Трговина путем интернета (Значење, примери | Легал вс Илегал

Шта је Инсидер трговање?

Инсидер Традинг је трговање појединца или групе појединаца као резултат директног или индиректног приступа одређеним поверљивим информацијама о компанији које могу променити перцепцију ако се те информације објаве јавно.

Да бисмо ово разумели, погледајмо фразу.

  • Прва реч је „инсајдер“, што значи када је појединац у предузећу или појединац ради у предузећу (тј. Запослени).
  • Последња реч је „трговање“, што значи када је појединачна хартија од вредности.

Удруживањем ове две речи добијамо ово значење - запослени који тргује хартијама од вредности компаније.

Сада трговина може бити легална и нелегална.

  • Нелегално трговање инсајдером је када инсајдери желе да имају користи од информација о компанији по цену компаније.
  • Легално трговање инсајдером је када инсајдери компаније тргују акцијама, али истовремено пријављују трговину Комисији за хартије од вредности (СЕЦ).

Примери илегалне трговине инсајдером

  • Рецимо да би компанија за неколико месеци ишла на спајање. Директор компаније упознаје се са овим. И да би имао користи од тога, он купује акције компаније пре него што се најава спајања јавно објави. То се назива илегална информатичка технологија.
  • Рецимо да државни службеник сазна да би због прописа транспортна компанија имала велике користи. Тајно одлучује да купи акције транспортне компаније и гура да донесе пропис што је пре могуће. Ово је незаконито трговање инсајдера, јер запослени користи само оне информације које још увек нису објављене у јавности.
  • Господин Х је запослен у организацији. Присуствовао је састанку на којем је финансијски директор компаније говорио о томе како ће компанија ићи у стечај у року од неколико месеци. Знајући то, господин Х потајно зове свог пријатеља који поседује велики број акција компаније и упозорава да ће компанија ићи у стечај, а његов пријатељ би одмах требао продати акције компаније.

За илегалну трговину, кривац мора можда платити велику казну или чак добити затвор.

извор: пимнтс.цом

СЕЦ је за ово трговање наплатио Јун Иинг-у, бившем директору техничке службе америчке пословне јединице Екуифак-а. Иинг је продао своје акције уочи јавног објављивања масовног кршења података компаније.

Правни примери

Као власник предузећа или као члан управног одбора, ако видите било какво трговање унутар ваше компаније, морате да пријавите Комисији за хартије од вредности (СЕЦ) користећи образац 4. (такође погледајте Врсте СЕЦ-а Поднесци)

Сада, погледајмо неколико примера.

  • Генерални директор компаније купио је 10.000 акција сопствене компаније. Будући да тргује путем инсајдера, власник компаније то исто пријављује Комисији за хартије од вредности (СЕЦ). Ово је легално, јер се извештава о трговини инсајдера.
  • Запосленим се често дају опције на деонице као део њихове накнаде. У том случају, ако запослени искористи своје деонице и добије 500 акција компаније, то можемо назвати легалним трговањем од стране инсајдера.
  • Господин Т је у одбору компаније. Одлучује да купи 3000 акција сопствене компаније. И трансакција се одмах пријављује СЕЦ-у. Можемо то назвати и легалном трговином инсајдером.

Разлика између легалне и илегалне трговине инсајдером?

  • Прво, трговање можемо назвати легалним када се трговање врши током временског периода када нејавне информације неће утицати на инвестиционе одлуке спољних инвеститора.
  • Друго, трговање ћемо назвати легалним, када се трговање од стране инсајдера одмах пријави Комисији за хартије од вредности (СЕЦ) јер на тај начин информације откривају јавности.
  • Треће, свако легално трговање (нпр. Опције деоница запослених) такође би спадало под легално трговање инсајдером.
  • Четврто, ако било који запослени дели нејавне информације са својим пријатељима у њихову корист, није легално трговање од стране инсајдера. И ово трговање треба одмах пријавити ако се сазна. Ако СЕЦ прогласи запосленог кривим, мора да плати новчану казну или то може довести и до оштрије казне.
  • Пето, одбор директора и власници компаније треба да буду на опрезу да се било какве инсајдерске информације не смеју делити без њиховог претходног пристанка.