РАНК функција у програму Екцел | Како се користи Екцел Ранк Формула? |. | Примери

Екцел РАНК функција

Екцел Ранк формула се користи за добијање ранга датог скупа података бројева на основу скупа података или можемо рећи упоређивањем осталих бројева у скупу података, функција ранга била је уграђена функција за Екцел 2007 и старије верзије, за новије верзије изнад 2007. имамо уграђену функцију као функције Ранк.Авг и Ранк.Ек.

Ранк Фунцтион је уграђена функција у МС Екцел. Подпада у категорију СТАТИСТИЧКЕ функције у програму Екцел. Функција се користи за добијање ранга датог броја са листе бројева.

Синтакса

Формула ранга у екцелу има три аргумента, од којих су прва два потребна, а последњи необвезан.

  1. бројБрој за који треба сазнати ранг.
  2. реф = опсег бројева в.р.т у коме се налази ранг датог броја
  3. редослед =редослед (растући или силазни) по којем треба рангирати бројеве. 0 = Силазни редослед; 1 = Растући поредак. Ако је редослед изостављен, подразумевана вредност је нула, тј.

Како се користи функција РАНК у програму Екцел? (са примерима)

Дата функција је функција радног листа (ВС). Као функција радног листа, може се унети као део формуле у ћелију радног листа. У наставку погледајте више примера објашњених у овом чланку.

Овај образац функције РАНК Екцел можете преузети овде - Предложак функције РАНК Екцел

Пример # 1 - Пронађите Стеве-ов ранг у математици

  • У горњем примеру су приказане оцене ученика из предмета Математика и Наука. Да бисмо пронашли Стевеов ранг у математици, користили бисмо функцију Екцел РАНК.
  • Први параметар је улазна вредност за коју треба израчунати ранг. Овде Б6 представља Стевеове оцене из математике, тј. 68.
  • Други параметар, укупан број ћелија које садрже оцене из математике је од Б1 до Б11. Дакле, опсег је Б1: Б11 који обухвата све оцене ученика из математике.

  • Највећа вредност представља ранг 1, а најнижа представља последњи ранг. Дакле, трећи параметар се прескаче, а Екцел га третира као 0, подразумевани редослед као силазни
  • РАНГ (Б6, Б1: Б11) враћа ранг ученика по имену Стеве из предмета Математика као 8, 50 је најнижа (Б2) и 99 (Б10) највећа оцена из предмета Математика.

Пример # 2 - Пронађите најниже време извођења из рекорда трке

  • У горњем примеру су дате различите Временске вредности. Морамо да пронађемо најниже време извршавања из датих записа.
  • Временске вредности се крећу од ћелије Б1: Б6. Дакле, распон ћелија је именован као табела и добио је име „моје време“. Делује као псеудоним за Б1: Б6.

  • За разлику од примера # 1, овде најниже време извршавања означава 1. ранг, а највише време извршавања означава последњи ранг. Дакле, морамо да се пријавимо узлазни поредак при израчунавању ранга у екцелу. Дакле, трећи параметар је дат као 1.
  • Дакле, РАНК (Б3, моје време, 1) враћа најниже време извођења као ранг 1 из датог времена трке.

  • Као резултат, 4:30 (ћелија Б3), најнижа је забележена као ранг 1 и 9:00 (ћелија Б5), а најдуља је забележена као последња, тј. 4. ранг.

Пример # 3 - Вредност није присутна

  1. Као што је приказано на горњој слици, 1. параметар, тј. Вредност за коју треба израчунати ранг, НИЈЕ присутан у опсегу ћелија датих у другом параметру, тада Екцел ранг формула враћа #НА! што указује да је вредност неважећа, тј. да није присутна у датом опсегу референтних ћелија.
  2. Као што је приказано на горњој слици, број 59 није присутан у опсегу и стога #НА! се враћа као резултат приказан у ћелији Ц8.
  3. У таквом случају мора се исправити 1. параметар.

Пример # 4 - Нумеричке вредности обликоване текстом

  • Као што је приказано на горњој слици, 1. параметар, тј. Вредност за коју треба израчунати ранг, дат је у текстуалном формату, тј. „5“, као што је приказано на горњој слици. Вредност не остаје број, јер је наведена у двоструким наводницима и стога третирана као текст.
  • С обзиром да се ранг не може израчунати преко текстуалних података, функција враћа # Н / А! грешка која указује да вредност није доступна у датом опсегу ћелија. Резултат ћелије Ц6 је # Н / А враћен као резултат функције.

  • У таквом случају мора се исправити 1. параметар.

Ствари које треба запамтити

  1. Минимални параметар који Екцел функција РАНК узима је 2.
  2. Трећи параметар функције РАНК није подразумеван и подразумевано је нула (опадајући редослед). Ако је наведено као 1, функција ће је третирати као растући поредак.
  3. Не постоји РАНКИФ формула за условно рангирање слично ЦОУНТИФ-у у програму Екцел. За постизање исте потребна је употреба додатне Екцел функције.
  4. Када дати број за који треба израчунати ранг (1. параметар) није присутан у опсегу ћелија датих као референца на функцију (2. параметар), онда # Н / А! долази до грешке.
  5. Формула ранга не подржава никакве текстуалне вредности или текстуалну репрезентацију нумеричких вредности јер се РАНК не може применити на текстуалне податке. Ако је предвиђено, ова функција екцел враћа грешку # Н / А, како је објашњено.