ВБА ДатеВалуе | Како се користи функција ДатеВалуе у програму Екцел ВБА?

Шта је ВБА ДатеВалуе функција?

Функција ДатеВалуе је уграђена функција у програму Екцел ВБА под категоријом функције Датум / време. Ради у функцији ВБА и као радни лист у вба. Ова функција враћа серијски број или вредност датума наведеног у формату представљања низа, занемарујући информације о времену које даје низ датума. У Екцел-у се користи на два различита начина. Ова функција се користи као формула радног листа која улази у ћелију радног листа. Користи се као макро код у апликацији ВБА која га уноси кроз Висуал Басиц Едитор повезан са Мицрософт Екцел-ом.

У овом чланку ћемо научити примере ВБА ДАТЕВАЛА и како га користити са јасним објашњењем.

Објашњење функције ВБА датумске вредности

У ВБА, ДАТЕВАЛУЕ користи следећу синтаксу.

Ова функција користи само један аргумент или параметар

  • Датум: То је датум представљен у формату низа
  • Поврат: Ова функција враћа вредност датума када се користи као ВБА функција. Враћа вредност датума када се користи као функција радног листа

ВБА ДатеВалуе функција је у стању да интерпретира податке представљене у текстуалном формату који се помиње у важећем Екцел формату. Није у могућности да врати вредност датума ако је низ садржавао текстуални приказ радног дана.

Предности функције ВБА ДатеВалуе су издвајање вредности датума из низа и претварање датума у ​​време у једини датум. Једноставно можемо рећи да када је датум дат са временом, ова функција само вредност датума избегавајући вредност времена.

Како се користи Екцел ВБА ДАТЕВАЛУЕ?

Да бисте користили функцију ДатеВалуе у програму Екцел, прво је потребно отворити ВБА едитор.

Командно дугме треба да се постави на Екцел радни лист да бисте му додали редове ВБА програма. Да би имплементирао линије програма, корисник треба да кликне на командно дугме у екцел листу. Да би се добио ваљани излаз из програма, ваљани унос се даје кроз аргумент. На пример, следећи код помаже у стварању макронаредбе за покретање функције ДатеВалуе за издвајање вредности датума из текста у ВБА.

ВБА програм:

 Дугме за датум () Затамни мој датум као датум миДате = ДатеВалуе („15. август 1991.“) МсгБок датум (мој датум) Крај под 

Овај код резултира датумом 15 од датог уноса.

Примери Екцел ВБА ДАТЕВАЛУЕ

Испод су примери ДатеВалуе у програму Екцел ВБА.

Овај ВБА ДатеВалуе Екцел образац можете преузети овде - ВБА ДатеВалуе Екцел предложак

Пример # 1 - Добивање дана, месеца и године од датума

Следи неколико корака за креирање и извршавање програма у ВБА. То укључује

Корак 1: Идите на картицу Девелопер, поставите курсор на ћелију у Екцел листу и кликните на опцију „Инсерт“ и одаберите „Цомманд Буттон“ под АцтивеКс Цонтрол, као што је приказано на слици.

Превуците дугме тамо где желите и додајте наслов као дугме Дате из прозора својстава.

Корак 2: Двапут кликните на дугме које ће преусмерити на ВБА пројекат и напишите код између командног дугмета Привате Суб и крајњег суб-а.

Код треба развити на следећи начин да би се добио датум, месец и година.

Шифра:

 Привате Суб Датебуттон1_Цлицк () Дим Примјер датума Као датум Екампледате = ДатеВалуе ("Април 19,2019") МсгБок Датум МсгБок Година (Екампледате) МсгБок Мјесец (Екампледате) Крај Суб 

У овом коду Датебуттон1_Цлицк () је име, а датум примера су променљиви са типом података Дате и Мсгбок за приказ резултата.

Корак 3: Током развијања кода, догодиће се грешке у неподударању типа вба и треба да се побрине за њих.

Корак 4: У овом кораку покрените програм кликом на опцију покрени.

Или можемо проверити или отклонити грешке у програму корак по корак одабиром опције Степ Инто у менију Дебуг. Ако је наш код без грешака, приказује излаз.

Корак 5: Када се програм изврши, прво приказује оквир за поруку са датумом датим у уносу текста. Затим кликните на ОК да бисте поново видели вредност године, кликните ОК на пољу за поруку да бисте видели вредност месеца.

Белешка: Ове кораке треба јасно следити да бисте добили тачне резултате.

Пример # 2 - Коришћење ДатеПарт-а за добијање различитих делова датума

Корак 1: Идите на картицу Екцел Девелопер, поставите курсор на ћелију на Екцел листу и кликните на опцију „Инсерт“ и одаберите „Цомманд Буттон“ под АцтивеКс Цонтрол, као што је приказано на слици.

Корак 2: Повуците дугме и дајте наслов као ДатеПарт под својствима.

Двапут кликните на ово дугме, усмерава се на лист Висуал Басиц Едитор и приказује се на следећи начин.

Корак 3: Развијте код користећи ДатеПарт са ДатеВалуе како је приказано на слици.

Шифра:

 Привате Суб Датепарт1_Цлицк () Затамни партдате као варијанту партдате = ДатеВалуе ("15.8.1991") МсгБок партдате МсгБок Датепарт ("ииии", партдате) МсгБок Датепарт ("дд", партдате) МсгБок Датепарт ("мм", партдате) МсгБок Датепарт ("к", партдате) Енд Суб 

У овом програму ДатеПарт1 је име макроа, а партДате је име аргумента са типом података „варијанта“. За приказ године, датума, месеца и квартала, формат се примењује као „ииии“, „д“, „м“ и „к“. Ако погрешимо у формату, приказује се следећа грешка.

Корак 4: Након успешног отклањања грешака у програму, покрените програм кликом на дугме за покретање помоћу екцел тастера пречице Ф5.

Код прво приказује пуни датум, а након клика на сваки ОК из оквира за поруке, приказује се вредност године након те вредности Дате, Монтх Валуе, Куатер Валуе.

Ствари које треба запамтити о ВБА ДАТЕВАЛУ

Током коришћења функције ДатеВалуе у програму Екцел ВБА морате се сетити следећих ствари

  • Грешка времена извођења 13 са поруком Тип Мисматцх приказује се када датум достављен функцији ДатеВалуе не може претворити у важећи датум. Потребан нам је датум одговарајућег текстуалног формата
  • Када покушавамо да добијемо једини датум из аргумента низа са кодом „мсгбок датум (име аргумента)“, он приказује грешку неподударања типа.
  • Излаз функције ДатеВалуе можемо видети без отварања ВБА уређивача. То се врши кликом на командно дугме и одабиром макроа створеног за одговарајући програм
  • Када се ДатеПарт користи за добијање вредности, треба следити одговарајући формат. У супротном, води до „грешке у времену извођења 5“ са позивом или аргументом неважеће поруке.