ВРЕДНОСТ функција у Екцелу (формула, примери) | Како се користи?

Екцел ВАЛУЕ функција

Функција вредности у програму Екцел даје вредност текста који представља број, на пример ако имамо текст као $ 5, ово је заправо формат броја у тексту, користећи формулу вредности на овим подацима добићемо 5 као резултат, тако да можемо видети како нам ова функција даје нумеричка вредност представљена текстом у екцелу.

Синтакса

Формула вредности је следећа:

Функција Валуе има само један аргумент, а овај је потребан. Формула Валуе враћа нумеричку вредност.

Где,

  • текст = текстуална вредност која се претвара у број.

Примери употребе функције ВАЛУЕ у програму Екцел

Функција ВАЛУЕ је функција радног листа (ВС). Као ВС функција, може се унети као део формуле у ћелију радног листа. Погледајте примере дате у наставку да бисте боље разумели.

Овде можете преузети овај ВАЛУЕ Фунцтион Екцел Предложак - ВАЛУЕ Фунцтион Екцел Темплате

Пример # 1 - Претвори ТЕКСТ у број

У овом примеру, ћелија Ц2 има придружену формулу ВАЛУЕ. Дакле, Ц2 је резултат ћелија. Аргумент функције ВАЛУЕ је „$ 1000“ текст који треба претворити у број. Резултат је 1000.

Пример # 2 - Претворите ВРЕМЕ дана у број

У овом примеру, ћелија Ц4 има придружену формулу ВАЛУЕ. Дакле, Ц4 је резултат ћелија. Аргумент функције ВАЛУЕ је „14:00“, што је доба дана. Резултат претварања у број је 0,58333

Пример # 3 - Математичке операције

У овом примеру, ћелија Ц6 има придружену формулу ВАЛУЕ. Дакле, Ц6 је резултат ћелија. Аргумент функције ВАЛУЕ је разлика између две вредности. Вредности су „1000“ и „500“. Дакле, разлика је 500 и функција враћа исту.

Пример # 4 - Претворите ДАТЕ у број

 У овом примеру, ћелија Ц8 има придружену формулу ВАЛУЕ. Дакле, Ц8 је резултат ћелија. Аргумент функције ВАЛУЕ је „01/12/2000“, што је текст у формату датума. Резултат претварања у број је 36537.

Пример # 5 - Грешка у ВАЛУЕ

У овом примеру, ћелија Ц10 има придружену формулу ВАЛУЕ. Дакле, Ц10 је резултат ћелија. Аргумент функције ВАЛУЕ је „абц“, што је текст у неприкладном формату и стога вредност не може да се обради. Као резултат, # ВРЕДНОСТ! се враћа указујући на грешку у вредности.

Пример # 6 - Грешка у НАМЕ

У овом примеру, ћелија Д2 има формулу ВАЛУЕ у Екцелу која је повезана са њом. Дакле, Д2 је резултат ћелија. Аргумент функције ВАЛУЕ је ппп што је текст у неприкладном формату, тј. без двоструких наводника („”) и стога вредност не може да се обради.

Као резултат, #НАМЕ! се враћа указујући да је грешка са наведеним именом. Исто би важило чак и ако је унесена важећа текстуална вредност, али није затворена у двоструким наводницима. Нпр .: ВРИЈЕДНОСТ (123) враћа # ИМЕ! као резултат.

Пример # 7 - Текст са НЕГАТИВНОМ ВРЕДНОСТОМ

У овом примеру, ћелија Д4 има повезану формулу ВАЛУЕ. Дакле, Д4 је резултат ћелија. Аргумент функције ВАЛУЕ је “-1” што је текст који садржи негативну вредност. Као резултат, одговарајућу вредност -1 враћа функција ВАЛУЕ Екцел.

Пример # 8 - Текст са ФРАКЦИОНАЛНОМ ВРЕДНОСТОМ

У овом примеру, ћелија Д6 има формулу ВАЛУЕ у Екцелу која је повезана са њом. Дакле, Д6 је резултат ћелија. Аргумент функције ВАЛУЕ у програму Екцел је “0.89” што је текст који садржи разломљену вредност. Као резултат, функција ВАЛУЕ враћа одговарајућу вредност 0,89.

Ствари које треба запамтити

  • Функција ВАЛУЕ претвара текст у нумеричку вредност.
  • Претвара форматирани текст као што је формат датума или времена у нумеричку вредност.
  • Међутим, за претварање текста у број обично се подразумевано брине Екцел. Дакле, функција ВАЛУЕ није изричито потребна.
  • Корисније је када се подаци МС Екцел-а учине компатибилним са другим сличним апликацијама за прорачунске табеле.
  • Обрађује било коју нумеричку вредност мању или већу од или једнаку нули.
  • Обрађује све разломљене вредности мање или веће или једнаке нули.
  • Текст унесен као параметар који треба претворити у број мора бити затворен у двоструке наводнике. Ако то није учињено, #НАМЕ! се враћа што указује на грешку са унетим ИМЕ.
  • Ако се као параметар унесе не-нумерички текст као што су абецеде, тада га функција ВАЛУЕ у програму Екцел не може обрадити исти и враћа # ВРЕДНОСТ! као резултат, указивање на то да је грешка са ВАЛУЕ генерисаном.