ЦИМА вс ЦФА® | Главне разлике које морате знати! (са Инфографиком)

Разлика између ЦИМА и ЦФА®

ЦИМА је кратки образац за Овлашћени рачуновођа Института за менаџмент и курс нуди обуку и степен који се односи на рачуноводство менаџмента и друге сродне предмете, док је ЦФА кратки облик за Овлашћени финансијски аналитичар® и овај курс се нуди професионалцима који раде у области финансија и инвестиција.

Ако желите да разумете пословање у целини и желите да имате ширу слику, а такође и да добијете глобално признање од једног од највиших института за управљачко рачуноводство на свету, онда би требало да се бавите ЦИМА-ом. Али ако желите наставити каријеру у основним финансијама, инвестиционом банкарству и управљању портфељем, тада је ЦФА® права опција за вас. ЦФА® је курс финансија светске класе осмишљен да вам понуди мајсторство из различитих предмета. Укратко, оба курса су подједнако добра у погледу пружања вредности, али морате знати на који начин ћете кренути у каријеру.

Појављујете се на испиту ЦФА® нивоа 1? - Погледајте овај сјајни 70+ сати припреме за ЦФА нивоа 1

Чланак је артикулисан овим редоследом:

  Шта је квалификовани Институт за менаџерске рачуновође (ЦИМА)?

  Од 1919. године ЦИМА служи својим студентима. Има 90-годишњу основу у коју сигурно можете да верујете и вреднујете. Ако похађате овај курс, били бисте један од оних који се чак могу придружити вишој степеници компаније (извршни директор, доктор медицине итд.). Али за то треба пажљиво и јасно проучити три нивоа.

  • Ово је препознатљив рачуноводствени курс за пословање. Сви рачуноводствени курсеви истичу само рачуноводство и његове импликације. Али ЦИМА се концентрише на рачуноводство, као и на стратешки део и ублажавање ризика у пословању. ЦИМА верује да би као пословни човек требало да има хеликоптерски поглед на посао. Стога овај курс на свеобухватан начин додаје вредност студентима.
  • ЦИМА није лак курс за завршетак. Чак и ако је то погодно у погледу испитних рокова годишње, студенти заиста морају уложити напоран напор да га очисте. Пре свега, студенти треба да очисте свих шест радова на оперативном и управљачком нивоу, а онда само они могу да изађу на стратешки ниво. Пролазна оцена је 50%. Курс је дизајниран на такав начин да студенти прво могу да науче о основама пословања, а затим да наставе и проучавају стратегију и ризике у пословању.

  Шта је повеља овлашћеног финансијског аналитичара® (ЦФА®)?

  Програм ЦФА® фокусиран је на управљање инвестицијама. Међу највеће послодавце најмопримаца су најугледније финансијске корпорације на свету, нпр. ЈПМорган, Цитигроуп, Банк оф Америца, Цредит Суиссе, Деутсцхе Банк, ХСБЦ, УБС и Веллс Фарго, да набројимо само неке.

  • Многе од њих су инвестиционе банке, али програм ЦФА® фокусира се на знање и вештине које су са становишта практичара најрелевантније за глобалну професију управљања инвестицијама. Инвестициони стручњаци који поседују ЦФА® ознаку (или ЦФА® повељу) испуњавају строге захтеве у погледу образовања, радног искуства и етичког понашања.
  • Само они који заврше три испита на постдипломском нивоу, четири године радног искуства и годишње обнављање чланства (укључујући етику и кодекс о професионалном понашању) могу да користе ознаку ЦФА®. Допунски кодекси и стандарди (као што су Глобални стандарди перформанси улагања и Кодекс менаџера имовине) помажу у побољшању ове професионалне разлике.

  ЦИМА вс ЦФА ® Инфографика

  Кључне разлике између ЦИМА и ЦФА®

  Чак и ако су обе професионалне квалификације најбоље на свету, између ове две постоје значајне разлике. Погледајмо кључне диференцијаторе који раздвајају ЦИМА од ЦФА®.

  # 1 - Међународно признање:

  Студенти који су завршили ЦФА® тврде да је ЦФА® међународно најпризнатији професионални курс. Док студенти на ЦИМА-и захтевају да је ЦИМА глобално релевантнија. Али опште је уочено да је ЦФА® глобалније признатији и да ЦИМА има величанствену репутацију у Великој Британији, али не толико у свету.

  # 2 - Разлике у платама:

  Чак и ако је ЦФА® највиши светски признати курс, ако упоредимо надокнаду након завршетка ЦФА® са ЦИМА, она је много мања. Студент који заврши ЦФА® добије око 47.000 до 52.000 америчких долара годишње.

  Ако видимо надокнаду за студента ЦИМА-е, она износи готово 89.000 америчких долара. Опет, чини се да су плате студената ЦИМА више у Великој Британији него у свету.

  # 3 - Перспектива:

  Постоји значајна разлика између перспективе ЦИМА и ЦФА®. Чак и ако је ЦИМА један од најбоље оцењених института за управљачко рачуноводство, фокус курса није само управљачко рачуноводство, већ и хардцоре пословање. Овај курс разуме вредност три нивоа пословања и даје једнак нагласак на сваком. Тако се студенти који се онесвесте по завршетку могу одмах придружити као извршни директор или генерални директор.

  Док је нагласак ЦФА® потпуно другачији. Ради се о инвестиционом банкарству и финансијама. Студенти који желе да своје каријере воде око финансија треба да се придруже ЦФА®. Али ако мислите да вас више занима посао и укупан процес како ствари функционишу у организацији, онда је ЦИМА савршен за вас.

  # 4 - Преглед:

  У овом случају, оба курса разумеју вредност оцењивања и оба института процењују у два формата, где један успева други. У обе квалификације нагласак на објективним тестовима и студијама случајева је једнак и када студенти очисте објективни тест, тек тада могу да полажу испите из студија случаја.

  На овај начин се процена може темељно обавити и на врху су само креме. Сви осредњи студенти се филтрирају.

  # 5 - Погодност:

  Ако држите курс под ЦИМА-ом, пружа вам се више погодности, а администрација је такође врло активна. Какве год информације да су вам потребне, добићете их на њиховој веб локацији. А ако говоримо о испиту, објективни тестови су на захтев и испит студије случаја се организује четири пута годишње. Стога су могућности за студенте много веће.

  Али у случају ЦФА®, први ниво испита се дешава два пута годишње, а следећа два нивоа једном годишње. Овакав распоред испита отежава студентима ЦФА® да брзо очисте испит (ако желе). Дакле, радити ЦИМА је погодније него радити ЦФА®, не у смислу вредности, већ с обзиром на потешкоће у стицању дипломе.

  # 6 - Накнаде:

  Студенти који би желели да се одлуче за ЦИМА квалификацију требало би да знају да су накнаде исте као и ЦФА®. Накнаде за ЦФА® износе око 500-1000 америчких долара на сваком нивоу. То значи да ако желите да завршите ЦФА® у једном потезу, то би коштало око 1500 - 3000 УСД.

  Ако у првом покушају очистите све ЦИМА испите, трошкови би износили око 2500 америчких долара.

  # 7 - Применљивост:

  То је највећа предност ЦИМА-е. У зависности од ваших претходних квалификација, применљив је за све студенте који желе да наставе пословну и рачуноводствену каријеру.

  ЦФА® није за свакога. Студенти који се баве тврдим финансијама могу покушати да се баве ЦФА®.

  # 8 - Основа:

  Обе квалификације, ЦИМА и ЦФА® требају јаку основу за два предмета (углавном) - математику и енглески језик. Ако имате јака искуства у оба ова предмета, бављење ЦИМА-ом и ЦФА®-ом било би лакше од ученика којима недостају основа и ефикасност у овим предметима.

  У ЦФА®-у вам је потребан додатни смисао за финансије да бисте могли да разумете сложене предмете попут управљања портфељем. Како је ЦИМА комплетан курс из пословања и који се сматра готово једнаким степеном магистра, морате имати страст да научите и примените пословне технике и основе.

  Упоредна табела

  ОдељакЦИМАЦФА
  Сертификација у организацијиЦИМА организује један од најцењенијих института за управљачко рачуноводство на свету, тј. Цхартеред Институте оф Манагемент Аццоунтантс, Уједињено Краљевство. ЦФА организује ЦФА Институте. Институти ЦФА имају представништва у САД-у, Европи и азијско-пацифичком региону и имају више од 500 запослених широм света.
  Број нивоаЦИМА има три нивоа за уклањање - оперативни ниво, ниво управљања и стратешки ниво. ЦФА је један од најтежих финансијских акредитива који можете добити на свету. Има три нивоа кроз која треба да прођете пре него што будете сматрани ЦФА.
  Начин / трајање испитаИспити за добијање ЦИМА подељени су у два корака. Прво треба да очистите 90-минутни објективни тест за сваки предмет на сваком нивоу. А онда треба да седнете на студији случаја од 3 сата да бисте прешли на следећи ниво. Како ЦФА има три нивоа за завршетак, трајање испита је знатно дуже од ЦИМА. Сваки испит траје 6 сати.
  Прозор за испитПостоје четири прозора годишње на којима можете полагати испите из случаја (фебруар, мај, август и новембар).

  Фебруар 2017

  Датум испита за оперативни ниво: - 7. - 11. фебруара 2017

  Датум испита за ниво менаџмента: - 14. - 18. фебруар 2017

  Датум испита на стратешком нивоу: - 21. - 25. фебруар 2017

  Маја 2017. године

  Датум испита за оперативни ниво: - 9. - 13. маја 2017

  Датум испита за ниво менаџмента: - 16. - 20. мај 2017

  Датум испита за стратешки ниво: - 23. - 27. мај 2017. године

  Августа 2017. године

  Датум испита за оперативни ниво: - 8. - 12. август 2017

  Датум испита за ниво менаџмента: - 15. - 219. августа 2017. године

  Датум испита на стратешком нивоу: - 22. - 26. августа 2017

  Новембра 2017. године

  Датум испита за оперативни ниво: - 7. - 11. новембар 2017

  Датум испита за ниво менаџмента: - 14. - 18. новембар 2017

  Датум испита за стратешки ниво: - 21. - 25. новембар 2017

  Први ниво ЦФА је знатно лакши. Можете га узети у јуну или у децембру било које године. Док за друга два нивоа (2. и 3. ниво) морате да положите испит у јуну сваке године.
  ПредметиЦИМА је дизајниран на другачији начин од било које друге професионалне квалификације у домену управљања и рачуноводства. Погледајмо предмете.

  Оперативни ниво:

  -Организационо управљање (Е1)

  -Рачуноводство управљања (П1)

  -Финансијско извештавање и опорезивање (Ф1)

  Ниво управљања:

  -Пројекти и управљање односима (Е2)

  - Напредно управљачко рачуноводство (П2)

  - Напредно финансијско извештавање (Ф2)

  Стратешки ниво:

  -Стратегиц Манагемент (Е3)

  -Управљање ризиком (П3)

  -Финансијска стратегија (Ф3)

  Предмети за ЦФА су следећи. Запамтите, фокус ових предмета на сваком нивоу је различит.

  -Етички и професионални стандарди

  -Квантитативне методе

  -Економија

  -Финансијско извештавање и анализа

  -Корпоративне финансије

  -Екуити Инвестментс

  -Фиксни приход

  -Изводи

  -Алтернативна улагања

  -Портфељ менаџмент

  Проценат пролазностиРезултати студије случаја ЦИМА из новембра 2016. године:

  Оперативно: - 67%

  Управа: - 71%

  Стратешки: - 65%

  Да обришете ЦФА 2015 потребан вам је ниво ЦФА 1 42%, ниво ЦФА 2 46%, а за ниво ЦФА 3 53%.

  ЦФА 2016 потребан вам је ниво ЦФА 1 43%, ниво ЦФА 2 46%, а за ниво ЦФА 3 54%.

  НакнадеНакнада за преглед варира у складу са њиховом структуром цена гума

  Подељен на 3 гуме 1, гуме 2 и гуме 3.

  Линк доле вам може помоћи у тражењу информација о структури накнада према вашој површини гума.

  //бит.ли/2оДДлеф

  Накнада за ЦФА износи приближно 650 - 1380 УСД, укључујући регистрацију и преглед.
  Могућности запослења / називи пословаПрилике за ЦИМА су сјајне. Људи који су очистили ЦИМА могу радити у спорту, медијима, моди, издаваштву и у многим другим индустријама. Како се ЦИМА непрекидно фокусира на пословну перспективу, многи студенти су се придружили и као директори, извршни директори многих компанија.За ЦФА постоје многе могућности. Према студији коју је спровео ЦФА институт, види се да је након завршетка ЦФА, првих 5 радних места Портфолио менаџер (22%), аналитичар истраживања (16%), извршни директор (7%), консултант (6%) и корпоративни финансијски аналитичар (5%).

  Зашто се бавити ЦИМА-ом?

  Ако желите да имате стратешку предност у односу на друге рачуноводствене курсеве, требало би да наставите ЦИМА.

  • ЦИМА није признат као ЦФА®, али ако размишљате о компензацији, она је много већа од ЦФА®. Али ЦИМА је популарнији у Великој Британији него у другим земљама.
  • ЦИМА је добра као и магистарска диплома. Када свака земља популарише МБА за своје пословне студенте, ЦИМА је сигурно корак ближе да премости јаз између учења и запошљивости.
  • ЦИМА је много релевантан за тренутни сценариј пословања, а како за предавање предмета користи приступ проучавању случаја, постаје много релевантнији од било ког другог рачуноводственог курса.

  Зашто користити ЦФА® ознаку?

  Различите предности стицања ЦФА® ознаке укључују:

  • Стручност у стварном свету
  • Препознавање каријере
  • Етичко утемељење
  • Глобална заједница
  • Потражња послодавца

  Велика потражња за ЦФА® повељом говори о разлици коју чини. Обрађено је више од 160.000 регистрација испита ЦФА® за испите у јуну 2015. (35% у Америци, 22% у Европи, Блиском Истоку и Африци и 43% у азијско-пацифичком региону).

  За више информација погледајте - ЦФА® програми

  Закључак

  ЦИМА и ЦФА® су курсеви од велике вредности. Али треба да изаберете који је ваш да наставите. Оба курса можете похађати и ако желите, јер се ЦФА® сматра степеном степена, док се ЦИМА сматра магистарским студијем.