавном једнократна појава и потребно је применити одговарајуће рачуноводствене поступке, јер то може довести до правних гњаважа.

С обзиром на то да је флуктуације валута тешко предвидети, ризик превођења може бити непредвидљив, што отежава извештавање и стога га пажљиво прате регулаторна тела. Ризик превођења разликује се од ризика трансакције који утиче на новчани ток предузећа због ризика од непредвидљивости валута.

Пример ризика превођења

Размотримо једноставан пример ризика превођења и како он утиче на фирме. Размотрите мултинационалну корпорацију која послује у земљама Уједињеног Краљевства и САД-а. Под пословањем подразумевамо да фирма има имовину и обавезе у обе земље.

Претпоставимо да америчка канцеларија ове фирме трпи оперативни губитак од 10.000 УСД. Међутим, британска дивизија у истом извештајном периоду доноси нето добит од 8.000 фунти. Сада, пошто је курс конверзије долара и фунте 0,80, фирма ефективно не доноси губитак или профит.

Њен профит у Великој Британији поништен је губитком у америчкој филијали. Засада је добро. Сада, пре него што матично предузеће обједини све ове цифре и припреми привремене извештаје, долази до промене у макроекономским сценаријима.

Расправе о БРЕКСИТ-у су се интензивирале, што је утицало на цену фунте стерлинга. Слично томе, због економских тензија између САД-а и Ирана на Блиском истоку, цена сирове нафте и цена долара су осцилирале. Ови сценарији доводе до померања курса долара са 0,80 на 1,0.

Добит која је отказана због добитка у британској дивизији одједном је постала врло мала што је довело до нето добити матичне компаније. Табела у наставку резимира оба сценарија.

То ефективно значи да, иако у време реализације није било добити / губитка, сада би компанија требало да пријави губитак јер су се сценарији променили због флуктуација валута. Иако хипотетички, ово је један од најједноставнијих примера ризика превођења.

Важне напомене о промени ризика превођења

  • Ризик превођења је обично правна промена коју захтевају регулаторни органи. Настаје само када матично предузеће одлучи да пријави консолидовани финансијски извештај. На пример, ако ФМЦГ главни Унилевер пријави консолидовани финансијски извештај за своју подружницу у САД-у, Великој Британији и Европи, суочиће се са ризиком превођења. Међутим, ако ове подружнице држи независним, не настаје ниједан случај превода. Једноставно речено, ризик превођења није промена новчаног тока већ само резултат извештавања консолидованих финансија.
  • Будући да овај ризик не утиче на новчани ток већ само на структуру извештавања, не поставља се питање било каквог изузећа од пореза које предузеће може да искористи. Такође, нема промене вредности предузећа због ризика превођења, за разлику од осталих ризика и изложености. Једноставно речено, то је више мерљив концепт, а не концепт новчаног тока. Важно је напоменути да се снима када се пријави, а не када се реализује. Стога неће бити погрешно рећи да то резултира само претпостављеним добицима или губицима.
  • Ризик који настаје због ризика превођења налази се у билансу стања предузећа као изложеност превођењу. Може бити више метода за његово мерење попут тренутне / без тренутне методе, монетарне / немонетарне методе, временске методе и методе тренутне стопе. Слично томе, предузећа могу користити више начина за управљање овом изложеношћу, попут употребе изведених / егзотичних финансијских производа попут валутних опција, валутних свопова и терминских уговора. Детаље око њих ћемо прескочити јер су то сложене теме и могу се обрађивати одвојено.
  • Ризик превођења представља претњу у смислу представљања неочекиваних података унапред, што може довести до неких оштрих питања која акционари постављају менаџменту. Међутим, ако је привремена ситуација и неочекиване осцилације у валути могу да се врате у нормалу, то не би требало много да утиче на фирму. То је зато што би се оне могле преокренути у наредном обрачунском периоду када се макроекономске ситуације поправе и када се тржиште валута крене у повољном смеру предузећа. Међутим, то не би требао бити разлог за неприпрему за ризик превођења, а менаџмент би требао имати успостављене одговарајуће процедуре за сузбијање таквих неповољних кретања у валути.

Закључак

Изложеност превођењу која произилази из ризика превођења је извесна за предузећа која послују у страним трансакцијама или послују у страним валутама. То је више концепт корпоративне ризнице који се користи за описивање ризика са којима се компанија суочава када има посла са страним клијентима, а самим тим и страним трансакцијама.

Те иностране трансакције могу бити било шта попут плаћања добављачима у другој валути или примања плаћања од купаца у страној валути. Ентитет који жели да ублажи ризик превођења треба да се бави хеџингом преко деривата или егзотичних финансијских производа, тако да флуктуације валута имају минималан утицај на његов број.

Ако то не учине, не може доћи до правних гњаважа, већ и до беса инвеститора, иако се фирма може бавити само једном међународном трансакцијом. Непотребно је рећи да за фирму која котира на листи постаје утолико важније јер свака таква црвена застава може довести до тога да инвеститори изгубе поверење у фирму.