Примери одложеног прихода (објашњења корак по корак)

Примери одложених прихода

Одложени приход или неостварени приход је износ авансних плаћања које је компанија примила за робу или услуге које још увек чекају на испоруку или пружање, а његови примери укључују попут годишњег плана мобилне везе, претплаћених полиса осигурања итд.

Можемо пронаћи хиљаде примера одложених прихода, али неке од њих је толико важно разумети јер ће ове врсте трансакција које ће већина фирми имати у својим књигама.

Врхунска 4 примера одложених прихода

Пример # 1 - Претплата на часописе

Узмимо пример часописа који издаје месечни часопис, али унапред прикупља годишњу претплату. Читав износ годишње претплате није део месечног прихода, али компанија месечно зарађује део овог износа претплате и месечно преноси месечни део ове претплате за обрачун месечног П&Л рачуна.

Претпоставимо да месечна претплата на часопис износи 200 ИНР / - али компанија од купаца прикупи 2400 ИНР / - као аванс за годишњу претплату. Сваког месеца компанија ће преносити 200 ИНР / - са 2400 ИНР / - на месечни рачун П&Л након што испоручи месечно публикацију часописа купцу, а остатак ће постати одложени приход у Билансу стања за следећи месец. Дакле, сваког месеца компанија ће пренети 1/12 дела укупног износа прикупљеног од купца из одложених прихода на месечни приход који се чује на рачуну П&Л.

Унос у дневник за исту трансакцију био би следећи,

Сваког месеца након испоруке часописа купцу, рачуновођа ће пренети 200 ИНР / - са рачуна одложеног прихода на рачун прихода од претплате у П&Л, као што је приказано у доле наведеном чланку, и на исти начин сваког месеца, целу Износ са рачуна одложених прихода би се водио на крају године.

Пример # 2 - Леасинг софтвера

Можемо видети компанију за производњу софтвера која производи антивирус за рачунаре. Софтверске компаније прикупљају годишње претплате за употребу софтвера, који би купац требало да користи месечно. Компанија ће добити укупан износ за 12 месеци и пренети тај износ одложеном приходу у тренутку добијања износа претплате. Сваког месеца, компанија ће преносити 1/12 дела овог износа у стварни износ прихода на рачуну П&Л за месец када купац користи тај софтвер.

Претпоставимо да је цена антивирусног софтвера 1200 ИНР годишње, што купац плаћа унапред. Унос дневника за ову трансакцију према доле:

Пример # 3 - Ауто лизинг

Компанија за лизинг аутобуса потписала је уговор о раду са ИТ компанијом како би обезбедила своје аутобусе на годишњем нивоу од 12000 ИНР / - сваког аутобуса, који би се плаћали унапред у време започињања уговора.

У овом случају, ИТ компанија ће лизинг компанији пренети 12.000 ИНР / - за сваки аутобус као годишњу авансну уплату за своје услуге. Лизинг компанија ће евидентирати ову трансакцију код свог одгођеног прихода у својој пасиви биланса стања, јер морају да пружају своје услуге у наредних 12 месеци, али су цео износ добили унапред.

Унос дневника за ову трансакцију био би следећи,

Пример # 4 - Накнаде за чланство у теретани

Најбољи пример за разумевање овог концепта је чланство у теретани. Организатори теретане га годишње наплаћују као авансно плаћање услуга теретане за наредних 12 месеци.

Претпоставимо да Голд Гим прода свој план чланства за 6000 / - годишње, што је 500 ИНР / месечно, али цео износ за чланство унапред прикупља од купаца. Господин А жели да се придружи Голд теретани и пребаци 6000 ИНР / - на Голд Гим рачун. Рачуновођа ће за ову трансакцију обрачунати главу одгођеног прихода, јер услуге за исти износ још нису испоручене, а исте би се пружале у наредних 12 месеци.

Унос у рачуноводствени дневник би био следећи,

Сваког месеца рачуновођа ће преносити месечне чланарине на свој рачун чланарине у П&Л, како следи,

На тај начин, рачуновођа ће сваког месеца преносити месечне чланарине на свој П&Л, а на крају 12. месеца цео рачун одложених прихода биће одведен на рачуне чланарина.

Закључак

Следеће врсте организација се баве одложеним обавезама,

  • Компаније за лизинг софтвера, компаније за лизинг аутомобила које годишње прикупљају износ лизинга за своје услуге.
  • Осигуравајуће компаније које издају полисе осигурања за опште осигурање, здравствено осигурање итд. Ове компаније прикупљају премије осигурања као аванс на годишњем нивоу и покриваће све штете у наредних 12 месеци или према структури полисе.
  • Сви професионалци који наплаћују фиксне накнаде (ревизорске куће, адвокати, пословни консултанти). Ови професионалци унапред прикупљају годишње накнаде за задржавање и пружају своје професионалне услуге према уговору потписаном између њих и клијента.
  • Сва предузећа која наплаћују претплату, као што су часописи, компаније за доставу намирница;
  • Све оне компаније које имају чланарину, као што су теретане, клубови итд .;

Из горњих примера схватили смо да је одложени приход авансно плаћање за било коју робу и услуге које ће бити испоручене или сервисиране у будућности. Пренеће се на главу рачуноводства одложених прихода на страни пасиве биланса стања. Одложени приход се назива и Нераспоређени приход, који ће се у будућности зарадити, али ће се сам прикупити унапред.

То би се могло сматрати дугом, јер ће вам клијенти дати авансно плаћање за било коју робу и услуге које ћете испоручивати у будућности, али ову додатну готовину можете користити за своје пословање. То је нека врста кредитне линије.