Маргин вс Маркуп | Топ 6 разлика (са Инфографиком)

Разлика између марже и марже

Кључ разлика између марже и марже да ли се та маржа односи на износ добијен одузимањем цене робе која је продата у предузећу током обрачунског периода са његовом укупном продајом, док се маржа односи на износ или проценат добити коју је компанија остварила у односу на цену коштања производа.

Први и најважнији корак у одређивању профитабилности предузећа је дефинисање структуре цена својих производа. То се може реализовати разумевањем марже и марже јер ови бројеви играју важну улогу у одређивању прихода и дна у финансијским извештајима.

  • Маржа (у народу познатија као бруто маржа) једноставним речима је приход умањен за ЦОГС. На пример, ако се производ продаје за 500 УСД, а кошта 400 УСД, његова маржа би се израчунала као 100 УСД. Ако се изрази у процентима, проценат марже биће 20% (израчунато као бруто маржа подељена укупном продајом, тј. 100/500).
  • Ознака је износ који треба додати производним трошковима производа да би се добила цена по којој треба да се продаје. Настављајући са нашим горњим примером, надокнада од 100 УСД од цене коштања од 400 УСД даје цену од 500 УСД. Или, наведен као проценат, проценат марже је 25% (израчунато као износ марже подељен трошком производа, тј. 100/400).

Као што је илустровано у примеру изнад, оба су различита рачуноводствена појма која пружају две различите перспективе гледања на пословну добит. Када се изрази као проценат продаје, назива се профитна маржа, али ако се изрази као проценат трошкова, назива се маржа. То су попут две стране медаље - различите и истовремено блиско повезане.

Маргин вс. Маркуп Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између марже и марже.

Кључне разлике

Кључне разлике су следеће -

# 1 - По чему се разликују?

Слично као што је аналогија шоље напола пуна или полупразна, маржа и маржа су два различита погледа на однос између цене и цене. Маржа се више односи на продају, док је последња више на вредност која се добија на производним трошковима. Обоје имају свој значај у анализи финансијских извештаја.

  • Ознаке осигуравају вашу зараду и квантификују тај профит сваки пут када продате производ.
  • Ознаке су кључне у почетним фазама пословања, јер вам помажу да разумете новчане приливе и одливе. Може вам помоћи у идентификовању ефикасних тачака и уских грла у послу.
  • Маржа је поуздан и прецизан начин израчунавања добити и јасно наглашава утицај ваше продаје на дно.

# 2 - Перспектива

У апсолутном смислу, оба се односе на исту нумеричку вредност. Међутим, перспектива их чини све заједно са другачијим концептом. Погледајте претходни пример на дијаграму испод:

Када се гледа са става продавца, вредност од 100 УСД представља маржу, али када се гледа са становишта купца, истих 100 УСД је маржа. Међутим, у процентуалном смислу, две цифре се прилично разликују.

# 3 - Веза

Ови концепти могу збунити приликом одређивања цена и, ако се не испитају правилно, могу утицати на вашу профитабилност. Пошто је референца за израчунавање марже цена коштања, она ће увек бити већа од марже чија је основа увек већа вредност - продајна цена. Као правило палца, проценат марже мора увек бити већи од процента марже у супротном губите у послу.

Израчун марже ће вероватније утицати на промене цена током времена него цена заснована на маржи. Будући да се трошкови на којима се заснива означни број могу временом разликовати или његов израчун може варирати, што резултира различитим трошковима, што би, према томе, могло довести до различитих цена.

Следеће тачке илуструју разлике и односе између процента марже и марже у различитим интервалима:

МаргинаОзначавање
10%11.10%
20%25.00%
30%42.90%
40%80.00%
50%100.00%

Да би се добио општи проценат марже, израз би био следећи:

Жељена маржа ÷ Цена робе

На пример, ако производни трошак производа износи 100 УСД, а на њему желите да зарадите маржу од 20 УСД, израчунавање процента марже је:

Маржа од 20 УСД ÷ 100 Цена коштања = 20%

Ако помножимо ову трошковну цену од 100 долара са 1,20, доћи ћемо до цене од 120 долара. Разлика између продајне цене од 120 долара и цене од 100 долара је жељена маржа од 20 долара.

# 4 - Шта је пожељније?

Покушавају да представе другачију перспективу истог финансијског стања. Међутим, у било ком тренутку времена, маржа је увек већа од бруто марже, и самим тим прецењује профитабилност предузећа. Из овог разлога, одељење продаје и пословања најчешће даје предност маржи као механизму извештавања. За било коју особу са нефинансијским пореклом изгледаће да ће трансакција остварити већи профит ако јој се прикажу марковни бројеви од одговарајућих маржинских бројева.

Маржа наспрам упоредне табеле ознака

ОСНОВАМАРГИНОЗНАЧАВАЊЕ
ЗначајТехнички је профитна маржа која мери профитабилност предузећа. То је удео у приходу који је остао у послу након што су трошкови производње исплаћени из прихода.Ознака се односи на додату вредност коју продавац додаје на цену коштања која покрива његове производне трошкове и добит, како би се дошло до цене по којој се готов производ може продати.
Шта је то?Нумерички је то проценат продајне цене.Нумерички је то мултипликатор трошкова.
Дефинисано као функцијаПродајаТрошак
Изражено из перспективеПродавацКупац
Математичка формула(Продајна цена - Цена коштања) / Продајна цена(Продајна цена - Цена коштања) / Цена коштања
ОдносМаржа = 1 - (1 / маркуп)Ознака = 1 / (1 - бруто маржа)

Закључак

Разумевање односа између марже и марже је од виталног значаја за пословање. Рачунајте погрешно и можда ћете на крају изгубити новац, а да тога нисте ни свесни. С друге стране, ако се правилно уради, то може помоћи у планирању и примени ваших дугорочних и краткорочних стратешких иницијатива, попут планирања већег продора на тржиште или унакрсне продаје постојећим купцима.