Фронт оффице вс Бацк оффице | 8 главних разлика (са инфографиком)

Разлика између Фронт Оффице-а и Бацк Оффице-а

Ови појмови се користе за дефинисање различитих пословних процеса унутар организације где је примарна одговорност интеракције са купцима додељена фронт оффице-у, а сва производња и позадинска обрада задатака који су потребни за испоруку квалитетног производа или услуге лежи на стога су бацк оффице најважнији делови организације

Ове термине често чујемо позивајући се на службене радове и различите одговорности. Оба су различита подручја грађевинског подручја или просторије у којој раде запослени у канцеларији. Обоје су она места на којима запослени обављају административне послове или професионалне активности и друге активности повезане са несметаним пословањем.

Шта је Фронт Оффице?

Одељак канцеларије који преузима одговорност за интеракцију са клијентима компаније било она постојећа или нова познат је као Фронт оффице. Овај одељак такође се бави задацима продајних и маркетиншких услуга, као и пружањем услуга након продаје. Запослени би требало да поседују добре вештине да би били део овог тима.

Запослени који раде у фронт оффице-у директно комуницирају и имају везе са купцима компаније. Они су они који имају дужност да преузимају и дају наруџбине у име купаца и осигуравају да су купци високо задовољни пруженим услугама. Будући да се бави задовољством купаца, овај одељак је у великој мери одговоран за раст прихода компаније.

Шта је Бацк Оффице?

Служба позадинске канцеларије предузећа углавном се састоји од административног одељења. Запослени у овом одељку немају директну интеракцију са купцима компаније. Овај одељак осигурава да се све операције обављају неометано, тако да се свакодневно пословање одвија несметано.

Помаже у свакодневном административном раду, заједно са развојем и производњом производа и услуга. Запослени у бацк оффице-у, иако немају директан контакт са купцима, саставни су део компаније јер су одговорни за свакодневне активности.

Фронт Оффице вс Бацк Оффице Инфограпхицс

Кључне разлике

Кључне разлике су следеће:

  • Фронт оффице компаније води директну комуникацију са постојећим као и са новим купцима, док бацк оффице нема интеракцију са купцима.
  • Фронт оффице има одељења за продају и маркетинг, док бацк оффице има административни, финансијски и рачуноводствени одсек, одељење за људске ресурсе, складиштење итд.
  • Главна одговорност фронт оффице-а је да генерише приход и такође повећа приход компаније, док је дужност других смањење укупних трошкова пословања.
  • Фронт оффице помаже у развоју стратегије за хватање нових послова, док бацк оффице помаже у осигурању управљања усклађеношћу.
  • Фронт оффице покушава да генерише нове послове како би се посао повећао, док се бацк оффице фокусирао на производњу роба и услуга.
  • Важна тачка разлике настаје када плата дође у обзир. Будући да су запослени у фронт оффицеу они који генеришу приход за организацију, плата коју зарађују запослени у фронт оффицеу већа је од запослених у бацк оффицеу.
  • Иако запосленици у фронт оффицеу покушавају да мисле да су они ти који обављају најважнију функцију, стварност је да они у великој мери зависе од рада друге стране, јер осигуравају да сви процеси добро функционишу, било да је админ, ХР или ИТ. Штавише, током година улоге неких функција бацк оффице-а су се експоненцијално развијале. На пример, раније је улога ИТ-а углавном била ограничена на хардвер, али данас у инвестиционим банкама ИТ тим чине људи који развијају важну техничку инфраструктуру која омогућава основни рад.

Упоредна табела

ОсноваФронт ОффицеКанцеларија за подршку
ДефиницијаТо је одељак који директно комуницира са купцима.То је одељак који се бави свакодневним административним функцијама.
Укљученост купаца Има директно учешће и интеракцију са купцима. Нема директно учешће или интеракцију са купцима.
СтратегијаПомаже у развоју стратегије. Одговорна је за ХР функције и управљање усклађеношћу.
Основна функцијаПомаже у повећању захтева и продаје.Помаже у производњи производа и услуга.
Одговорност Његова главна функција је да се брине о продаји и маркетингу, као и о сервисима након продаје. Његова главна функција је да брине о свакодневним административним процесима како би посао текао несметано.
ПлатаБудући да су запослени у фронт оффицеу они који генеришу приход за организацију, плата коју зарађују запослени у фронт оффицеу је већаГенерално нижи од запослених у фронт-оффице-у за већину функција, иако се неке функције данас развијају свакодневно и могу се подударати са другом страном.
Област интересаЦиљ му је повећати приход од пословања. Циљ му је смањење трошкова.
Интеракције Његова главна дужност је продаја и интеракција са клијентима компаније. Помаже у функцијама подршке као што су управљање ИТ-ом, финансије и рачуноводство, складиштење итд.

Закључак

Обоје играју своје важне улоге у развоју организације, а такође осигуравају да све операције унутар организације раде неометано. Иако се традиционално некада знало да су запослени у фронт оффицеу ти који генеришу приходе и добијају боље плаће, јаз се постепено и сигурно смањује у већини организација уз употребу све више технологије током година.

Много функција које обављају клијенти извршавају се уз помоћ технологије, углавном за цео БФСИ сектор. То је довело до све веће истакнутости запослених у позадини, а такође им је омогућило да више допринесу делу пословања који доноси приход.