Спајање вс аквизиције | 7 најважнијих разлика (са Инфографиком)

Разлика између спајања и преузимања

Спајање се односи на консолидацију два или више пословних субјеката да би се формирао један заједнички ентитет са новом управљачком структуром, власништвом и именом капитализујући његову конкурентску предност и синергије, док је аквизиција случај када један финансијски јак субјект преузме или стекне мање финансијски снажно пословање ентитета стицањем свих акција или акција чија је вредност већа од 50% вредности његових укупних акција.

Обе су корпоративне стратегије усмерене на повећање садашњих способности компаније. Понекад се оба појма погрешно схватају као једноставно придруживање две или више компанија, али оба ова појма се прилично разликују.

  • Спајање је поступак којим две или више компанија доносе стратешку одлуку да се удруже и споје као једна компанија са новим именом. Спајање помаже компанији да дели информације, технологију, ресурсе итд., Чиме се повећавају свеукупне снаге компаније. Спајање такође помаже у смањењу слабости и стицању конкурентске предности на тржишту. Спајање се увек дешава у пријатељским условима, јер су информације већ прослеђене директорима, запосленима итд., А правилно структурирање нове компаније се врши.
  • Стицање је поступак којим једно предузеће стиче друго. Финансијски јака компанија стиче више од 50% акција да би преузела другу компанију. Стицање се не дешава увек под пријатељским условима. То може бити принудни потез компаније да преузме другу компанију из различитих разлога, попут стицања нових тржишта или стицања нових купаца или смањења конкуренције итд. Али стицање се такође може догодити када једна компанија одлучи да је преузме друга компанија без икаквог непријатељства. У аквизицији, транзиција није увек глатка, јер ће компанија која је преузела наметнути све одлуке о кадровима, структури, ресурсима итд. И тако створити ваздух нелагоде за компанију која је стечена и за њене запослене.

Спајање вс аквизиција Инфограпхицс

Кључне разлике

  • Једна од кључних разлика је у томе што је спајање процес у којем се две или више компанија договоре да се окупе и формирају ново предузеће, аквизиција је поступак којим финансијски јака компанија преузима мање финансијски јаку компанију купујући више од 50% своје акције.
  • Спајање је стратешка одлука која је донета након пажљиве расправе и планирања између компанија које ће се спојити. Отуда је мање шанси за хаотичну атмосферу након спајања. Припајање је такође стратешка одлука, али у већини случајева одлука није обострана и стога постоји пуно непријатељства и хаоса након што је створена.
  • Компаније које се спајају обично сматрају једна другу и стога помажу једна другој да створе синергију. У случају аквизиције, компанија која стекне намеће вољу стеченом предузећу и стеченом предузећу се одузима слобода и одлучивање, а разлика у моћи између стечених и аквизицијских компанија је огромна.
  • Будући да спајање захтева формирање потпуно нове компаније, потребно је пуно законских формалности и процедура које треба поштовати. Припајање нема пуно правних формалности и папира које треба попунити у поређењу са спајањем.

Спајање вс аквизиција - упоредна табела

Основа за поређењеСпајањеАквизиција
ДефиницијаСпајање је процес у којем се више компанија јави да раде као једно.Стицање је процес у којем једна компанија преузима контролу над другом компанијом.
УсловиСматра се пријатељским и планираним.Сматра се непријатељским и понекад нехотичним (не увек)
НасловДаје се ново име.Преузета компанија долази под именом компаније преузиматеља.
СценариоДве или више компанија које се међусобно сматрају под једнаким условима обично се спајају.Припајање предузећа је увек веће од стеченог предузећа.
СнагаРазлика у моћи између две компаније је готово никаква.Компанија преузималац мора да диктира услове.
АкцијеСпајање доводи до издавања нових залиха.У аквизицији нема издатих нових залиха.
ПримерСпајање Глако Веллцоме-а и СмитхКлине Беецхама са ГлакоСмитхКлине-омТата Моторс преузима Јагуар Ланд Ровер

Закључак

Када упоредимо спајања и преузимања, можемо доћи до одлуке да је спајање увек боље од припајања. Али баш као што сваки новчић има две стране, и један и други имају своје снаге и слабости.

Компаније доносе ове одлуке на основу ситуације у којој се налазе и резултујућих расправа које су водиле са другим компанијама. Дакле, паметно је да компаније пажљиво анализирају ситуацију у којој се налазе и донесу стратешку одлуку која боље одговара сценарију и захтевима.