Шта је фискална година? |. | Значење и примери фискалне године

Фискална година Значење

Фискална година (ФГ) се назива периодом који траје дванаест месеци и користи се за буџетирање, вођење рачуна и сва остала финансијска извештавања за индустрије. Неке од најчешће коришћених фискалних година у предузећима широм света су: 1. јануара до 31. децембра, 1. априла до 31. марта, 1. јула до 30. јуна и 1. октобра до 30. септембра

Обично се означава годином у којој се завршава. Дакле, ако предузеће следи финансијски циклус од априла до марта, тада ће ФГ бити 2017. за период од 1. априла 2016. до 31. марта 2017.

Фискална година вс. Календарска година

Разлике између фискалне године и календарске године су следеће:

  • Ранији је специфичан рачуноводствени термин који не мора нужно да започне 1. јануара године, а фискална година завршава 31. децембра. Фискална година може започети у било ком тренутку, само што треба да има непрекидни период од дванаест месеци да би завршио један обрачунски период. Широм различитих земаља, ФГ не мора нужно значити исти период.
  • Календарска година, међутим, фискални страх увек почиње првог дана нове године, тј. 1. јануара. У свим земљама календарска година се односи на исти период узастопних дванаест месеци који почиње 1. јануара и завршава 31. децембра.
  • Неке компаније се радије одлучују да одаберу свој ФГ који се састоји од само пуних недеља. Завршавају се одређеног дана у недељи. У таквим случајевима дужина ФГ није тачно дванаест месеци. Уместо тога, неке фискалне године су педесет две недеље, док су неке педесет три недеље.

Предности

  • Један од главних фактора одлучивања за компаније приликом одабира ФГ је њихов пословни циклус. Неке индустрије у свом пословном циклусу виде паралелу са календарском годином, јер им она више одговара. У том случају, одлучују се да за календарску годину изаберу период извештавања уместо за фискалну годину
  • За остале индустрије, бољи избор би могао бити праћење ФГ као њиховог обрачунског периода, јер компаније сматрају да је контрапродуктивно пратити календарску годину за извештавање које долази са прилагођавањима због неусклађености у обрачунском периоду и њихових пословних циклуса.
  • На пример, школе и факултети радије бирају ФГ (почев од јуна) као обрачунски период. Разлог томе је што се период поклапа са пријемом нових серија ученика.

Пример фискалне године

Малопродајне индустрије, генерално, бележе нагли пораст пословања у децембру и јануару током празника.

Ако продавац изабере календарску годину

Претпоставимо због аргумената да је сезона празника 2015. (децембар 2015. и јануар 2016.) била изузетна за продавца, а сезона празника 2016. (децембар 2016. и јануар 2017.) била је врло лоша.

Када се упореде две сезоне, десиће се следеће.

  1. Месец децембра 2015. са високим перформансама укључује се у резултате који се завршавају за 2015. годину.
  2. Међутим, један месец са високим учинком јануар 16. и један месец са слабим учинком децембар 16. укључују се у резултате за 2016. годину.

Када упоређујемо резултате из 2015. са резултатима из 2016. године, примећујемо да поређење уопште није плодно, јер није забележен пуни ефекат сезоналности.

Ако је малопродаја уследила фискалну годину

Ако продавац на мало изабере ФГ који се разликује од календарске године (рецимо од 1. априла до 31. марта), тада

  1. ФГ2016 ће ​​обухватити месеце са високим учинком (децембар 15. и јануар 16. године)
  2. ФГ2017 ће обухватити месеце са лошим резултатима (децембар 16. и јануар 17.)

Овај пут када упоређујемо ФГ2016 са ФГ2017, можемо ефикасно упоредити одличну сезону са лошом сезоном, чиме ефикасно бележимо сезоналност.

Примери фискалне године - индустрија мудра

Продавнице одеће

Испод је листа ФГ за одевне компаније.

Глобал Банкс

Напомињемо да већина банака прати календарски крај због финансијског извештавања.

извор: ицхартс

Образовне компаније

Напомињемо да не постоји јасан тренд у коришћењу финансијских извештаја на крају године. Неки прате календарску годину, док Ново оријентално образовање има 31. мај као крај године. Исто тако, ДеВри образовање завршава 30. јуна.