Новчани ток (дефиниција, пример) | Три најбоље врсте новчаног тока

Дефиниција новчаног тока

Термин новчани ток односи се на готовинске приходе и готовинске исплате током обрачунског периода, а анализа готовине компаније пружа критичне информације у вези са разумевањем пословних активности, пријављене зараде и истовремено пројектовањем будућих новчаних токова.

Врсте новчаног тока

О пословним активностима се извештава уз помоћ извештаја о новчаним токовима, који пружа информације о новчаним примањима и уплатама предузећа током обрачунског периода, а такође помаже у валидацији крајњег стања готовине на почетни биланс који се извештава у билансу стања предузећа.

Размотримо неке врсте ради бољег разумевања.

# 1 - Оперативне активности

Оперативне активности укључују свакодневне активности компаније као што су продаја залиха и пружање различитих услуга. Прилив готовине се генерише из оперативних активности као што је продаја готовине, укључујући прикупљање разних дужника и одливи готовине који се стварају из новчаних плаћања за куповину залиха, плата, пореза и разних других оперативних средстава. Оперативне активности такође укључују готовинске примитке и готовинске исплате по основу хартија од вредности које се држе ради трговања и држе ради трговања.

# 2 - Инвестиционе активности

Инвестиционе активности укључују улагање у некретнине, постројења и опрему (ППЕ), куповину и продају инвестиција, искључујући хартије од вредности које се држе ради трговања и држе ради трговања новчаним токовима од којих се односе оперативне активности.

# 3 - Финансијске активности

Активности финансирања првенствено укључују прикупљање капитала из капитала или дугорочних дугова. Постоје два значајна извора финансирања, попут акционара и поверилаца. Приливи готовине из финансијских активности могу се састојати од новчаних примања од издавања обичних акција, преференцијалних акција, обвезница и позајмица. Одливи готовине могу укључивати отплату позајмица, откуп обвезница, откуп сопствених акција и исплату и дивиденду. Треба размотрити индиректно задуживање код обавеза које се класификују као оперативне активности.

Методе извештаја о новчаном току

Новчани ток из оперативних активности се у овом извештају може извести у директном и индиректном формату. Нето новац који се користи од пословних активности остаће исти као индиректне и индиректне методе. Једина разлика је формат оперативног одељка.

# 1 - Директна метода

  • Одређени новчани приливи и одливи користе се за обезбеђивање новчаног тока из пословних активности.
  • Уклоните утицај настанка временских разграничења прилагођавањем ставки биланса успеха откривањем новчаних примања и готовинских плаћања.
  • Наведите информације о одређеним изворима новчаних примања и готовинских плаћања.

Главна предност коришћења директне методе је у томе што помаже у пружању критичних информација о одређеним изворима новчаних примања и готовинских плаћања у поређењу са индиректном методом, која приказује само нето примљени или исплаћени готовински новац. Како су информације о одређеним изворима новчаних примања и плаћања кључне од нето примљене или плаћене готовине, корисници финансијских извештаја додатне информације добијају директном методом. Ове додатне информације помажу повериоцима и инвеститорима у разумевању историјских перформанси и предвиђању будућих способности дотичног предузећа за стварање новчаног тока.

# 2 - Индиректна метода

  • Приказује оперативне новчане токове из извештаја о нето добитку са низом прилагођавања;
  • Прилагођавају се безготовинским ставкама, неоперативним ставкама и нето променама у пословним временским приликама.
  • Приказује разлоге за одступање готовине од пословних активности и нето прихода;

Примарна предност коришћења индиректне методе је у томе што помаже у објашњавању разлика између готовине из пословања и нето прихода. Индиректни приступ се такође користио за предвиђање будућих прихода прилагођавањем за промене у билансним ставкама које настају услед настанка обрачуна и обрачуна готовине.

Следећи пример, у овом извештају изложите информације о КСИЗ пословању, улагању и финансирању новчаних токова (директна метода)

Анализа новчаног тока

Анализа ових изјава помаже у пружању виталних информација о пословању компаније, заради и предвиђању будућих новчаних токова. Следећи одељак пружа разне алате и технике помоћу којих корисници финансијских извештаја могу да провере главне изворе и употребу новца.

Бесплатни новчани ток према предузећу (ФЦФФ) и бесплатни новчани капитал (ФЦФЕ)

ФЦФФ

Вишак оперативног новчаног тока над капиталним издацима познат је под називом слободни новчани ток. ФЦФФ је доступан добављачима и власницима након што су плаћени сви потребни оперативни трошкови и извршена потребна улагања у обртни капитал и фиксни капитал.

Формула:

ФЦФФ = нето приход + безготовинске ставке + камате (1-пореска стопа) - улагање у основни капитал - улагање у обртни капитал.

Израчун ФЦФФ може се илустровати следећим примером.

ФЦФЕ

ФЦФЕ је новчани ток доступан акционарима. Долази након плаћања свих оперативних трошкова и трошкова позајмљивања и потребних улагања у основни и обртни капитал.

ФЦФЕ = ЦФО - Улагање у фиксни капитал + Нето задуживање - Нето плаћања дуга

Следи илустрација израчунавања ФЦФЕ:

Ако је ФЦФЕ позитиван, то значи да компанија има довољно готовине изнад износа потребног за будуће инвестиције и отплате дуга. Вишак готовине је доступан за дистрибуцију међу власницима.

Закључак

У закључку бисмо могли рећи да ова изјава помаже у утврђивању способности предузећа у погледу:

  • Финансирање захтева компаније путем интерно генерисаног готовине у одсуству спољног капитала.
  • Измиривање дужничких обавеза;
  • Задржати исплату дивиденде.
  • Управљање обртним капиталом.
  • Управљање ликвидношћу у смислу способности предузећа да исплати обавезе по доспећу. Актери, укључујући инвеститоре и повериоце, надгледају ову изјаву како би проверили да ли дотична компанија може на време да плати своје постојеће обавезе.