Трошкови замене (дефиниција, примери) | Шта је цена замене?

Шта је замена?

Трошак замене је трошак који је потребан да би се заменило било које постојеће средство које има сличне карактеристике. Организација се често одлучи да замени своја средства када се трошкови поправке и одржавања повећају преко прихватљивог нивоа током одређеног временског периода. Компанија укључује осигуравајуће друштво да учини оно што је потребно. То се утврђује израчунавањем садашње вредности средства, праћеног његовим корисним веком трајања.

Примарна функција осигуравајућег друштва је да процени да ли је одлука о замени боља од поправке и одржавања или не. Такође је од виталног значаја за компанију да правилно израчуна амортизацију, јер ће она имати значајан утицај на одлуку о наставку старе имовине или замени новом. Понекад представља изазов процијенити тачну тржишну вриједност имовине, па организација може довести до доношења погрешних одлука.

Примери

Пример # 1

  • Претпоставимо да је компанија пре десет година купила машине за 2.500 долара. Садашња вредност машина је 1.000 УСД након амортизације. Претпоставимо да трошкови замене те машине износе 2000 долара. Сада компанија мора да одлучи да је добра идеја заменити машину и купити нову или наставити са старом.
  • У овом случају, управа треба да замени машину, јер ће то додати вредност послу у будућности.
  • Компанија користи своје машине неколико година, а књиговодствена вредност имовине износи 5.000 УСД. Преостали животни век средства је сада две године ако након две године вредност средства постане 8.000 УСД, а дисконтна стопа 5%, садашња вредност трошкова замене износи 8.000 УСД / (1,05) * (1,05 ) = 7.256 УСД.

Пример # 2

  • Предузеће се бави превозом. Посједују неколико камиона и комбија. Једног судбинског дана, док је испоручивао робу, камион је тешко оштећен. Компанија је затражила осигурани износ од осигуравајуће компаније јер је камион био осигуран код њих. Осигуравајућа компанија након истраге открила је да је камион пре две године износио 15.000 америчких долара, сада исти камион на тржишту са истим карактеристикама, а компанија данас вреднује 20.000 америчких долара.
  • Стога је цена замене 20.000 УСД. Али постоји заокрет ако се сличан камион на тржишту процени на 13.000 долара; осигуравајуће друштво ће платити само 13.000 америчких долара, а не онолико колико је одлучила компанија. Стога ће за осигуравајуће друштво трошкови замене бити најнижи могући трошак за било коју имовину доступну на тржишту са сличним карактеристикама и корисношћу.

Предности

  • То је врло једноставна техника и може је усвојити свако ко слабо познаје добит и губитак.
  • Предузеће може проценити садашњу вредност и амортизацију, а затим може одлучити да ли је имовини потребна замена или не.
  • Такође помажу организацији у буџетирању трошкова, а самим тим одржавају здраву финансијску праксу да унапред планирају финансије, тако да компанија може од тога имати користи.
  • Помаже осигуравајућем друштву да се намири за штете. Покривање трошкова замене врши се на такав начин да уговарач осигурања неће имати губитак, а осигурана сума биће еквивалентна средству које треба заменити.
  • Такође помаже у проналажењу радно интензивних замена за компанију. Политика хр органског јона такође сматра да техника замене доноси закључак.
  • Компанија може да користи трошкове замене да повећа своју процену. Историјски трошак ако се израчуна било које материјално средство такође ће бити мањи од његовог трошкова замене, тако да га компанија може користити за побољшање билансне вредности средства.

Мане

  • Премија коју захтева осигуравајуће друштво је обично већа. Стога је изазов за уговарача осигурања да плати такве премије како би осигурао своју имовину.
  • Трошак замене осигуране имовине ако је штета утврђена са најнижом могућом ценом; стога је понекад изазов за компанију да се избори са губитком.
  • Ако било која компанија следи основу трошкова замене да би потраживања намирила од осигуравајућег друштва, тада ће можда морати да се задовоље и са губитком јер се обично подмирује мањи износ имовине, али ако компанија намерава да следи стварни новац вредност имовине тада ће компанија бити у неутралном положају.
  • Није нимало корисно у вредновању одређених предмета попут антиквитета итд., Јер је потребан неки посебан третман.
  • Овај трошак зависи од многих фактора. Нпр. Стање на тржишту, промена у потражњи, корисни век трајања имовине итд. Стога би ови услови требало да постоје да би се добила тачна вредност замене, а сви ови фактори нису увек доступни у организацији.
  • Тренутна тржишна вредност залиха није доступна ниједној организацији. Према томе, замена вредности овде не помаже. Процена залиха задржава нереализовану добит и губитак након завршетка биланса стања.

Закључак

Техника замене трошкова је корисна за оне који могу исту искористити. Ова метода није корисна за она предузећа код којих тренутна тржишна цена није доступна. Осигуравајуће друштво користи ову врсту технике да би утврдило трошкове замене средства који се узимају у обзир. Полиса је дизајнирана на такав начин да уговарач осигурања остварује неку врсту користи од осигуравајућих друштава, али понекад се намирење потраживања врши са мањим износом од стварне вредности имовине.

Компанија треба да донесе мудру одлуку пажљивим израчунавањем овог трошка упоређивањем трошкова поправке и одржавања, који се могу наплаћивати током година ако се средство не замени.