Премиум обвезнице (дефиниција, процена) | Примери израчунавања корак по корак

Шта су Премиум обвезнице?

Премиум обвезнице су дефинисане као финансијски инструмент који тргује по премији, тј. По цени вишој од њихове номиналне вредности. Обвезница тргује с премијом ако је њена купонска стопа виша од преовлађујућих стопа на тржишту или ако компанија издавалац има високу кредитну способност. На пример, обвезница Кс је издата у номиналној вредности од 100 долара и купону од 5% са роком доспећа од 10 година. Тренутна каматна стопа на тржишту је 3%. У овом случају, Бонд Кс ће имати велику потражњу и стога ће трговати с премијом, рецимо 110 долара. Премиум обвезницама се може трговати на секундарном тржишту пре него што доспеју. У доспећу ће дати номиналну вредност као и свака друга обвезница. Међутим, повећана корист од каматних стопа донекле се надокнађује растом цене обвезнице.

По чему се разликују од осталих обвезница?

Не премијска обвезница би донијела номиналну вредност увећану за купон (каматну стопу) по доспећу, док би премиум обвезница донела купон плус износ који је обично већи од номиналне вредности. Ову врсту обвезница не треба мешати са другом врстом премиум обвезница издатих у оквиру Националне шеме штедње и инвестиција у Великој Британији и ради попут лутрије.

Калкулација премијских обвезница

Обвезница се вреднује израчунавањем садашње вредности свих будућих исплата купона и номиналне вредности, такође познате као номинална вредност. Имајте на уму да номинална вредност обвезнице није набавна цена. Обвезница се може купити по цени изнад (премија) или испод номиналне вредности (попуст).

Формула за вредновање обвезница = садашња вредност будућих плаћања камата + садашња вредност номиналне вредности

Где,

  • БВ = Вредност обвезнице
  • р = дисконтна стопа која се назива и принос до доспећа (ИТМ)
  • н = Број периода до доспећа
  • Ф = номинална вредност

Пример израчунавања премијских обвезница

Разумејмо следећи пример премиум обвезница.

Овај образац Екцел обвезница Екцел можете преузети овде - Екцел образац обвезница Премиум

Претпоставимо да је ИБМ Цорпоратион издала обвезницу чија је номинална вредност 1.000 америчких долара, стопа купона 6% и рок доспећа 5 година. Обвезница врши годишње купонске исплате. Ако је принос до доспећа (дисконтна стопа) 4%, цена обвезнице одређује се на следећи начин:

Решење:

Израчун вредности обвезница биће -

Формула за вредновање обвезница = 57,7 + 55,47 + 53,34 + 51,28 + 49,31 + 821,92

Вредност обвезница = 1089,04

Цена обвезнице је већа од номиналне вредности.

Ово је традиционални начин израчунавања вредности обвезнице. Ово се такође може израчунати у МС-Екцелу помоћу ПВ (функција садашње вредности).

Формула обвезнице за употребу:

Вредност обвезнице = ПВ (стопа, нпер, пмт, [фв], [врста])

Где,

  • Стопа = ИТМ
  • Нпер = Број периода
  • Пмт = Уплата купона
  • Фв = номинална вредност
  • Тип = ово је логичка вредност. За плаћање на почетку периода користите 1. За плаћање на крају периода изоставите или користите 0.

Горе поменути пример такође се израчунава у програму Екцел, дајући исту вредност.

Молимо погледајте дати Екцел образац горе за детаљни прорачун.

Из ове формуле се такође може извести врло важан однос. У описаном примеру стопа купона (р) је већа од ИТМ. Ако је р

Симулација још две комбинације купонске стопе и ИТМ даје следеће резултате:

** Овај граф изгледа као права линија јер смо користили само две тачке података, али у стварности када узмемо у обзир више тачака података, конвергира се да изгледа више као експоненцијални граф.

Предности премиум обвезница

Неке од предности премиум обвезница су следеће:

  • Тржиште обвезница је високо ефикасно, а принос од високе камате чини премиум обвезнице мање осетљивим на промене стопа.
  • Инвеститори би имали прилику да реинвестирају високе купонске исплате по вишим стопама.
  • Обвезнице су мање нестабилне од деоница, па се стога сматрају сигурнијом опцијом улагања.

Мане премиум обвезница

Неки од недостатака премиум обвезница су следећи:

На први поглед, премијске обвезнице изгледају прилично једноставно, али инвеститори морају да изврше одговарајућу процену да би знали да ли су премијске обвезнице поштено вредноване, јер прецењене обвезнице могу резултирати губицима. Следећи фактори су у стању да доведу у питање способност ових обвезница да донесу профит:

  • Неки инвеститори на секундарном тржишту брину да би у тржишној ситуацији раста каматних стопа цијене обвезница могле пасти. Ова врста ризика се назива ризиком од каматних стопа.
  • Што је дуже трајање обвезнице, то ће веза бити подложнија променама каматних стопа. Ово је такође познато и као ризик од трајања.
  • Обвезе које се могу позвати: то су обвезнице код којих компанија издавалац задржава право да отплати обвезницу било када пре доспећа. Што је купон већи, веће су шансе да ће бити позван.
  • Кредитни ризик: Премиум обвезнице обично издају компаније и владине организације са импресивним кредитним рејтингом. Међутим, када економија посрта, то утиче на све остало.
  • Ризик од догађаја: Догађаји попут спајања, реструктурирања, откупа итд. Могу довести до промена у структури капитала корпорација, што утиче на кредибилитет обвезница.
  • Ризик од поновног улагања - већи код дугорочних обвезница и код оних који носе веће купоне.

Ограничења премиум обвезница

Крећући се напред, премиум обвезнице носе одређена ограничења.

  • Током економског бума / успоравања, обвезнице нуде стабилне приносе током економског раста, као и успоравање. Али инфлација често подстакнута економским растом повећава укупне цене роба и услуга, па исти стабилни приход није привлачан инвеститорима, док изгледа привлачније током успоравања / дефлације, јер се исти приход може користити за куповину више добара и услуга.
  • Обвезнице које су инструменти са фиксним приходом добијају само купонску стопу обвезнице. Исплаћене камате остају константне током живота обвезнице.

Закључак

Укратко, премиум обвезнице изгледају као сигурна и стабилна опција улагања, иако не баш уносна, јер на бенефиције утичу различити ризици током целог трајања пре доспећа. Инвеститори у премиум обвезнице треба да настоје да диверзификују свој портфељ ротирањем сектора ради управљања ризицима. Строга макроекономска анализа је такође понекад потребна. Такође, не нуде принос тако брзо као друге опције за улагање попут трговине акцијама. То је разумљиво када верујемо у заједничког инвеститора који каже - Што је већи ризик, то је већи повраћај.