Бели витез | Дефиниција | Примери Белог витеза

Шта је Бели витез?

Бели витез је инвеститор који се сматра пријатељским за компанију, јер та особа стиче компанију уз помоћ управног одбора или руководства највишег нивоа уз правично разматрање, тако да компанија може бити заштићена од непријатељског покушаја преузимања другог потенцијалног купца или из стечаја.

Како то функционише?

Када компанија постане мета непријатељског преузимања, тада је треба спасити неко ко ће јој помоћи да расте. У овом тренутку настаје концепт белог витеза.

То је појединац или компанија која преузима циљну компанију и спасава је од непријатељског преузимања од црног витеза (црни витез је појединац или компанија која силом преузима компанију). Преузевши га бели витез, компанија још увек не може да остане независна. Али то је далеко боље него да га преузме црни витез.

Примери белих витезова

  • 1953. године Америчка радиодифузна компанија била је скоро у стечају. У то време, Унитед Парамоунт Тхеатрес су спасили Америчку радиодифузну компанију (АБЦ) и понашали се као бели витез купујући АБЦ.
  • 1984. године Валт Диснеи Продуцтионс суочио се са непријатељском понудом Саула Стеинберга. Сид Басс и његови синови понашали су се као бели витезови и спасили Валта Диснеиа купујући значајне делове истих.
  • 1998. године, Дигитал Екуипмент Цорпоратион је у прилично лошем стању. Тада је Цомпак прискочио у помоћ. Спајањем компаније Дигитал Екуипмент Цорпоратион у то време, Цомпак је деловао као бели витез.
  • У 2006. години говорило се о спајању Миттал Стеел-а и Арцелора. У то време Северстал се понашао као бели витез Арцелора.
  • 2008. године ЈПМорган Цхасе је стекао Беар Стеарнс. У то време Беар Стеарнс се трудио да одржи цену својих акција. А да их ЈПМорган Цхасе не би стекао, морали би да поднесу захтев за инсолвентност. У то време ЈПМорган Цхасе понашао се као бели витез.

Како се циљна чета може спасити откривањем белог витеза?

извор: монеицонтрол.цом

Од 2000. године утврђено је да кад год је дошло до непријатељског преузимања; то није појачало вредност компаније. Невољна циљна компанија која је насилно преузета не може износити више од 10 милијарди долара.

Дакле, лако можемо констатовати да ниједно непријатељско преузимање никада није било успешно. Свака чета, дакле, кад год постане мета непријатељског преузимања, мора да уложи велики напор да открије белог витеза.

У супротном, блиска будућност циљне компаније била би следећа -

  • Не би постојала независност / самосталност у компанији. И као резултат, компанија ће изгубити свој пут и они треба да се придржавају хирова црног витеза.
  • Друго, компанија би изгубила визију, вредности и будућност.
  • Треће, компанија не би могла да створи вредност за своје запослене, купце и заинтересоване стране.

За предузеће је ово најгори сценарио. И зато је важно пронаћи некога ко би преузео компанију по повољним условима (чак и када неће постојати пуна аутономија). У неколико случајева делује и као спасилац за компаније које ће банкротирати.

Али, свакој циљној компанији такав спаситељ није потребан. Ако је циљана компанија знатно већа или је једна од највећих компанија у индустрији, потребан им је било који витез чак и када се суоче са шансом за непријатељско преузимање.