Кредитни ризик (формула, врсте) | Како израчунати очекивани губитак?

Дефиниција кредитног ризика

Кредитни ризик се односи на вероватноћу губитка услед неуспеха зајмопримца да не отплати зајам или испуни дужничке обавезе. Другим речима, односи се на могућност да зајмодавац или поверилац не може добити главницу и каматну компоненту дуга што резултира прекинутим новчаним током и повећаним трошковима наплате.

Даље, покрива и друге сличне ризике, као што је ризик да издавалац обвезница можда неће моћи да изврши плаћање у тренутку доспећа или ризик који произилази из немогућности осигуравајућег друштва да плати потраживање. Да би умањили кредитни ризик, зајмодавци обично користе различите технике кредитног праћења да би проценили кредибилитет будућег зајмопримца.

Врсте кредитног ризика

Може се широко категоризирати у три врсте - ризик неплаћања кредита, ризик концентрације и ризик државе. Погледајмо сада сваку од њих засебно:

# 1 - Ризик по основу кредитне способности

Кредитни ризик неисплаћивања покрива врсту губитка који зајмодавац претрпи било када зајмопримац није у могућности да врати износ у целости или када зајмопримац већ има 90 дана од дана доспелости отплате дуга. Ова врста кредитног ризика утиче на готово све финансијске трансакције које се темеље на кредитима попут хартија од вредности, обвезница, зајмова или деривата. Ризик неплаћања кредита разлог је због којег све банке детаљно анализирају кредитну способност својих потенцијалних клијената пре него што им одобре било које кредитне картице или личне зајмове.

# 2 - Ризик концентрације

Ризик концентрације је врста ризика која произлази из значајне изложености било ком појединцу или групи, јер ће свака нежељена појава имати потенцијал да нанесе велике губитке основним операцијама банке. Ризик концентрације је обично повезан са значајном изложеношћу једној компанији или индустрији или појединцу.

# 3 - Ризик земље

Ризик земље је врста ризика која се примећује када суверена држава преко ноћи заустави плаћања девизних обавеза што резултира неизвршењем обавеза. На ризик земље углавном утичу макроекономски учинци земље, док политичка стабилност земље такође игра кључну улогу. Ризик земље познат је и као суверени ризик.

Формула кредитног ризика

Једна од најједноставнијих метода за израчунавање губитка кредитног ризика је формула за очекивани губитак која се израчунава као умножак вероватноће неиспуњења обавеза (ПД), изложености у случају неплаћања (ЕАД) и једног минус умањеног губитка због неплаћања (ЛГД). Математички је представљен као,

Очекивани губитак = ПД * ЕАД * (1 - ЛГД) Овај образац за кредитни ризик Екцел можете преузети овде - образац за кредитни ризик Екцел

Пример # 1

Претпоставимо да је компанији одобрен кредит од 1.000.000 УСД пре годину дана. У текућој години, компанија је почела да се суочава са одређеним оперативним потешкоћама које су резултирале кршењем ликвидности. Утврдите очекивани губитак због изложености ако компанија не изврши обавезе. Имајте на уму да је задати губитак 55%.

Дато,

  • Изложеност по дефаулту, ЕАД = 1.000.000 УСД
  • Вероватноћа неизвршења обавеза, ПД = 100% (како се претпоставља да је предузеће у задатку)
  • Губитак је задат, ЛГД = 68%

Стога се очекивани губитак може израчунати користећи горњу формулу као,

= 100% * $1,000,000 * (1 – 55%)

Очекивани губитак = 450.000 УСД

Стога је очекивани губитак за ову изложеност 450 000 УСД.

Пример # 2

Претпоставимо да је АБЦ Банк Лтд позајмила компанију која се бави некретнинама у износу од 2.500.000 УСД. Према интерној скали рејтинга банке, компанија је оцењена са А узимајући у обзир цикличност сведочења у индустрији. Вероватноћа неизвршења обавеза и губитка су задате вредности која одговара интерном рејтингу су 0,10% и 68%. На основу датих података утврдите очекивани губитак за АБЦ Банк Лтд.

Дато,

  • Изложеност по дефаулту, ЕАД = 2.500.000 УСД
  • Вероватноћа неизвршења, ПД = 0,10%
  • Губитак је задат, ЛГД = 68%

Стога се очекивани губитак може израчунати користећи горњу формулу као,

= 0.10% * $2,500,000 * (1 – 68%)

Очекивани губитак = 800 УСД

Према томе, очекивани губитак за АБЦ Банк Лтд због ове изложености је 800 УСД.

Предности

  • Робусно управљање кредитним ризиком побољшава способност предвиђања и предвиђања што помаже у мерењу потенцијалног ризика у било којој трансакцији.
  • Банке могу да користе моделе кредитног ризика за процену нивоа зајма који се може финансирати потенцијалним или новим зајмопримцима.
  • Може се користити као алтернатива традиционалним стратегијама и техникама одређивања цена и могућности заштите.

Мане

  • Иако имају неколико квантитативних техника за мерење кредитног ризика, зајмодавци морају да прибегну неким пресудама, јер још увек није могуће научно проценити целокупан ризик.
  • Робусно управљање ризиком може бити врло скупа ствар.
  • Доступно је мноштво модела кредитног ризика и као такви је зајмодавцима тешко да одлуче који ће користити. Зајмодавци обично користе један од модела и узимају један модел који одговара свима, што је у основи погрешно.

Закључак

Већина банака је побољшала управљање кредитним ризиком применом иновативних технологија. Такве иновације су побољшале способност банака да мере, идентификују и контролишу кредитни ризик као део примене Базела ИИИ.