Вишеструко вредновање трансакција (М&А) | Аквизицијски вишеструки

Шта су трансакцијски вишекратници (М&А)?

Мултипликат трансакција или аквизиција вишеструког је метода којом се бавимо прошлим трансакцијама спајања и преузимања (М&А) и вреднујемо упоредиву компанију користећи преседане.

Заснива се на претпоставци да се вредност предузећа може проценити анализом цене коју плаћају неупоредиве аквизиције компаније стицаоца. Ову методу процене обично користе финансијски аналитичари у корпоративном развоју, приватним капиталима и сегментима инвестиционог банкарства.

Такође, погледајте упоредну анализу предузећа.

Вишеструко израчунавање трансакције

Очигледно је питање како финансијски аналитичари израчунавају ово вишеструко. Ово има два одговора. Једно је кратко, а друго дуго.

Укратко, све зависи од тога како идентификују слична предузећа и гледају на своје недавне трансакције спајања и преузимања. И у зависности од тога, вреднују циљну компанију.

Дуги одговор је мало детаљнији. Разрадимо корак по корак.

Корак 1 - Идентификујте трансакцију

Трансакцију можемо идентификовати користећи следеће изворе -

  • Веб странице предузећа - Прегледајте одељак за саопштења и недавне активности упоредиве компаније. Прођите кроз остале одељке опште стратегије да бисте видели трансакције о којима компанија највише разговара.
  • Веб странице индустрије - Можете се обратити и веб локацијама индустрије попут тхедеал.цом, која садржи готово све понуде из различитих сектора.
  • Блоомберг ЦАЦС - Ако имате приступ Блоомберг терминалу, онда такође можете погледати одељак ЦАЦС упоредивих компанија.

Корак 2 - Идентификујте праве вишекратнике.

Да бисте имали више јасноће о истом, погледајте следеће факторе -

  • Време трансакције: Најважнији филтер који бисте требали користити док гледате трансакције спајања и преузимања је вријеме сваке трансакције. Трансакције би требале бити врло недавне.
  • Приход компанија укључених у трансакције: Треба да прођете кроз годишњи извештај компанија да бисте сазнали најновије приходе. Идеја је да се изаберу предузећа која су слична по приходима / заради.
  • Врста пословања: Ово је један од кључних фактора на који треба обратити пажњу. Треба да погледате предузећа која су сличних врста. То значи да бисте требали погледати производе, услуге, циљати купце предузећа и одабрати та предузећа као упоредива.
  • Коначно, локација: Последњи фактор који бисте требали размотрити је локација упоредивих предузећа. Слична локација би то оправдала, јер бисте тада могли да сагледате и регионалне факторе, плус можете да видите са којим се изазовима суочавају та предузећа на истој локацији.

Корак 3 - Израчунајте вишеструку процену трансакције

Постоје три вишекратника која требате узети у обзир док тражите сличности у претходним трансакцијама. Ови вишекратници можда не дају баш тачну слику о послу, али ови вишеструки показатељи биће довољно одлучни за доношење одлуке.

  • ЕВ / ЕБИТДА: Ово је једно од најчешћих стечења које вишеструко користе финансијски аналитичари. Разлог због којег инвеститор / финансијски стручњак користи овај вишеструки резултат је тај што ЕВ (вредност предузећа) и ЕБИТДА (зарада пре камата, пореза, амортизације и амортизације) узимају у обзир дуг. Прави опсег ЕВ / ЕБИТДА је 6Кс до 15Кс.
  • ЕВ / продаја: Ово је такође још један уобичајени вишеструки облик који користе финансијски аналитичари / инвеститори. Овај вишеструки резултат је значајан за одређене случајеве када ЕВ / ЕБИТДА не функционише. Старт-уп има негативну ЕВ / ЕБИТДА. И зато аналитичари користе мала и велика предузећа која су тек започела посао. Уобичајени опсег ЕВ / продаје је 1Кс до 3Кс.
  • ЕВ / ЕБИТ: Ово је још једно вишеструко стицање које користе инвеститори и финансијски аналитичари. То је неопходно јер узима у обзир хабање компаније. За технолошке и консултантске компаније (компаније које нису толико капитално интензивне) ЕБИТ и ЕБИТДА не праве велику разлику. ЕБИТ је мањи од ЕБИТДА, јер се амортизација и амортизација прилагођавају у ЕБИТ. Као резултат, ЕВ / ЕБИТ је обично већи од ЕВ / ЕБИТДА. Уобичајени опсег ЕВ / ЕБИТ је 10Кс до 20Кс.

Пример

Испод су детаљи о аквизицији упоредивих аквизиција.

ДатумЦиљВредност трансакције (у милионима УСД)КупциЕВ / ЕБИТДАЕВ / продајаЕВ / ЕБИТ
05/11/2017Црусх Инц.2034Хандс довн Лтд.7.5Кс1.5Кс12Кс
08/09/2017Брусх Цо.1098Доцтор Вхо Инц.10Кс2.5Кс15Кс
03/06/2017Русх Инц.569Гоод Инц.8,5Кс1.9Кс17Кс
10/04/2017Хусх Лтд.908Беатс & Пиецес Лтд.15Кс1.1Кс11Кс
Просек10.25Кс1,75Кс13.75Кс
Медијан9.25Кс1.7Кс13,5Кс

Морате да прегледате праве трансакције, а остатак филтрирате. Како бисте то урадили? Погледали бисте профиле предузећа и разумели бисте трансакције изблиза, а они ће одабрати само оне који одговарају рачуну.

Тада бисте користили праве вишекратнике (у овом случају ми смо користили три) и применили вишеструке аквизиције на циљно предузеће које желите да процените.

Даље, проценили бисте компанију користећи праве вишеструке аквизиције.

  • Прво бисте погледали опсег вишеструких аквизиција - да ли су високи или ниски.
  • И у зависности од тога вршила би се процена вредности. А имали бисмо низак и висок опсег процене.
  • То морате учинити за све упоредиве трансакције. А онда ћемо, коначно, створити графикон како бисмо сазнали заједничку нит.
  • Ако је прави вишеструки аквизиција за вашу компанију ЕВ / ЕБИТДА, тада ће се просечна вредност од 10,25к применити на циљну компанију.

Предности

  • Свако може приступити доступним информацијама; јер је јавно.
  • Пошто се процена врши на основу опсега, она је много реалнија.
  • Пошто гледате различите играче, можете да разумете њихову стратегију.
  • Такође вам помаже да боље разумете тржиште.

Мане

  • Појавиле би се појединачне пристрасности приликом вредновања циљне компаније; нико то не може избећи.
  • Чак и ако се узму у обзир различити фактори, још увек постоји много више фактора који се не узимају у обзир.
  • Чак и ако се понуде упореде, ниједна понуда не може бити иста. Било би једног или више фактора који би били другачији.

Видео за процену вишеструких вредности трансакције