Присвојена задржана зарада (дефиниција, примери)

Шта је одговарајућа задржана зарада?

Присвојена задржана добит је део укупне задржане добити који је одлуком одбора директора компаније задржан по страни у сврху њихове употребе у одређену сврху коју су они поменули и због тога није доступан за дистрибуцију као дивиденде.

Једноставним речима, одговарајућа задржана добит је део задржане добити коју је Одбор директора одобрио за одређене сврхе, укључујући истраживање и развој, откуп акција, смањење дуга, стицање итд.

Компанија може имати више одговарајућих рачуна, а различити рачуни сугеришу сврху коришћења такве зараде. Намера да се ово има је да Одбор јасно дефинише сврху зараде коју је задржао (а не даје је акционарима као дивиденду). Такође показује да Компанија има боље планирање јер одређује износ који ће потрошити на различите активности.

Супротно томе, неприлагођена задржана добит део је задржане добити која није класификована за одређену или одређену употребу. Иако је задржана добит наведена на различитим рачунима, међутим, у случају да постоји случај ликвидације, такви рачуни неће имати никакво значење, а сви задржани износи биће доступни за исплату повериоцима или акционарима.

Списак одговарајућих рачуна задржане зараде

  • Аквизиције
  • Смањење дуга
  • Истраживање и развој
  • Нова градња
  • Маркетиншке кампање
  • Развој производа
  • Откуп акција
  • Резерва за будуће губитке
  • Резерва за уплате / гаранције осигурања
  • Резерве за зајмове / обвезнице које намећу повериоци или имаоци обвезница

Треба напоменути да Друштво уговором законског уговора није везано за одговарајућу задржану добит. Прерогатив Компаније је да одвоји профит Компаније у разне сврхе. Добровољни пренос задржане зараде врши се на више присвојених рачуна.

Примери

  • Фармацеутска компанија троши праву количину на истраживање и развој нових лекова и лекова за болести. Желели би да воде здраву билансу стања у истраживачке сврхе. Стога, Компанија може одлучити да за ову сврху присвоји део задржане добити тако да акционари не могу повући сву добит. Обезбедиће да ће Компанија моћи да финансира своје програме истраживања и развоја без суочавања са ликвидношћу / кршењем финансирања.
  • Компанија за промет некретнинама која је у пословима изградње стамбених и пословних простора потребна за куповину земљишта и изградњу имања. Стога може да присвоји део за куповину таквог земљишта и може да користи износ када и када Компанија осети изврсну прилику.

Чланци у часопису

Погледајмо како се одговарајућа задржана добит евидентира у финансијским извештајима. Снимање не укључује издвајање готовине, већ се извршавају само два различита уноса, тј. Релевантна задржана добит и неприлагођена задржана добит.

Управни одбор налаже да се ови одвојени уноси.

Ако би компанија морала да издвоји 50000 америчких долара из задржане добити као засебан рачун у сврхе истраживања и развоја, тада ће задужити рачун задржане добити и одобрити одговарајући рачун задржане добити.

У билансу стања, издвајање задржане добити појављује се у одељку капитала, а може се приказати као испод:

Формула за израчунавање задржане добити након дате финансијске године је:

Као што се може видети горе, наменска задржана добит не смањује капитал или задржани добитак већ ограничава употребу износа само за одређену намену.

Међутим, данас се формална употреба намењене зараде смањује. Компаније помињу сваки такав износ у фуснотама уз финансијске извештаје.

На пример, -Напомена 9. Ограничења задржане добити. Према одредбама уговора о зајму, задржана добит расположива за дивиденде ограничена је на 25.000 америчких долара.

Такве фусноте појављују се након формалних финансијских извештаја у „Белешкама уз финансијске извештаје“. Рачун задржане добити у билансу стања биће наведен на следећи начин: „Задржана зарада (видети напомену 7) ... 25.000 УСД″.

Да ли је ограничена задржана зарада исто што и одговарајућа задржана зарада?

Ограничена задржана добит је пре задржане добити, коју Компанија мора да задржи или задржи због уговорног споразума, закона, савеза. Трећа страна захтева да Компанија задржи одређени износ, а акционари могу да деле дивиденде након што се такав износ задржи.

Присвојну задржану зараду не треба мешати са ограниченом задржаном добити. С обзиром на то да је одговарајућа задржана зарада добровољна, а компанија није обавезана од треће стране да задржи такве износе. Такође, таква апропријација нису везана уговором или законом и на вољу Одбора директора је да се такав унос изврши у билансу стања, док уговор ограничава задржану добит.

Закључак

Задржана добит коју је предузеће определило за одређену намену назива се одговарајућом задржаном добити. Такво присвајање је добровољно и врши се дељењем нераспоређене добити у различите наслове који означавају употребу за коју је извршено издвајање.