Префериране акције (значење, примери) | Топ 6 типова

Шта су приоритетне акције?

Пожељна акција је она акција која ужива приоритет у примању дивиденде у поређењу са обичним деоницама. Стопа дивиденде може бити фиксна или променљива у зависности од услова издавања. Такође преферирани акционари углавном не уживају гласачка права, међутим, њихова потраживања су испуњена пре потраживања обичних акционара у време ликвидације.

Предузеће издаје две врсте или класе акција - обичне и приоритетне. Уобичајени или капитални удео представља власништво над Компанијом. Власници обичних акција могу или не морају имати право на дивиденду, у зависности од профитабилности компаније. С друге стране, преференцијални удео даје власницима право на фиксну дивиденду без обзира на профитабилност компаније. Дивиденде примљене на преференцијалне акције познате су као префериране дивиденде. Познате су као преференцијалне, јер у случају да Друштво не може да исплати све дивиденде, потраживања од преференцијалних дивиденди имаће предност над потраживањима на дивиденде исплаћене на капиталне акције.

Израчун приоритетних дивиденди

Да разумемо израчунавање жељене дивиденде уз помоћ илустрације

Господин Кс поседује 20.000, 10 одсто преференцијалних акција, које су издате по номиналној вредности од 50 долара по акцији. Тренутно се акција тргује на НИСЕ по цени од 60 долара, а затим:

Израчун жељене дивиденде

Дивиденда по акцији преференцијалних акција = 50 УСД * 10% = 5 УСД

Укупне пожељне дивиденде = 10.000 акција * 50 УСД * 6,5% = 32.500 УСД

За израчунавање пожељне дивиденде помножите номиналну вредност или емисиону вредност преференцијалних акција са процентом дивиденде. Проценат дивиденде наведен је у проспекту. Алтернативно, проценат је такође наведен у потврди о деоници коју је издала компанија.

Израчун жељеног приноса на дивиденду

Однос приноса на дивиденду = 5/60 * 100% = 8,33%

Принос је ефективна каматна стопа коју особа прима ако поседује удео од једне године. Формула за израчунавање коефицијента приноса на дивиденду је,

Дивиденда по акцији / тржишна цена по акцији * 100%

Топ 6 врста приоритетних акција

# 1 - Кумулативне преференцијалне акције

У кумулативним преференцијалним акцијама, пожељна дивиденда се увек акумулира за наредне године. Таква врста укључује резервисање у коме се од компаније тражи да исплати све дивиденде - како садашње, тако и прошле, у наредним годинама.

извор: Ханесбрандс Инц.

# 2 - Некумулативне акције преференцијала

У случају некумулативних преференцијалних акција, компанија нема законску обавезу да исплати протекле акумулиране дивиденде. Ако компанија не исплати дивиденде због пословне потребе или на неки други начин, акционари у будућности немају право да захтевају неисплаћене дивиденде.

извор: бусинессвире.цом

# 3 - акције конвертибилних преференцијала

Ова врста акција даје власницима законско право, али не и обавезу замене за унапред одређени број капитала или обичних акција компаније. До конверзије може доћи у унапред одређено време или у било које време које инвеститор одлучи. Конверзија се одвија по цени извршења, која је увек унапред одређена цена. Власнику омогућава да учествује у капиталним акцијама путем конверзије.

извор: Иелп

# 4 - Учествујуће преференцијалне акције

Акционарима пружа могућност да добију додатне дивиденде, осим уобичајених редовних дивиденди. Додатне дивиденде компанија исплаћује по постизању одређених унапред утврђених прекретница попут постизања одређеног износа прихода, нето добити или неких других показатеља. Акционари настављају да добијају редовну дивиденду без обзира на то да ли је компанија постигла унапред одређену прекретницу.

извор: Аутодеск

# 5 - Перпетуал Преференце акције

Ове врсте немају период зрелости. У случају трајних преференцијалних акција, почетни уложени капитал се никада не враћа акционарима. Акционари настављају да добијају жељену дивиденду у бесконачном периоду. Већина пожељних акција спада у ову категорију.

извор: Генерал Финанце

# 6 - Дељење са претходним преференцама

Предузеће углавном издаје више врста, тј. Могу издати конвертибилне, неконвертибилне, учествујуће итд. Свака преференцијална акција коју компанија одреди као приоритетну деоницу имаће претходни захтев за дивиденду у односу на друге врсте преференцијала акција. Стога се може рећи да претходно преференцијални имају мањи кредитни ризик од осталих преференцијалних акција. Да схватимо ово уз помоћ једноставне илустрације.

Претходни пример приоритетног дељења

Компанија Кс Инц. има следеће неизмирене преференцијалне акције.

6% трајних преференцијалних акција серије Кс - 5 милиона

6% Серија З Приоритетне акције - 5 милиона

Доступно у готовини 300.000

У горе наведеном случају, дивиденда ће бити исплаћена на следећи начин.

Дивиденда за исплату на серији к = 300.000 УСД (5 милиона * 6%)

Дивиденда за исплату на серији з = 300.000 УСД (5 милиона * 6%)

Укупна дивиденда коју треба платити = 600.000 УСД

Доступна готовина = 300.000 УСД

У горе наведеном случају, недостаје расположивог новца за исплату укупне обавезе по основу дивиденде. Стога ће акционарима бити исплаћена само дивиденда до 300.000 америчких долара. Исплата се неће делити између серија к и з пропорционално. Али целокупна исплата биће извршена серијом З, преференцијалним акцијама, с обзиром да ће такве акције увек имати претходно потраживање од дивиденди у односу на друге врсте акција.

Горња листа обухвата већину врста које је компанија издала на примарном и секундарном тржишту.

Да ли је приоритетни капитал или дуг?

Пожељне акције су хибридне хартије од вредности које деле неке карактеристике дужничког инструмента и неке од капитала.

Капиталне карактеристике

Као и капитал, он има вечни живот, тј. Бесконачни живот. У финансијским извештајима је приказан у одељку акционарског капитала, а не у колони дуга. Иако су исплате камата на дуг одбитне за порез, пожељне дивиденде се не могу одбити од пореза.

Карактеристике дуга

Попут дуга, приоритетне акције имају фиксну исплату дивиденде јер акције имају фиксну стопу дивиденде. Улагање у такве акције више личи на улагање у дужнички инструмент, а не у капитал, јер се готово сви приноси износе у облику дивиденде.

  • Као што се види из горе наведених чињеница, такве акције показују особине и капитала и дуга. Отуда ће класификација преференцијалних акција под дуг или капитал зависити од врсте и природе преференцијалних акција.
  • Трајне и кумулативне преференцијалне акције могу се лако класификовати као дужнички инструменти. Дивиденде примљене од њих су фиксне, а уложени капитал се никада не враћа због њиховог бесконачног периода.
  • Будући да су некумулативне и конвертибилне преференцијалне акције класификоване као капитал;
  • Стога се може рећи да врста преференцијалних акција игра важну улогу у погледу њихове класификације.

Корисници приоритетних деоница

  • Трошкови преференцијалне акције више су од трошкова дуга, али мањи од трошкова власничког инструмента. Разлог је једноставан; трошак зависи од ризичности повезане са инструментом.
  • Међу сва три горе поменута инструмента, финансијски ризик у држању капитала је далеко већи због пореских предности плаћања камата и неизвесности повезане са исплатом дивиденде.
  • С друге стране, трошкови преференцијала већи су од трошкова дуга због пореских предности плаћања камата.
  • Иако је скупљи од дуга, велики број компанија преферира прикупљање додатног капитала.
  • Међу америчким компанијама највећи издаваоци повлашћених акција су компаније за финансијске услуге (банке, осигуравајућа друштва) и за то постоји једноставан разлог.
  • Иако је можда скупљи од конвенционалног дуга, регулаторна тела га рачунају у капитал док израчунавају показатеље капитала за банке.

Закључак

Током година, преференцијалне акције постале су прилично популаран инструмент који корпорације користе за прикупљање капитала. Преференцијалне акције комбинују обе карактеристике инструмента - дуг и капитал. Међутим, преферирана исплата дивиденде зависи од неколико фактора, као што су доступност готовине, профитабилност компаније. Али право акционара на пријем је апсолутно и горе наведени фактори не утичу на њега. У случају недостатка средстава, исплата се врши накнадно. Сви ови фактори допринели су његовој растућој популарности у односу на друге облике улагања.

Корисни постови

  • Цена приоритетних залиха
  • Зарада по акцији (ЕПС)
  • Шта је убрзани откуп акција
  • Обрачун методе сопствених залиха
  • <