Структурна незапосленост (дефиниција, узроци, примери) | Како то ради?

Дефиниција структурне незапослености

Структурна незапосленост настаје када постоји разлика између знања и вештина које послодавац захтева и оних које нуде његови запослени и обично се генерише као резултат неколико промена као што су рецесија, деиндустријализација итд. у економији и у таквој ситуацији појединци нису у могућности да се баве радом због различитих захтева за вештинама.

Објашњење значења

Структурна незапосленост је неусклађеност која се јавља између вештина које нуде радници у привреди и вештина које послодавци захтевају од радника. Главни разлог за ову врсту незапослености су технолошке промене на тржишту које резултирају застаревањем вештина многих радника. На пример, велики број уносних производних радних места у Сједињеним Државама изгубљен је током последњих 30 година пошто су послови везани за производњу мигрирали у подручја која захтевају ниске трошкове у Кини и другима.

Примери

Размотримо следеће примере структурне незапослености да бисмо имали боље разумевање.

Пример # 1 - Индустријске смене

Господин Горге је био стручњак за производњу. Некада је управљао спратом од своје 19. године. После тога, због нове економије, прерађивачка радна места почела су да се пребацују из САД-а у Кину. Као резултат, тренутни послодавац је затражио од господина Горгеа да напусти организацију са отпремнином. Након напуштања посла, господин Горге није могао пронаћи посао који би одговарао његовим вештинама. Некако је могао да нађе посао менаџера продаје који му је нудио врло мало плате и ниже радно место у односу на његово раније радно место.

Пример # 2 - Сезонска незапосленост

Радник по имену Господин Еден годинама је радио физичке послове на пољу манга, што му даје посао само 4 месеца у години. Дакле, зарадом мора управљати радећи у комерцијалном комплексу као чувар.

Пример # 3 - Застарелост технологије

Господин Дхал има искуство писања алгоритама на одређеном рачунарском језику. Сви знамо да је технологија поље које се брзо мења због чега је језик застарео. Као резултат, језик је застарео и искуство господина Дхала нема користи од тржишта. Због таквих технолошких промена, послодавац господина Дхала затражио је од њега да напусти организацију. Након тога морао је да се препусти послу везаном за обуку меких вештина, јер посао који се односи на његову стручност нигде није пронађен.

Главни узроци структурне незапослености

Главни разлог структурне незапослености је неусклађеност вештина радника са расположивим пословима. Узроци структурне незапослености неусклађености вештина су следећи:

# 1 - Географски

У разним случајевима постоје места на којима се радне вештине радника подударају са доступним пословима, али та места могу бити далеко од географског региона радника и радници нису спремни да се преселе на таква места.

# 2 - Макроекономске промене

Са овим проблемима се суочавају старији радници. Радили су у одређеној вештини са савршенством, али одједном послови везани за ту вештину нису нигде и њихове вештине су застареле. Узмимо пример Дубаија који је некада био нафтом богата компанија. Међутим, у данашњем сценарију постаје економија која више зависи од туризма и логистике. Стога су сви радници који су имали стручност у бушењу нафте без посла, а у хотелу недостаје радне снаге и особља.

# 3 - У вези са платама

Повезане с платама један је од узрока структурне незапослености, гдје радници у многим случајевима не прихватају посао због пакета који нуде врло мало. Разлог за тако ниске пакете је обиље радне снаге која је лако доступна по јефтиној цени.

Лек за структурну незапосленост

Лек за структурну незапосленост може бити:

1 - Ефикасна обука радне снаге

Државе треба да преузму одговорност за препознавање промена које су неопходне у економији и треба да креирају програме обуке за обуку радне снаге и да их ажурирају технолошким и другим променама. Како неки радници не могу да приуште трошкове програма обуке, влада би требала покушати да обезбеди такве програме обуке бесплатно и мора да олакша постављање послова након завршетка програма обуке.

2 - Пробијање баријера повезане географије

Развојем информационе технологије лакше је разбити географске баријере и радници могу лако да раде са удаљених локација са сетом вештина које поседују.

Мане структурне незапослености

# 1 - Неефикасност

Главни проблем структурне незапослености је фактор неефикасности који она има. Када нема посла за огроман проценат радника, то показује да велика количина радне снаге која се може користити за производњу остаје неискоришћена. Само економије које су ефикасне могу максимално да користе радну снагу.

# 2 - Трошкови подршке

Још један недостатак структурне незапослености је трошак који држава мора да потроши док подржава раднике који су у одређеном тренутку незапослени. Иако неке земље не троше ништа на издржавање незапослених, постоје и земље које пружају новчане или новчане бенефиције незапосленој радној снази.

# 3 - Нестабилност

Структурна незапосленост такође повећава нестабилност у земљи. Иако се у неким модерним економијама структурна незапосленост на нижем нивоу сматра неопходном, може доћи до немира када ниво достигне свој врхунац. Сви трагачи посла желе се запослити да зараде новац, али ако не успеју добити посао, могу изазвати насиље или могу погурати владу да се промени.

# 4 - Злочин

Очигледно је да су незапосленост и криминал повезани. У потрази за новцем, људи почињу да се упуштају у пљачке како би подмирили своје животне трошкове. Злочин повећава нестабилност у том подручју, резултира трошењем новца на сигурност, а не на производњу роба и услуга.

Закључак

Структурна незапосленост настаје услед неусклађености радничких вештина и послова доступних на тржишту. Због структурне незапослености, нека група радника тешко може добити посао у привреди, јер се данас производња и производња преусмерила на машински оријентисане послове што убија потребу за људским ресурсима у организацији. Али трајање ове незапослености је углавном средњорочно.

Структурној незапослености обично треба једна до две године да би се решила или понекад мало дуже време. Требало би изводити програме обуке како би се радници информисали о доступним пословима како би се проблем структурне незапослености могао благовремено решити.