Мостно финансирање (значење, примери) | Како то функционише?

Шта је Бридге Финанцинг?

Мостовно финансирање је дефинисано као начин финансирања који помаже у набавци краткорочних зајмова како би се задовољили непосредни пословни захтеви док се не обезбеди дугорочно финансирање. Премосни зајмови или финансије се набављају како би се задовољиле потребе предузећа за обртним капиталом или како би се учврстили сви краткорочни пословни захтеви. Имају високе финансијске трошкове или каматне стопе.

Ове методе финансирања премошћују временски оквир када се предузеће суочава са новчаном кризом и када ће посао добити капиталну инфузију из дугорочних опција финансирања.

Врсте мостовског финансирања / зајма

# 1 - Премошћено финансирање дуга

Премошћено финансирање може се организовати у облику дуга са високом каматом. Ови дугови су у основи краткорочни. Такви зајмови повећавају финансијску кризу и невоље у послу.

# 2 - Преко финансирања ИПО-а

Мостно финансирање се може користити пре покретања иницијалне јавне понуде. Такви зајмови могу се користити за покривање трошкова пливања који произилазе из покретања иницијалне јавне понуде. Трошкови флуктуације су трошкови које предузеће настаје због предузимања услуга осигурања ради покретања процеса ИПО-а.

# 3 - Финансирање затвореног моста

Овај аранжман премостног финансирања осигурава да временски период за сервисирање зајмова буде фиксиран између зајмодавца и зајмопримца. Овакве врсте аранжмана омогућавају благовремено сервисирање зајмова. Ова врста аранжмана обавезује се правним уговором.

# 4 - Финансирање путем отвореног моста

У овој варијанти премостног финансирања временски период за сервисирање зајмова није фиксиран. Овај аранжман не може гарантовати правовремено сервисирање кредита.

# 5 - Прво и друго задуживање

У овој врсти кредитног аранжмана, зајмодавац захтева прву накнаду или другу накнаду која одговара основи колатерала у којој посао преузима мост кредите. Ако зајмодавац захтева прву накнаду, зајмодавац ће имати прво право према обезбеђењу у случају да клијент не изврши задате обавезе. Ако зајмодавац захтева другу накнаду, зајмодавац би имао друго право према залогу у случају неплаћања предузећа.

Примери финансирања мостова

  • Посао је тренутно у великој кризи готовине, али пружио је нову пословну прилику. Они имају недостатак од 600.000 долара потребан за покретање новог пословног пројекта. Приближили су се најближем ризичном капиталисту ради премошћивања.
  • Ризични капитал који процењује пословну прилику и профитабилност која из ње произилази одобрава премошћујуће финансије. Пристаје да финансира, али по високој цени од 15% каматне стопе, с тим што се кредит сервисира од једне године исплате кредита.
  • Претпоставимо да предузеће тек крене у почетну јавну понуду. Међутим, постоје отприлике три месеца за покретање иницијалне јавне понуде. За пословање је потребно додатних 1.000.000 УСД готовине да би се одржало пословање предузећа.
  • Посао се, према томе, обратио осигуравајућем друштву које тренутно ради на Иницијалној јавној понуди предузећа. Ундервритер се слаже да ће финансирати мост под условом да компанија обезбеди своје акције гаранцијама по цени нижој од цене емисије, али еквивалентној износу датог моста.

Нумерички пример финансирања мостова

Претпоставимо да појединац има старо стамбено имање за које жели да располаже имовином која је под хипотеком и да би се трошкови затварања кретали око 20.000 америчких долара. Стара имовина се процењује на 1.200.000 америчких долара, а стање на чекању је 300.000 америчких долара.

Појединац планира да купи нову стамбену некретнину у износу од 2.200.000 америчких долара, при чему може добити средства до 1.000.000 америчких долара. Појединац још увек има одређени износ дефицита како би надокнадио куповину имовине која се може финансирати мостом.

Следећи износ износа дефицита приказан је: -

Стога је за посао одмах потребан мост зајам од $320,000 за стицање нове имовине.

Предности

  1. Ови зајмови се обрађују врло брзо и тренутно.
  2. Они могу помоћи у побољшању кредитног профила за оне који имају лош кредитни профил ако ентитет на крају сервисира благовремене исплате зајма током читавог зајма.
  3. Помаже у брзом финансирању извођења аукција и непосредних пословних потреба.
  4. Услови који се односе на премошћивање зајмова зависе од флексибилности зајмодаваца.
  5. Помаже зајмопримцу да управља својим циклусима плаћања.

Мане

  1. Кредити за премошћавање имају високу каматну стопу и стога се називају врло скупима.
  2. С обзиром на то да су зајмови врло скупи, они представљају висок ризик од неплаћања од краја зајмопримаца.
  3. Зајмодавци наплаћују високе накнаде за закашњела плаћања.
  4. За сваки неплаћени зајам, салдо се непрекидно слаже са стопом финансирања.
  5. Зајмопримац можда неће моћи изаћи из таквих зајмова, јер можда неће добити кредите од традиционалних зајмодаваца.

Ограничења

  1. Зајмопримац са лошим кредитним профилом можда неће добити приступ мостним кредитима.
  2. Зајмодавац може затражити колатерал пре него што пружи било какве мост кредите како би осигурао своје зајмове од зајмопримаца са лошим кредитним профилом.
  3. Зајмодавац може додатно наплаћивати високе накнаде за порез и оврхе.

Важне тачке

  1. То су зајмови краткорочне природе који имају временски оквир од 3 недеље до 12 месеци.
  2. Кредити се враћају када се финансирање уреди из постојећег аранжмана.
  3. С обзиром да су трошкови позајмљивања високи за такве зајмове, ти зајмови се рефинансирају од традиционалног зајмодавца.
  4. Ови зајмови нису регулисани ниједним главним регулаторним телом.
  5. Такви зајмови су нестандардне природе, јер не постоје конкретни аранжмани између зајмодавца и зајмопримца.

Закључак

Премошћено финансирање је метода за организовање финансирања како би се премостили краткорочни пословни захтеви. Они се обично запошљавају за финансирање потреба за обртним капиталом предузећа или за стицање било које материјалне имовине. Мостовно финансирање се такође користи у сврху ИПО-а, као и за финансирање добрих понуда. Осигурава да зајмодавац не пропусти добре, уносне и свеобухватне пословне послове.