Обавештење о задужењу (значење, пример) | Како створити задужење?

Шта је задужење?

Обавештење о терећењу је документ који се користи за повећање наплате услуге или робе или је дошло до трансакције између купца и добављача. Главни разлог за подизање овог меморандума је могућност повећања цена производа који се продају, или би радна снага потребна за обављени посао могла бити већа од процењене, па стога постоји захтев за наплатом додатне накнаде и резултира повећање прихода од пословања.

Објашњење

Размотримо ситуацију у којој компанија пружа грађевинске услуге грађевинару, а накнада је фиксна према уговору. Ипак, тада је током периода пружања услуга дошло до наглог повећања цене материјала и заиста је потребно подићи цену наплаћену градитељу. У овом случају, грађевинска компанија ће подићи задужење за додатне трошкове који се наплаћују еквивалентно цени која је повишена за материјал. Дебитна белешка је употреба у индустрији за повећање вредности фактуре или накнаде.

Сврха

Дебитни запис је документ који помаже предузећу да пронађе решење за промену рачуна без издавања нове фактуре. То је документ који се користи за ажурирање вредности фактуре у случају промене услуге која се пружа или робе која се шаље купцу. Дебитни меморандум је документ путем којег предузеће може наплатити од својих купаца било које промене које је извршио купац, а не промене унапред дефинисаног уговора или радног налога, без издавања нове фактуре. То је наставак оригиналне фактуре и мора имати референцу на оригиналну фактуру.

Карактеристике

  1. Алтернативно је издати нову фактуру за коју продавац или добављач услуга већ подиже фактуру.
  2. Дебитни запис је продужење фактуре која је већ подигнута купцима.
  3. Кроз ову белешку странка може да изврши промене у накнади због промена у услузи коју захтева купац или ажурираном послу.
  4. Дебитна напомена помаже предузећима да повећају приход у случају да дође до промена унапред договорених услова уговора.

Израда задужења

Стварање задужења је врло једноставно и лако. То је само сличан поступак као и укључивање стварања рачуна за извршену активност или обављени посао или продату робу.

Следе кораци и користе се подаци -

  • Име купца, адреса и детаљи комуникације
  • Име, адреса и детаљи комуникације ваше компаније
  • Порески детаљи ваше компаније, као и друге компаније
  • Опис предмета, количина, стопа по јединици, укупна опорезива вредност
  • Број фактуре и датум фактуре
  • Детаљи трансакција
  • Коначни износ рачуна укључујући све порезе
  • Начин плаћања и други услови плаћања
  • Остали услови

Приликом креирања задужења, увек треба имати на уму да се даје референца на подигнути оригинални рачун. Такође треба да садржи зашто је подигнута ова белешка, тј. Разлог за њено издавање. Након креирања задужења, преостаје само слање странци / купцима.

Пример задужења

Анди ради за Санди Тоис Инц., компанију за производњу играчака која је специјализована за производњу дечијих играчака. Анди је извршио наруџбину огромног клијента из иностранства за коју је послала понуду, а након њиховог прихватања фактурисала је цену играчака на основу ценовника који је био стар и за претходну финансијску годину. Исто је пренела и својим купцима којима су прихватили промену цене на основу цена у текућој години. Сада предложите начине на које ће Анди превладати ову ситуацију.

Решење:

Узимајући у обзир данашње заузете и тесне распореде запослених у индустрији, уобичајено је да је било који запосленик погрешио. Ово је обично честа грешка за коју постоје једноставна решења. Прво је што Анди може подићи нову фактуру поништавајући претходну фактуру подизањем кредитне напомене. Друго је да Анди може подићи задужење на основу оригиналне фактуре и издати ову белешку са нето променом цене од претходне до текуће године, без утицаја на већ подигнуту оригиналну фактуру.

Дебит Мемо ВС Цредит Мемо

Дебит и Цредит су управо супротни једни другима. Њихова разлика се објашњава на следећи начин:

  1. Дебитни меморандум је документ који повећава потраживања, док је Цредит Мемо документ који смањује потраживања.
  2. Дебитни меморандум треба да повећа цену износа фактуре, док кредитни меморандум треба да смањи цену фактурисаног износа.
  3. Дебитни меморандум подиже продавац, добављач услуга, док кредитни меморандум подиже купац или прималац услуге.

Предности

Следеће се може објаснити у смислу предности или предности

  1. Помаже у променама вредности фактуре без издавања нове фактуре.
  2. Помаже у исправљању грешака погрешно подигнуте фактуре.
  3. То је документ који подиже продавац или пружалац услуге, а не купац или прималац услуге.

Мане

  1. То је опет додатна документација у погледу руковања.
  2. Додатни је посао за рачуноводство у прикупљању докумената за исту трансакцију.

Закључак

Дебитна меморандума је документ који рачуни подижу како би повећали вредност потраживања без утицаја на оригиналну вредност фактуре. Помаже у повећању прихода од пословања, а такође исправља погрешно повишену или кратко подигнуту вредност фактуре. Такође се подиже због сваке промене у погледу споразума на захтев страна.