Рачуноводствена једначина (дефиниција, основни пример) | Како тумачити?

Дефиниција рачуноводствене једначине

Рачуноводствена једначина наводи да је збир укупних обавеза и капитала власника једнак укупној имовини компаније и један је од најважнијих делова рачуноводства на коме се заснива читав систем рачуноводства са двоструким уносом.

Рачуноводствена једначина заснива се на систему двоструког књиговодства, што значи да би сва имовина требала бити једнака свим обавезама у књизи рачуна. Сви уноси који се извршавају на страни задужења биланса стања треба да имају одговарајући унос кредита у билансу стања. Стога је позната и као једначина биланса стања.

Основна рачуноводствена једначина

Разбијање једначине

  • Средства: Ово је вредност предмета које компанија поседује; они могу бити материјални или нематеријални, али припадају компанији.
  • Одговорност: Ово је термин за укупну вредност коју је предузеће дужно да плати краткорочно или дугорочно.
  • Акционарски капитал: акционарски Капитал је износ новца који је компанија прикупила емисијом акција. Алтернативно, то је и износ задржане добити предузећа. Како акционари улажу свој новац у компанију, од њих се захтева да им се исплати одређена сума поврата, због чега је ово обавеза у књигама рачуна компаније.

Дакле, укупна актива увек треба да буде једнака укупним обавезама у билансу стања, што је основа целокупног рачуноводственог система било ког предузећа када следи систем двоструког књиговодства.

Пример # 1

Картик је 1. децембра 2007. године започео свој посао ФастТрацк Моверс анд Пацкерс. Прва трансакција коју ће Картик забележити за своју компанију је његова лична инвестиција од 20.000 долара у замену за 5.000 деоница обичних акција ФастТрацк Моверс & Пацкерс. Нема прихода јер компанија 1. децембра није зарађивала таксе за испоруку и није било трошкова. Како ће се ова трансакција евидентирати у билансу стања?

Готовина и обичне акције

  • Обичне акције ће се повећати када корпорација изда акције у замену за готовину (или неко друго средство)
  • Задржана добит ће се повећати када корпорација оствари профит, а доћи ће до смањења када корпорација буде имала нето губитак
  • Суштинска веза између биланса стања предузећа и биланса успеха

Пример # 2

Концепт система двоструког књиговодства помаже нам да разумемо ток било које одређене трансакције од извора до краја. Узмимо још један основни, проширени пример једначине рачуноводства.

Када се у предузећу купује средство, износ куповине такође треба подићи са неког рачуна у компанији (обично готовинског рачуна). Дакле, рачун са којег се подиже износ се књижи, а за купљено средство мора бити задужен рачун (рачун који се односи на купљено средство терети се).

Размотрите следеће уносе:

  • 27. децембра, Јое је започео са новом компанијом уложивши у њу 15.000 долара као капитал.
  • Јое је 3. јануара купио канцеларијски сто за своју компанију, који га је коштао 5.000 долара.
  • Зараду је исплатио 5. јануара у укупном износу од 15.000 америчких долара.
  • 10. јануара добио је уговор од својих клијената и они су му платили 2.000 долара.
  • 13. јануара, Јое је добио још један уговор за који је клијент платио 4.000 долара унапред.
  • 15. јануара завршио је уговор о услузи који је примљен 13. јануара, а клијент је платио преостали износ од 8.000 америчких долара.

Уноси у дневнику за горе наведене трансакције су као у наставку:

Одговарајући уноси у билансу стања од 15. јануара требају бити следећи:

Видљиво је да је укупан износ кредита једнак укупном износу дуга. То је основа рачуноводственог система двоструког књиговодства, што нам помаже да схватимо на горњој илустрацији да укупна имовина треба да буде једнака укупној пасиви.

На овој илустрацији имовина је - готовина, клима уређај за намештај и потраживања; Обавезе су издаци за зараде и приходи од услуга.

Ако се позивамо на било који биланс стања, можемо схватити да су средства и обавезе, заједно са акционарским капиталом, представљени на одређени датум и време. Дакле, од 15. јануара постоје само 3 рачуна са салдом - Готовина, клима уређај и приходи од услуга (остали се нето исплате током периода целе трансакције до 15. јануара). У биланс стања се одражавају само они рачуни који постоје са салдом (позитивним или негативним) на одређени датум.

Алтернативно, такође можемо разумети да се укупне обавезе могу извести ако је наведена једина вредност имовине, а сопствени капитал се такође може утврдити ако су доступна укупна имовина и укупне обавезе. Основна формула рачуноводствене једначине такође се може користити на следећи начин:

Стога ово представља основу многих анализа за тржишне инвеститоре, финансијске аналитичаре, истраживачке аналитичаре и друге финансијске институције.

Рачуноводствена једначина у билансу успеха

Биланс стања не одражава само основну рачуноводствену једначину како је примењена, већ и биланс успеха.

  • Биланс успеха је припремљен да одражава укупне трошкове компаније и укупни приход за израчунавање нето прихода који ће се користити у даље сврхе. Ова изјава је такође припремљена у истој вези са билансом стања. Међутим, мало другачије примењено.
  • Овде немамо укупну активу и пасиву. Ипак, изјава је припремљена на такав начин да ће, ако се књижи трошак, имати једнак и супротан унос дуга на повезаном рачуну главне књиге.
  • Биланс успеха укључује рачуне који се директно односе на приход или расход компаније, као што су трошкови продате робе, порески трошкови и трошкови камата.

Последње мисли

Подразумева се да се систем двоструког књиговодственог књиговодства поштује глобално и да се придржава правила дебитних и кредитних књижења. Ови уноси треба да се међусобно подударају на крају одређеног периода, а ако постоји јаз у укупним билансима, то треба истражити. Овај систем увелико олакшава рачуноводство, чинећи нас да створимо везу између расхода / обавезе и узрока расхода / обавезе (или прихода / имовине и извора прихода / имовине). Морамо да разумемо основни концепт и правило рачуноводства, које се односи на ставке задуживања и кредита на основном нивоу. Стога, иако се формула рачуноводствене једначине чини као једнослојна, она има пуно значења и може се дубље истражити и помоћу сложених уноса трошкова.