Јавни против приватног сектора | Топ 11 разлика и упоређивање Инфографика

Разлика између јавног и приватног сектора

Банке у приватном сектору могу се дефинисати као банкарске институције у којима већину акција имају власници приватног капитала, док банке у јавном сектору (такође назване владине банке) могу се дефинисати као банкарске институције у којима је већина удела у власништву државе.

Шта је јавни сектор?

Јавни сектор обухвата предузећа, предузећа или предузећа у којима је држава власник предузећа путем већинског удела у послу. Ове послове контролише, управља и њима управља Влада.

Предузећа која су у власништву, под контролом, којима управљају и којима управљају влада / владина тела спадају у јавни сектор.

Шта је приватни сектор?

Приватни сектор укључује она предузећа, предузећа или предузећа која су у власништву приватних лица или приватних компанија. Компаније у приватном сектору контролишу, њима управљају и њима управљају приватна лица / приватна лица.

Компаније у власништву, под контролом, управљањем и њима управљају приватне компаније / приватна лица спадају у приватни сектор.

Компаније у јавном и приватном сектору у индијском контексту

Компаније као што су Натионал Тхермал Повер Цорпоратион, Индиан Оил Цорпоратион Лимитед, Бхарат Петролеум Цорпоратион Лимитед, Стате Банк оф Индиа, Натионал Хигхваи Аутхорити Лимитед пример су компанија из јавног сектора које послују у секторима електричне енергије, нафте и гаса, банкарства и путева у Индији.

Бројни су примери компанија које послују у приватном сектору у Индији. Релианце Индустриес Лимитед, ХДФЦ Лимитед, ХДФЦ банка, ИЦИЦИ банка су неколико примера компанија из приватног сектора у индијском контексту.

Јавни сектор насупрот приватном сектору Инфографика

Овде вам пружамо првих 11 разлика између јавног сектора и приватног сектора

Јавни сектор вс приватни сектор - кључне разлике

Кључне разлике између јавног и приватног сектора су следеће -

  • Предузећа из јавног сектора служе у сврху пружања основних јавних услуга већим људима, док су предузећа у приватном сектору у потпуности заснована на добити.
  • Влада преферира задржавање власништва над компанијама које су укључене у комуналне услуге као што су вода, струја, путеви, пољопривреда, а такође и за индустрије осетљиве на националну безбедност. Компаније из приватног сектора имају широку лепезу индустрија које раде са растућим трендом приватизације.
  • И компаније против јавног и приватног сектора могу се котирати на берзама и њиховим акцијама се може јавно трговати
  • Предузећа из јавног сектора су подложна већем уплитању владе из више разлога, укључујући и политичке разлоге, него што су то радње из јавног сектора
  • Влада има контролу над одређивањем цена производа у субјектима јавног сектора, што није случај са приватним компанијама
  • Предузећа из јавног сектора релативно су боље пласирана од колега из приватног сектора у мобилизацији средстава са тржишта због владине подршке
  • Влада може затражити од субјеката јавног сектора да финансирају дефицит државног буџета изношењем дивиденде, што није случај са субјектима приватног сектора.

Разлике између јавног и приватног сектора

Погледајмо сада међусобну разлику између јавног сектора и приватног сектора

ОсноваЈавни секторПриватни сектор
ДефиницијаЈавни сектор односи се на део свеукупне привреде земље који контролише влада или различита владина тела.Приватни сектор се односи на део свеукупне економије земље који контролишу појединци или приватне компаније.
ВласништвоПредузећа јавног сектора су у власништву и њима управљају Влада / Министарства / Државна влада / Говт. ТелаКомпаније у приватном сектору су у власништву и њима управљају приватници и приватне компаније.
Основна сврхаГенерално, субјекти јавног сектора вођени су сврхом пружања основних јавних услуга широј јавности по разумним трошковима у њиховој индустрији, а такође су самоодрживи и профитабилни. Међутим, профитабилност није примарни мотив.Сврха компанија у приватном сектору је стварање профита у пословању у складу са правилима и поштовањем прописа одређене државе.
Индустри ФоцусПредузећа из јавног сектора углавном послују у индустријама попут воде, електричне енергије, образовања, нафте и гаса, рударства, одбране, банкарства, осигурања и пољопривреде итд.Компаније из приватног сектора углавном послују у више индустрија као што су технологија, банкарство, финансијске услуге, производња, фармацеутска индустрија, некретнине, грађевинарство итд.
Финансијска подршка владеКомпаније у јавном сектору добијају сву могућу финансијску подршку за владу чак и у неповољним околностима у којима финансијско здравље компанија није добро.Веома мала или никаква финансијска подршка владе, осим ако је приватни ентитет превелик и системски важан за државу.
Уврштавање на берзеЈединицама у јавном сектору се јавно тргује на берзама.Субјектима у приватном сектору се јавно тргује на берзама.
ПрофитабилностКомпаније у јавном сектору су релативно мање профитабилне због своје примарне сврхе да не буду вођене профитабилношћу.Компаније у приватном сектору су релативно профитабилније од колега из јавног сектора у истој индустрији.
Мешање владеС обзиром да су предузећа у јавном сектору у власништву Владе, стога су подложна неизвесностима везаним за неповољне владине одлуке и веће мешање Владе.Субјекти приватног сектора су релативно мање изложени уплитању владе.
Једноставност пословањаПредузећима из јавног сектора је релативно лако да послују у некој земљи због близине владеКомпаније из приватног сектора имају релативно тешко да раде и управљају регулаторним питањима и усклађеношћу у држави у поређењу са компанијама из јавног сектора
Мобилизација ресурса (финансирање)У бољем положају за прикупљање средстава са тржишта због владине подршке, без обзира на финансијско стање компаније.Зависи од финансијске снаге субјекта у приватном сектору. Јаче финансије, бољи капацитет за мобилизацију средстава са тржишта.
Култура рада запосленихРелативно опуштена радна култура са већом сигурношћу посла. Међутим, плате и повластице можда нису толико атрактивне у поређењу са компанијама из приватног сектора.Конкурентна радна култура са растом каријере заснован на учинку и бољом платом у поређењу са предузећима из јавног сектора.

Закључак

Јавни и приватни сектор у основи се разликују по природи власништва и сврси постојања. Предузећа која послују и у јавном и у приватном сектору пресудна су за економију било које земље и истовремено постоје у економији. Постоје одређене индустрије у којима има смисла да влада преузме власништво и управља предузећима у тој индустрији. Индустрије попут одбране у којима су многе ствари осетљиве са становишта националне безбедности у власништву су и њима управља. Имајући у виду да приватни сектор чини велики део укупне економије било које земље и да однедавно учествују у готово свим предузећима / индустријама на више нивоа ланца вредности.