Буллет Бонд (дефиниција, пример) | Како функционишу Буллет обвезнице?

Шта је Буллет Бонд?

Буллет обвезнице (познате и као Страигхт Бондс) су стандардне обвезнице које врше периодичне исплате камата и отплату главнице по доспећу обвезнице и не садрже никакве егзотичне карактеристике као што су уграђена карактеристика позива или ставка ставке итд. Ове обвезнице нису т Амортизована главница и њихов износ главнице остаје исти током целог мандата и плаћа се тек на крају мандата.

Ове обвезнице популарно издају суверене владе како би финансирале своје издатке и привукле велику потражњу од стране инвеститора, јер такве обвезнице плаћају периодичне исплате камата и обично не носе готово никакав ризик, јер је вероватноћа неуспеха владе неке државе на даљину мала. Буллет обвезнице које није издала држава носе веће камате због кредитног ризика повезаног са било којим другим емитентом осим владе.

Пример буллет обвезница

Овде можете преузети овај предложак Буллет Бонд Екцел - Буллет Бонд Екцел предложак

Америчка влада одлучила је да изда доларску метковну обвезницу која носи фиксну купонску уплату од 3,5% на полугодиште и доспева након 5 година са номиналном вредношћу од 1000 долара 1. јануара 2018. Обвезнице доспевају 31. децембра 2022. године. Тренутни принос на такве обвезнице је 3%.

Горе наведене обвезнице ће извршити исплату након сваких шест месеци у протувриједности од 35 америчких долара и отплатиће главницу од 1000 америчких долара заједно са последњом уплатом камата 31. децембра 2022. На основу чињеница можемо утврдити садашњу вредност такве буллет обвезнице као што је приказано у наставку:

Решење:

Одредите садашњу вредност такве обвезнице као што је приказано у наставку:

Алтернативно, исто се може израчунати дисконтирањем купона и плаћања главнице појединачно, као што је приказано доле:

Стратегија за буллет обвезнице

  • Разлог за улагање или издавање овог документа варира и углавном се заснива на ставу о каматним стопама који имају две стране, тј. Инвеститор и издавалац. Поред многих погодности које се деле у предностима у наставку, главни одлучујући фактор за улагање инвеститора у обвезницу је када је циклус каматних стопа на врхунцу и очекује се да ће након тога пасти, у том случају улагање у метку обвезницу ће се закључати у главници по таквим стопама и када принос почне да пада, вредност таквих инвестиција ће се надувати за такве инвеститоре.
  • Слично томе, када је циклус каматних стопа на дну и очекује се да се преокрене након што почне да расте, у том случају емитовање обвезница ће бити корисно за издаваоца, јер када приноси почну расти, купон који траже инвеститори ће такође расти, а емитенту ће бити боље да закључа ниже купоне пре него што циклус каматних стопа почне да откуцава.

Глава до главе разлике

Ево кључних разлика између: -

Основа за поређењеБуллет БондАмортизујућа обвезница
ЗначењеОбухвата периодично плаћање само камата и паушално плаћање главнице по доспећу Обвезнице.Амортизујућа обвезница укључује исплату камате и главнице током трајања обвезнице на сваки датум исплате купона.
Трошкови каматаСталан је током мандата, јер се врши само плаћање камата, а главница се плаћа тек на крају.Она варира током трајања обвезнице, јер ће током почетних година део камата бити већи, а касније главни део.
Ризик друге уговорне странеРизик друге уговорне стране је веома висок у случају Буллет обвезница јер се већи део исплате Обвезнице (главнице) врши на крају мандата Обвезнице.Ризик друге уговорне стране је сразмерно мањи у поређењу са Буллет Бонд-ом јер се одређени део главнице плаћа сваком уплатом.
Егзотична опцијаИздаватељ их обично не може позвати.Амортизујуће обвезнице може издавач позвати.
Ризик од каматних стопаНоси висок ниво каматне стопе за издаваоца.Носи мањи ризик од каматних стопа, јер се обвезнице могу откупити превремено на основу сценарија каматних стопа.
КупонОбично носи нижу стопу купона у поређењу са амортизујућим обвезницамаОбично носи релативно високу стопу купона од Буллет цетерис парибус.

Предности

  • Једна од најважнијих предности за издаваоца је та што замрзава каматну стопу и корисно за издаваоца у случајевима када каматне стопе расту навише.
  • Још једна предност издаваоца је одлив само плаћања камата током мандата уместо редовних камата плус одлив главнице у случају амортизујућих обвезница.
  • У овом случају за инвеститор не постоји ризик поновног улагања у главном делу.

Мане

  • Носи висок износ каматних стопа за издаваоца којим издаватељ мора управљати, додајући додатне трошкове управљања активом.
  • Она носи висок износ ризика друге уговорне стране и као такве банке које улажу у такве Буллет обвезнице морају да направе додатне капиталне резерве за такве обвезнице у поређењу са амортизованим обвезницама.
  • Још један недостатак је недостатак егзотичних карактеристика (Цаллабле или Путтабле) што доводи до мање флексибилности.
  • Они имају ниске купонске стопе у поређењу са амортизованом обвезницом и као такви инвеститори таквих обвезница су у неповољном положају у случају сценарија пораста каматних стопа.

Закључак

Буллет обвезнице су најчешће и најчешће издаване обвезнице широм света. Банке и финансијске институције редовно улажу у такве обвезнице које издаје суверена влада и она чини главни део њиховог инвестиционог портфеља. такође је важно напоменути да недржавне обвезнице носе високу количину ризика друге уговорне стране, што треба узети у обзир пре улагања.