Да ли је потраживање текућа имовина? (Примери корак по корак)

Да ли је потраживање текућа имовина?

Имовина значи све оно што има вредност за посао. Потраживања резултирају будућим приливом готовине; стога се сматра имовином. Сада се поставља питање шта можемо класификовати потраживање као краткотрајно средство. Одговор је да. Будући да се очекује да ће се стање неизмиреног дужника остварити у једном оперативном циклусу, може се лако претворити у готовину у року краћем од једне године. Међутим, ако услови кредитирања предузећа прелазе годину дана, тај део потраживања није класификован као краткотрајна имовина.

Примери

Пример # 1

Компанија Гаранер'с продаје на кредит продавцу драгуља од 1.200 америчких долара. Трговац има 60 дана да плати пуних 1200 долара. Компанија Гаранер'с смањиће залихе за 1.200 америчких долара и повећаће потраживања за 1.200 америчких долара. Након 60 дана, након што продавац плати £ 1200, Компанија ће повећати стање готовине за 1.200 УСД, а потраживања смањити за 1.200 УСД. Потраживање овде је краткотрајна имовина јер су остварили за мање од 1 године.

Пример # 2

Абц лимитед је господину Смитху продао 100 кутија хрскавице и даје услове кредита у року од 60 дана. Када и када продавац пренесе робу господину Смитху, он ће евидентирати износе продаје и књижити износе потраживања против Мр. Смитх-а. Овај неизмирени износ је средство, јер ће се у билансу стања појавити као потраживање. Даље, с обзиром да ће износ бити примљен за мање од 1 године, биће класификован као текућа имовина.

Пример # 3

Фресх манго цомпани лимитед продао је госпођи Рииа 2 десетине кутија манга. Десетак кутија продато је за готовину, а друго за кредит од 90 дана. Овде ће продавац забележити готовинску продају за десетине кутија, а друга ће се подићи као потраживање. Потраживање би било приказано као текућа имовина јер би се реализација догодила за мање од годину дана.

Пример # 4

Компанија КСИЗ продаје 100 милиона долара лежајних делова произвођачу аутомобила и даје том купцу 60 дана. Једном када компанија КСИЗ прими поруџбину, смањиће залихе за 100 милиона долара, а потраживања повећаће за милион долара. Када прође 60 дана, а уплата буде примљена, повећаће готовину за 100 милиона долара и смањиће потраживања за 100 милиона долара.

Значај

Потраживања су важна јер су део обртне имовине која се користи за плаћање краткорочних пословних обавеза. То даје поштену представу о ликвидности Компаније у поређењу са тренутном пасивом. Иако је присутна у билансу стања, имовина се распоређује по њиховој ликвидности. На пример, готовина ће бити стављена на прво место, а унапред плаћена средства на последње место.

  • Текућа имовина укључује ликвидна средства која се лако могу претворити у готовину у року од једне године од датума биланса стања.
  • Текућа имовина укључује готовину, готовинске еквиваленте, потраживања, залихе, текућа улагања и остала ликвидна средства.
  • Потраживања представљају неизмирено стање код купаца настало због продаје добара или услуга и оствариво у року од једне године. Стога је то краткотрајна имовина.
  • Обртна имовина је важна јер се користи за плаћање краткорочних пословних обавеза.