Индентуре обвезница (дефиниција, значење) | Примери обвезница

Дефиниција обвезница

Индентуре обвезница, такође познато као решавање обвезница, основни је правни документ који делује као уговор између издаваоца обвезнице и имаоца обвезнице и садржи све детаље везане за обвезницу, попут детаља о емисији, сврси издавања, обавезама издаваоца обвезница и права власника обвезница.

По Закон о поверењу из 1939, свака издана обвезница коју регулише Америчка комисија за безбедност и размену (СЕЦ) мора имати повереника, издавалац именује повереника или фискалног агента који може бити финансијска институција или банка која делује као представник свих власника обвезница.

Компонента обвезнице

Обвезница је правни уговорни документ између издаваоца обвезница и власника обвезница. Индентуре обвезница укључује многе клаузуле, а неколико важних је наведено у наставку:

  • Намена: Индентуре обвезница мора садржати дневни ред иза емисије ове обвезнице.
  • Вредност: Номинална вредност је цена по којој ће ова обвезница бити издата
  • Каматна стопа: Ово је каматна стопа која се даје сваком обвезнику на номиналну вредност.
  • Датуми плаћања: Датум или мандат када ће камата бити исплаћена власницима обвезница.
  • Датум доспећа: Датум истека обвезнице и сав уложени износ биће враћен власницима обвезница.
  • Обрачун камате: Методологија која се односи на израчунавање камата попут плаћене камате је једноставна камата или сложена камата.
  • Функције позива: Издата обвезница је обвезница која се може позвати или која се не може позвати.
  • Период заштите позива: Минимални период у коме обвезница не може бити замењена или откупљена.
  • Неплаћање: Ова клаузула укључује детаље у вези са могућим радњама које ће се предузети у случају неизвршења обавеза издаваоца у погледу плаћања камата или поврата уложеног износа по доспећу обвезнице. Могуће акције могу бити попут повећања каматне стопе, детаља у вези са казном, смањења рока доспећа.
  • Обезбеђења: Неке обвезнице подржавају колатерали, такве обвезнице су познате као осигуране обвезнице. Обвезнице могу бити различитих врста на основу колатерала, неке су наведене у наставку:
    • Колатерали верују у обвезнице је обвезница против које су хартије од вредности у власништву издаваоца, али које држи повереник именован од издаваоца.
    • Хипотекарне обвезнице су обвезнице у којима се некретнине, опрема и друга материјална имовина чувају као залог.
    • Покривене обвезнице су обвезнице које издаје банка или нека хипотекарна институција, а фонд средстава се чува као залог таквих обвезница.
    • У случају неизвршења обавеза, колатерал се продаје и износ користи за отплату колатерализованих власника обвезница.
  • Завет: У циљу заштите интереса издаваоца и имаоца обвезнице, на издаваоца обвезнице се постављају одређене обавезе. Завет може бити а Ограничавајући завет то издаваоца ограничава на одређене активности због којих су мање кредитно способни и повећавају шансе за неизвршење обавеза, попут исплате дивиденде, ограничења куповине имовине итд. Потврдни завет који приморава издаваоца да испуни одређене захтеве попут одржавања одређеног нивоа резервисаног новца, достављања ревидираних финансијских извештаја итд.

Пример обвезнице индентуре

Пример обвезнице: Постоји компанија КСИЗ којој је потребан капитал да би проширио своје пословање за шта је потражио савет од свог финансијског саветника. Финансијски саветник компаније предложио је прикупљање средстава од људи који желе да свој новац уложе у такав посао.

Након разговора са саветником, компанија је одлучила да се обрати различитим инвеститорима и уместо да преговара о њима појединачно, компанија је одлучила да створи Обвезницу или уговор о поверењу који ће деловати као уговор између КСИЗ и свих инвеститора (власника обвезница).

Актери у обвезницама

Следе актери у обвезницама.

# 1 - Издавалац

Издавалац генерише обвезницу. Увод садржи све правне детаље о издаваоцу обвезнице како би инвеститорима дао јасну слику.

  • Као у случају суверене обвезнице, које ће владино тело бити одговорно као издавалац. Као што су ХМ Трезор у Великој Британији, ИРБ у Индији.
  • За корпоративне обвезнице биће наведени детаљи правног лица предузећа.
  • У случају секјуритизоване обвезнице, детаљи спонзора који ће бити финансијска институција и који је задужен за поступак секјуритизације.

# 2 - Повереник / фискални агент

Повереник је банка или финансијска институција која држи обвезнице. Улоге повереника првенствено пружају финансијску и правну помоћ имаоцима обвезница. Главна улога повереника је задржавање средстава све док се не изврше исплате власницима обвезница, фактурисање издаваоца за плаћање камата и главнице, сазивање састанака власника обвезница, обезбеђивање да се издавалац правилно придржава свих услова наведених у Уводу.

# 3 - Власници обвезница

Носилац обвезнице је инвеститор који свој новац ставља у ову дужничку хартију од вредности да би добио периодични приход од камата и примио главницу у тренутку доспећа обвезнице.

Предности

  1. Бонд Индентуре је правни документ, све клаузуле поменуте у документу применљиве су на све заинтересоване стране укључене у трансакцију.
  2. Бонд Индентуре штити интересе свих заинтересованих страна и смањује шансу за неизвршење обавеза.
  3. Увод јасно дефинише све информације у вези са обвезницом.
  4. Права и дужности свих заинтересованих страна јасно су дефинисани у Уводима који помажу у избегавању забуне.
  5. Овај документ осигурава да све заинтересоване стране морају бити свесне завјета за одговарајућу транспарентност.
  6. Индентуре је једини правни документ који се упућује у случају било каквог спора у вези са обвезницом.

Мане

  1. Улазне трансакције нису преносиве, стога су на располагању врло ограничене могућности за излазак из ових уговора.
  2. О овим уговорима након потписивања више се не може преговарати, па свака промена каматне стопе услед промене политике може имати финансијске последице.

Закључак

Обвезница је основни правни документ који штити право и инвеститора и издавалаца. Садржи све информације у вези са обвезницом, заједно са правима и одговорношћу издаваоца и власника обвезница. Увод је правно обавезујући за све заинтересоване стране и у случају било каквог спора или неизвршења увлака ће се узети у обзир за било које решење.