Краткорочна имовина (дефиниција, примери) | Листа Топ 4

Шта су краткорочна средства?

Краткорочна имовина (такође позната и као обртна имовина) је она имовина која је високо ликвидна и може се лако продати да би се остварио новац са тржишта, обично у року од једне године. Таква краткорочна средства имају рок доспећа краћи од 12 месеци и по својој природи су врло размењива и тржишна.

Листа примера краткотрајне имовине

Следе различите компоненте краткорочне имовине:

# 1- Готовина и готовински еквиваленти

Новац и новчани еквиваленти су ликвидна готовина која је присутна у текућем билансу стања предузећа. Такође се састоји од потврде о депозитима и готовини у готовини и готовини у банци.

# 2- Дужници или потраживања

Дужници или потраживања су неплаћени новац компаније против којег је подигнута фактура, али новац још увек није достављен компанији. Због тога је то средство за компанију и има свој циклус сертификације и плаћања.

# 3- Претплаћени трошкови

Претплаћени трошкови су трошкови компаније који се плаћају унапред и плаћају за будући период. То је разлог што се компанија приказује као имовина. Примери претплаћених трошкова су закуп канцеларије, који се обично плаћа у потпуности за тромесечје или годину дана према уговору о закупу.

# 4- Краткорочне инвестиције

Када компанија има неактиван новац у билансу стања, предузеће одустаје од опортунитетних трошкова улагања за тај неактивни новац. Тако се компанија одлучује за улагање неискоришћеног новца у разне краткорочне подухвате, као што су узајамни фондови или депозити на захтев, како би новац уложила и искористила.

Предности краткорочних средстава

  • Они су високо ликвидни и користе се за управљање обртним капиталом предузећа.
  • Користе се за анализу односа и групну анализу. Такође говори о томе какво је стање ликвидности предузећа и колико је предузеће ликвидно за отплату својих краткорочних обавеза.
  • Имајући добар износ обртне имовине у билансу стања предузећа чини предузеће ликвидним по својој природи. Такође, говори нам о плановима компаније као више готовине, а више задржане добити користи се за будућност и даља улагања у будуће циљеве компаније.
  • Краткорочна или краткорочна средства су врло конвертибилна и употребљива. Они физички постоје и опипљиви су.

Мане краткорочних средстава

  • Превише дела биланса стања везано је за обртна средства; то може бити знак лошег финансијског здравља предузећа.
  • Превише капитала заглављеног у обртној имовини предузећа означава неефикасан обртни капитал предузећа и предузеће не користи правилно своју обртну имовину. То може проузроковати губитак удела на тржишту и пословања.
  • Краткорочна имовина је високо ликвидна, што их чини добрим делом за анализу, јер ниједна компанија не може да приушти да има превише текуће имовине у билансу стања, посебно готовину у готовини и готовину у банци.

Закључак

Стога је пажљива анализа краткорочних средстава изузетно потребна како би се одржало ефикасно пословање предузећа. Такође, обртна средства се у великој мери користе у рацио-анализи предузећа, која кориснику говори где се компанија налази у поређењу са глобалним колегама.