Трошкови гаранције (дефиниција) | Примери уноса у часопис

Који су трошкови гаранције?

Гарантни трошкови се односе на оне трошкове поправке или замене за које се очекује да ће их предузети или су већ настали на роби која је у прошлости продата, а још увек су у гарантном року који компанија даје својим купцима.

Трошкови гаранције су стварни трошкови или очекивани трошкови које предузеће има за поправак или замену продате робе. Укупан повезани износ ограничен је на гарантни период који дозвољава предузеће. Када овај период истекне, предузећа више не сносе гаранцију. Овај објекат нуди се за привлачење и одржавање базе купаца у разним производима, посебно трајним производима за употребу (фрижидер, телевизори, итд.).

Ови трошкови се признају у истом периоду као и продаја производа који су продати. То је основни принцип подударања, при чему се сви трошкови који се односе на продају признају у истом извештајном периоду као и приходи од одговарајућих трансакција.

Снимање трошкова гаранције

Ако компанија даје гаранцију на производ, има обавезу да поправи или замени производе ако су неисправни. Ствара одговорност у тренутку када се одређени производ продаје, јер компанија има обавезу која започиње када се производ прода.

Можда не би било идеално да фирма евидентира трошак који се није догодио, али слично евидентирању трошкова лошег дуга, гаранције се такође морају евидентирати у претходној историји фирме и сходно томе евидентирати унос у дневник. Постоје три основна аспекта која би требала бити позната током евидентирања уноса у дневник трошкова гаранције:

  • Број проданих јединица производа током временског периода који захтевамо да евидентирамо?
  • Проценат продатих производа за које се очекује да ће бити поправљени или замењени? Заснован је на претходном искуству и представљаће процену.
  • Просечни трошак замене или поправке под гаранцијом?

Пример

Размотримо доњи пример ради бољег разумевања

Јим Цорпоратион продаје телевизијске комплете у малопродаји и великим корпорацијама. Сви сетови Т.В. испоручују се са једногодишњом гаранцијом, при чему ће Јим Цорпоратион заменити или поправити Т.В. у случају било какве грешке.

Укупна продаја за годину износи 2.50.000 УСД. На основу евиденције, верује се да ће 1% продаје наићи на проблеме и да ће бити потребно поправљање или замена.

Током следеће године, Јим Цорпоратион је морао да опслужи неколико њихових ТВ сетова и на крају је коштао фирму 7.500 долара. Овај износ поправке није забележен као други трошак, јер се већ узимао у обзир претходне године када је забележена продаја. Уместо тога, рачун одговорности се даље смањује за 7.500 америчких долара, а рачун залиха се смањује у складу с тим.

Такође треба приметити да је овај третман одговорности од суштинске важности за фирме које морају стално поправљати или заменити своје производе. Ако фирма икада затражи гаранцију, не захтева евидентирање одговорности. Трошкови се могу евидентирати када и када настану.

Уноси у часопис о трошковима гаранције

У свакој прилици постоји поправка или замена у оквиру гаранције, погођени купац је дужан да поднесе захтев за потраживање, а фирма о томе мора да изврши евиденцију. У зависности од случаја до случаја, захтев може бити:

  • Прихваћено у потпуности
  • Прихваћено делимично
  • Одбијен

Ако фирма испуњава захтев (у потпуности или делимично), такође је испуњена и гаранција. То значи да компанија мора да смањи овај износ обавезе за трошкове испуњења захтева.

Постоји више начина на које фирма може испунити захтев:

  • Замена предмета из инвентара - ово би смањило инвентар.
  • Друго, фирма може поправити производ користећи део залиха и спољне радне снаге (готовина / банка) или интерног рада (зараде које се плаћају). Поправак или замена треба евидентирати по трошку, а не о малопродајној вриједности предмета или делова.

Пример 1

Нпр., 1. августа, Тинкер Аутомобилес Лтд. је добио 15 мобилних телефона које су потрошачи вратили на замену под гаранцијом. Сваки комад кошта 25 долара за производњу, а на крају се продаје за 40 долара.

Фирма је дужна да испуни захтев за гаранцију у коме предузеће треба да терети процењену гаранцијску одговорност. То је зато што се део гаранцијске обавезе испуњава, а одговорност смањује. Ако их уклањамо из инвентара, требало би их уклонити по трошку са уносима дневника испод трошкова гаранције:

15 контејнера Кс 25 УСД по контејнеру = 375 УСД инвентара

Пример # 2

Аппле Инц, произвођач паметних телефона, започиње производњу новог телефона у октобру 2018. године и продаје 1000 јединица по 500 долара по комаду у једној финансијској години за годину која се завршава 31. марта 2019. Сваки телефон има гаранцију најмање годину дана. Рачуновође су процениле у просеку 4% трошкова гаранције по комаду, односно 20 долара по комаду. Као резултат, замена делова и услуге које се пружају у складу са гаранцијама на машине, захтевају 4.000 УСД трошкова гаранције у финансијској 2018-19. Години и 16000 УСД у следећем ФГ 2019-20.

# 1 - Компанија је препознала продају телефона

# 2 - Евидентирање трошкова гаранције за пословну годину 2018-19

Схватите да је компанија продала 1000 телефона и процењени трошак гаранције од 20 долара по телефону. А у пословној години 2018-19, години продаје, компанија је сервисирала 4000 долара против гаранције путем плаћања у готовини и замена делова. Дакле, користимо трошкове гаранције у вредности од 4000 УСД од укупне процене, тј.

  • Укупни процењени трошак гаранције = 20000 УСД / -
  • Истек гаранције настао у ФГ 2018-19 = - 4000 УСД / -
  • Преостали неизвршени трошкови = 16000 УСД / -

Шта сада учинити са овим ненасталим трошком од 16000 УСД? Компанија мора да забележи ових 16000 америчких долара и за саму пословну годину 2018-19, на основу обрачунског рачуноводства. Припадајуће стање значи евидентирање трошкова или губитака који ће се признати у будућности.

Дакле, на основу метода обрачунавања, настаје пуних 20000 УСД као трошак гаранције. И у ФГ 2019-20 када се догоди стварно признавање 16000 УСД

# 3 - Евидентирање гаранцијске одговорности за ФГ 2019-20

Занимљива тачка

Износ трошкова гаранције који се догодио у ФГ 2019-20 је Нула или никакав. Јер смо га већ потрошили у ФГ 2018-19.