Разлика између унутрашње и спољне реконструкције (Инфографика)

Разлике у унутрашњој и спољној реконструкцији

Интерна реконструкција је метода корпоративног реструктурирања где се договара компанија организације у којој се мењају средства и обавезе ради побољшања финансијског стања без ликвидације предузећа или преноса власништва на спољну страну, док је екстерна реконструкција онај код кога постојеће предузеће ликвидира и преузима друго новоосновано предузеће и врши се пренос имовине и обавеза, а исто се сматра сличним спајању.

Сваких 20 година будистички храмови се обнављају. Идеја реконструкције је створити нешто ново што би боље служило свету. Приступ је сличан када се ради о унутрашњој и спољној реконструкцији.

Када предузећа започну, нису савршена. Оснивачи уче како расту. Као резултат тога, постаје важно понекад реконструисати постојање предузећа. Неки потпуно мењају идеју о послу и стварају нову. Неки више воле да се држе старог и реконструишу унутрашње процесе.

Без обзира о каквој врсти реконструкције је реч, важно је обновити, поново створити и поново преузети пословне процесе и визије како предузећа расту.

Инфографика о унутрашњој и спољној реконструкцији

Кључне разлике између унутрашње и спољне реконструкције

  • Да би се догодила интерна реконструкција, потребно је много времена и законских захтева, јер у интерној реконструкцији компанија мора да добије дозволу свих заинтересованих страна, као и суда. С друге стране, спољна реконструкција може се обавити одмах, без потребе за дозволом суда.
  • Обе ове реконструкције осигуравају промену финансијске структуре. Али пошто се унутрашња реконструкција не ликвидира, ствари постају тешке.
  • У случају интерне реконструкције, губици предузећа могу се поравнати са будућим профитом предузећа. У случају вањске реконструкције губици старе компаније не могу се поравнати с добити нове компаније.
  • Интерна реконструкција се врши када постоји шанса да се постојећа компанија врати. Вањска реконструкција се ради да би се све започело изнова.
  • Рачуноводство потребно за унутрашњу и спољну реконструкцију је сложено.

Упоредна табела

Основа за упоређивањеИнтерна реконструкцијаВањска реконструкција
1. Инхерентно значењеИР је метода реструктурирања која не ствара ново предузеће ликвидацијом.ЕР је метода реструктурирања која ствара ново предузеће ликвидацијом.
2. Апликација То се ради како би се осигурало унутрашње преуређење финансијске структуре.Ради се на формирању нове компаније.
3. Одобрење судаПотребан.Није обавезно.
4. ПостојањеНе формира се ново постојање.Формира се ново предузеће.
5. ЛиквидацијаЛиквидација није завршена.Ликвидација је извршена.
6. ПроцесВрло споро, заморно и траје дуго.Брзо и брзо, не треба вам пуно времена.
7. Губици у односу на добитМоже надокнадити прошле губитке у односу на будућу добит.Будући да је основана нова компанија, губици старе компаније не могу се поравнати са добити нове компаније.

Закључак

Унутрашња и спољна реконструкција важе и за компаније које желе да преиспитају свој приступ и будућу стратегију. И једно и друго зависи од одлуке и дозволе заинтересованих страна укључених у цео процес.

Међутим, оба ова процеса су много сложенија него што се перципирају. Али ако желите да започнете изнова, а ваше заинтересоване стране су уз вас, може вам бити боље ако кренете путем спољне реконструкције, јер у случају спољне реконструкције није потребна дозвола суда.