Интерно вс екстерно финансирање | 7 најзначајнијих разлика (Инфографика)

Разлике између унутрашњег и спољног финансирања

Да би овековечило предузеће, потребно му је финансирање. Може бити из његових ресурса, или може бити набављено негде другде. Када компанија финансира средства из својих извора, тј. Из своје имовине, из своје добити, ми бисмо то назвали интерним извором финансирања. Када предузећу треба огроман новац, а само интерни извори нису довољни, они излазе и узимају кредите код банака или других финансијских институција.

Ако направимо брзо поређење између ове две, видели бисмо да је важност обојице слична. Међутим, компанија би добила већу полугу (и уштедела на порезима) ако се задужи споља.

У овом чланку ћемо говорити о оба ова извора финансирања и извршити упоредну анализу унутрашњих и спољних извора финансирања.

Хајде да почнемо.

Инфографика о унутрашњем и спољном финансирању

Постоји неколико разлика између унутрашњег и спољног финансирања. Ево снимка испод -

Разлике у унутрашњем и спољном финансирању

Ево кључних разлика између унутрашњег и спољног финансирања -

  • Интерни извори финансирања су извори унутар предузећа. Спољни извори финансирања су, пак, извори ван посла.
  • Компаније интерно траже средства када је потреба за фондом прилично ниска. У овом случају, спољни извори финансирања захтева за фондом су обично прилично велики.
  • Када компанија финансира интерно, трошкови капитала су прилично ниски. У случају спољних извора финансирања, цена капитала је средња до висока.
  • Интерни извори финансирања не захтевају никакво обезбеђење. Али спољни извори финансирања захтевају колатерал (или пренос власништва).
  • Популарни примери интерних извора финансирања су добит, задржана зарада итд. Популарни примери спољног финансирања су капитал, дуговање, орочено кредитирање итд.

Поређење између унутрашњег и спољног финансирања (табела)

Основа за поређење - спољно и унутрашње финансирањеИнтерно финансирањеСпољно финансирање
1.    Инхерентно значењеФинансије се генеришу у оквиру предузећа.Финанције се доносе изван пословања.
2.    Апликација Интерни извори се користе када је потреба за финансирањем ограничена.Спољни извори се користе када је потреба за финансирањем огромна.
3.    Трошкови капиталаПрилично ниско.Средње до прилично високо.
4.    Зашто?Идеја је да се пословање ограничи у границама (можда да не расте толико велико).Идеја је да се прошири са локалног на национално на глобално.
5.    Набављена количинаНиска до средња.Средње до огромно.
6.    КолатералнаНије потребно обезбеђење.Већину времена је потребно обезбеђење (посебно када је износ огроман).
7.    ПримериЗадржана добит, резерве, добит, имовина предузећа;Капитално финансирање, финансирање дуга итд .;

Закључак

Унутрашњи и спољни извори финансирања су критични, али компаније би требало да знају где шта да користе.

Прави приступ је коришћење правог пропорција интерног и екстерног финансирања. Ако компанија превише финансира из својих ресурса, компанији би било тешко да прошири пословање. У исто време, ако компанија превише зависи од спољних извора финансирања, тада би трошкови капитала били огромни. Дакле, компанија мора знати како да финансира своје непосредне или дугорочне потребе.