Оперативни однос (Значење, пример) | Како тумачити?

Радни однос Значење

Коефицијент пословања односи се на метрику коју компанија користи да би утврдила колико је ефикасно руководство компаније у одржавању оперативних трошкова ниским, док истовремено генерише приходе или продају, упоређујући укупне оперативне трошкове предузећа са трошковима нето продаје

Укупни оперативни трошкови предузећа састоје се од две компоненте, углавном трошкова продате робе и оперативних трошкова.

  • Оперативни трошкови обично укључују рачуноводствене и правне таксе, банкарске трошкове, трошкове продаје и маркетинга, трошкове канцеларијског снабдевања, зараде и дневнице, трошкове поправке и одржавања, некапитализоване трошкове истраживања и развоја.
  • Трошкови продате робе укључују директне материјалне трошкове, закуп постројења, директан рад, трошкове поправке итд.

Тумачење оперативног односа

До њега се долази дељењем збира оперативних трошкова и трошкова продате робе са нето продајом.

Оперативни коефицијент = (оперативни трошкови + трошкови продате робе) / нето продаја.

Виши однос указао би да су трошкови више од способности компаније да генерише довољан приход и могу се сматрати неефикасним. Слично томе, релативно низак однос би се сматрао добрим знаком јер су трошкови компаније мањи од прихода.

Пример оперативног односа

Израчунајмо оперативни однос ГЕ за 2018. годину. Детаљи су дати у снимку.

Овај образац оперативног коефицијента Екцел можете преузети овде - Екцел шаблон оперативног коефицијента

Извор: ГЕ Годишњи извештај

Користите следеће податке -

  • Цена продате робе = Цена робе и цена услуга (63116 + 29555) = 92671
  • Укупни оперативни трошкови = продајни, општи и административни трошкови (18111) + остали трошкови и трошкови (464) = 18575
  • Нето продаја = 121615

Стога се прорачун може извршити на следећи начин -

Оперативни коефицијент = (оперативни трошкови + трошкови продате робе) / нето продаја

  • = (18575+92761)/121615
  • =0.914739

Предности оперативног односа

  • Финансијска метрика за процену пословања: Служи као суштински олакшавач анализе односа тако што мора упоређивати трошкове пословања са приходима и тако служи као неопходно средство финансијске процене у разумевању здравља предузећа.
  • Олакшава анализу временских серија: Служећи као метрика за процену оперативне способности предузећа, овај однос такође олакшава анализу временских серија прековремених периода исте компаније. На овај начин се може разумети да ли је компанија претходних година боље напредовала у овој одређеној метрици или је у ствари добро пословала у текућој години. На овај начин, анализа временских серија предузећа може се извршити током временског оквира.
  • Олакшава поређење пресека: Ова метрика такође помаже у међукомпанијском поређењу помажући да се сагледа исти однос различитих компанија. Метрика се такође може упоредити са референтном вредношћу у индустрији да би се проценило и разумело да ли су перформансе у складу са индустријом и вршњацима и да би се утврдило да ли постоји простор за раст и побољшање перформанси.
  • Служи као показатељ да се покаже ефикасност управљања: Ако упоредимо оперативне трошкове предузећа са прометима, може се разумети да ли је предузеће ефикасно у управљању својим трошковима. Нижи однос је добар знак, док растући омјер има тенденцију да дјелује као црвени сигнал, јер указује на то да се трошкови временом повећавају, те је неопходно држати картицу на истом.

Мане оперативног односа

  • Не може се узети у обзир изоловано: Постаје неопходно напоменути да се само гледањем ове мере не може судити о укупном здравственом стању предузећа. Такође се мора сагледати профитабилност, активност, као и однос полуге за мерење и имати боље разумевање посла.
  • Не може се упоредити са другим индустријама: Један недостатак таквог односа је тај што се не може упоређивати однос са фирмама које послују у другим индустријама, јер то можда није прикладно мерило. Треба потражити слична предузећа како би се олакшало поређење и имало боље разумевање посла када се на њега гледа релативно.
  • Не узима у обзир дуг: Компанија може имати огроман износ дуга, а те исплате камата обично нису део оперативних трошкова пословања. Отуда неће бити од велике користи ако (неко би овај однос проучавао изоловано). Потребан је холистички поглед узимајући у обзир и остале показатеље који се обично користе у анализи финансијских извештаја.

Ограничења

  • Захтева релативну пресуду: Потребни су упоредни подаци да би се измерио и разумео овај однос и на тај начин просуђивао учинак посла, гледајући друге релативне изворе података, јер сам тај однос не може се проучавати изоловано
  • Неколико компонената које се не узимају у обзир: Даље се не разматрају неке компоненте као што је дуг, а накнадне исплате камата не чине део бројила као део оперативних трошкова. Отуда анализа може имати тенденцију да се искриви у толикој мери.

Закључак

Коефицијент пословања служи као изврсна метрика и помаже менаџменту и аналитичарима да схвате да ли је предузеће довољно ефикасно у управљању свим својим трошковима у односу на укупан промет компаније. Слично анализи финансијских извештаја коришћењем других показатеља, и ова мера помаже у разумевању временских серија и анализа пресека тако што врши поређење предузећа током времена, а такође и упоређивање саме компаније, па чак и њених колега.

Иако овој метрици недостаје обим да се не може проучавати изоловано, а такође може имати тенденцију да пропусти одређене компоненте које се не сматрају исплатама камата на дугове, аналитичар мора забележити и имати на уму исти. Међутим, током година, ова метрика има, за сваку похвалу, похвалан посао што мора да послужи као класичан пример за процену ефикасности менаџмента разумевањем како управља трошковима преко тога ако продаје.