Предности и недостаци периода отплате | Врхунски примери

Предности и недостаци периода поврата

Предности периода поврата укључују чињеницу да је врло једноставна метода за израчунавање потребног периода и због своје једноставности не укључује много сложености и помаже у анализи поузданости пројекта и недостаци периода поврата укључује чињеницу да потпуно занемарује временску вредност новца, не приказује детаљну слику и занемарује и друге факторе.

У многим предузећима капитална улагања су обавезна. Рецимо као пример улагања у постројења и машине, намештај и окове и земљу и зграде да набројимо само неке. Али, такве инвестиције изискују много новчаних издатака. А пословне куће сигурно ће бити нестрпљиве да знају када ће повратити такав почетни трошак инвестиције. У наставку смо размотрили неке примере предности и недостатака периода поврата да бисмо га боље разумели.

Предности

# 1 - Формулу је једноставно знати и израчунати

Једноставно су вам потребне почетне инвестиције и краткорочни подаци о новчаном току. Формула за израчунавање равномерних новчаних токова или другим речима исти износ новчаног тока сваког периода је:

Период поврата = (почетно улагање / нето годишњи прилив готовине)

Погледајмо сада како се лако може израчунати под различитим околностима -

Предности и недостаци Екцел предлошка у периоду поврата можете преузети овде - Предности и недостаци раздобља поврата Екцел предлошку

Пример # 1

Цатерпиллар Инц. разматра куповину намештаја и окова за 30.000 УСД. Такав намештај и опрема обухватају животни век од 15 година, а његов очекивани годишњи прилив готовине је 5.000 УСД. Жељени период поврата компаније је 4 године. Треба да пронађете период поврата намештаја и окова и закључите да ли је пожељна куповина таквог намештаја и окова?

Одговор ће бити -

= ($30,000 / $5,000)

Период поврата = 6 година

Стога се може закључити да куповина таквог намештаја и опреме није пожељна, јер је његов период отплате од 6 година већи од процењеног Цатерпиллар-овог периода поврата.

# 2 - Период поврата помаже у брзој евалуацији пројеката

Пример # 2

Компанија Боеинг разматра куповину опреме за 40.000 долара. Корисни век употребе опреме је 15 година, а очекивани годишњи прилив готовине износи 40.000 УСД. Али, опрема има годишњи одлив готовине (укључујући трошкове очувања) такође 30.000 УСД. Жељени период отплате произвођача ваздухоплова је 5 година. Да ли би Боеинг требао купити нову опрему?

  • Укупна инвестиција = 40.000 УСД
  • Нето годишњи прилив готовине = Годишњи прилив готовине - Годишњи одлив готовине = 40.000 УСД - 30.000 УСД = 10.000 УСД

Одговор ће бити -

= ($40,000 / $10,000)

Период поврата = 4 године

Стога се може решити да је опрема пожељна, јер је њен период поврата од 4 године краћи од максималног периода отплате компаније Боеинг од 5 година.

У поменутим примерима, различити пројекти генерисали су чак и прилив готовине. Шта ако су пројекти генерисали неравномерне новчане приливе? У таквом сценарију израчунавање периода поврата је и даље једноставно! Прво треба да сазнате кумулативни прилив готовине, а затим примените следећу формулу да бисте пронашли период поврата.

Период поврата = Године пре потпуног опоравка + (Неповратни трошак на почетку године / Прилив готовине током целе године)
Пример # 3

Претпоставимо да Мицрософт Цорпоратион анализира пројекат за који је потребно улагање од 250.000 УСД. Очекује се да ће пројекат имати следећи прилив готовине за пет година.

Израчунајте период поврата инвестиције. Такође сазнајте да ли треба инвестирати ако менаџмент жели да поврати почетну инвестицију у периоду од 4 године?

Корак 1

Израчун кумулативног нето прилива готовине -

Белешка: У 4. години смо добили почетно улагање од 250.000 УСД, тако да је ово година поврата.

Корак 2

  • Годинама пре потпуног опоравка = 3
  • Годишњи приливи готовине током године отплате = 50.000 УСД

Израчун неповратне инвестиције на почетку 4. године = Укупна инвестиција - Кумулативни новчани приливи на крају 3. године = 250.000 УСД - 210.000 УСД = 40.000 УСД.

Стога ће одговор бити -

= 3 + ($40,000 / $50,000)

Период поврата = 3,8 година.

Дакле, може се закључити да је инвестиција пожељна јер је период поврата пројекта 3,8 године, што је нешто мање од жељеног периода менаџмента од 4 године.

# 3 - Помаже у смањењу ризика од губитака

Пројекат са кратким роком поврата указује на ефикасност и побољшава ликвидност компаније. То додатно значи да пројекат сноси мањи ризик, што је значајно за мала предузећа са ограниченим ресурсима. Кратки период поврата такође смањује ризик од губитака насталих услед промена у економској ситуацији.

Пример # 4

Постоје две врсте опреме (А и Б) на тржишту. Компанија Форд Мотор жели да зна која је ефикаснија. Док би опрема А коштала 21.000 УСД, опрема Б била би вредна 15.000 УСД. Иначе, обе опреме имају нето годишњи прилив готовине од 3.000 долара.

Стога, да бисмо пронашли ефикасност, морамо да пронађемо која опрема има краћи период поврата.

Период поврата опреме А биће -

= $21,000/$3,000

Период поврата = 7 година

Период поврата опреме Б биће -

= $15,000/$3,000

Период поврата = 5 година

С обзиром да опрема Б има краћи период поврата, Форд Мотор Цомпани би требало да размотри опрему Б у односу на опрему А.

  • Све инвестиције са кратким роком поврата како би се осигурало да ће ускоро бити доступна одговарајућа средства за улагање у други пројекат.

Мане

  • Не узима се у обзир временска вредност новца. Ова метода не узима у обзир чињеницу да је долар данас вреднији од долара који је обећан у будућности. На пример, 10.000 долара уложених у периоду од 10 година постаће 100.000 долара. Међутим, иако износ од 100.000 америчких долара данас може изгледати профитабилно, деценију касније неће имати исту вредност.
  • Метода додатно не узима у обзир прилив готовине након периода поврата.
Пример

Руководство фирме не успева да разуме коју машину (Кс или И) да купи, јер је обома потребно почетно улагање од 10.000 америчких долара. Али, машина Кс генерише годишњи прилив готовине од 1.000 америчких долара током 11 година, док машина И генерише новчани прилив од 1.000 америчких долара за 10 година.

Одговор ће бити -

Период поврата = 10 година

Одговор ће бити -

Период поврата = 10 година

Према томе, само гледајући годишњи прилив готовине, може се рећи да је машина Кс боља од машине И (1.000 УСД ∗ 11> 1.000 УСД ∗ 10). Али, ако тежимо примени формуле, забуна остаје, јер су обе машине подједнако пожељне с обзиром на то да имају исти период поврата од 10 година (10.000 УСД / 1.000 УСД).

Резиме

Упркос својим недостацима, метода је једна од најмање незграпних стратегија за анализу пројекта. Обраћа се једноставним захтевима као што је временски период потребан да би се повратио уложени новац у пројекат. Али, истина је да се занемарује укупна профитабилност инвестиције, јер не узима у обзир оно што се дешава након поврата.