Рачуноводство готовине у односу на обрачунско рачуноводство | Топ 9 разлика

Разлика између рачуноводства готовине и обрачунског начела

Рачуноводство готовине је место где се приходи и расходи остварују када су плаћени или примљени, док Обрачунско рачуноводство је место где остварујете приход када пружите услугу, а трошак остварујете након што услугу примите.

Постоје две врсте рачуноводства

  1. Рачуноводство готовине, предузеће ће евидентирати трансакцију само када дође до прилива или одлива готовине.
  2. Обрачунско рачуноводство, с друге стране, приходи и расходи се евидентирају кад год се појаве.

Дакле, видите да постоји велика разлика између ових рачуноводстава.

Као пример, можемо рећи да се анализа новчаног тока врши праћењем рачуноводства готовине, а биланс успеха креира се праћењем рачуноводства настанка догађаја. Али према закону компанија признаје се само обрачунско рачуноводство.

У овом чланку ћемо детаљно размотрити свако рачуноводство, а затим ћемо проћи кроз упоредну анализу између њих.

Рачуноводство готовине насупрот обрачунским рачуноводственим инфографикама

Погледајмо главне разлике између рачуноводства готовине и обрачунског рачуноводства.

Кључне разлике

Можете се запитати зашто већина предузећа не користи рачуноводство готовине и користи само обрачунско рачуноводство. Недавно су Биоцептс прешли са рачуноводства готовине на рачуноводство настанка догађаја, јер су веровали да је то правовременији одраз прихода повезаних са обимом тестова, као и приходима и трошковима.

извор: прневсвире.цом

Погледајмо сада неке важне разлике -

  • Величина предузећа: Пуно је важно које величине предузећа имате. Ако сте власник предузећа микро величине и од њега зарадите малу количину новчаног тока (то значи да се случајно бавите минималним износом трансакција), тада је најбоље користити рачуноводство готовине. Али ако имате мало, средње или велико предузеће, онда је паметније користити рачуноводство по начелу настанка догађаја.
  • Једноставност: Рачуноводство на основу настанка пословног догађаја има способност да се бави сложеним врстама трансакција. Али рачуноводство готовине обрађује само једноставне трансакције. Због тога на почетку било ког посла власници предузећа радије користе рачуноводство готовине.
  • Пореска предност: Ако сте власник микро предузећа, боље је одабрати методу рачуноводства готовине; јер бисте методом обрачуна готовине могли да остварите пореску предност. Али за веће пословање, пореска предност се може искористити само коришћењем обрачунског метода рачуноводства.
  • Време трансакције: На основу обрачунског рачуноводства, време трансакције је веома важно. Према обрачунском начину рачуноводства, рачуновођа евидентира трансакцију када се догоди (а не када би новац примио). Али метода рачуноводства готовине је потпуно супротна. У методи рачуноводства готовине, трансакција се евидентира када се готовина прими или потроши. У овом случају, обрачунска основа рачуноводства има демерит. Мана је што фирма треба да плати порез чак и када компанија тек треба да прими приход (сјајан пример за то је продаја на кредит).
  • Системи двоструког уноса - Рачуноводство готовине следи јединствени систем уноса. Рачуноводство на начелу настанка пословних догађаја примењује систем двоструког уноса.
  • Тачност - Рачуноводство готовине није баш тачно, јер је фокус само на готовини. Рачуноводство на основу настанка пословног догађаја релативно је тачније.
  • Холистиц - Рачуноводство готовине није холистички метод рачуноводства. Али обрачунско рачуноводство је холистички метод рачуноводства.

Рачуноводство готовине у поређењу са рачуноводством разграничења

Основа за упоређивањеРачуноводство готовинеОбрачунско рачуноводство
ЗначењеУ готовинском рачуноводству, приходи и расходи се признају само кроз готовину.У рачуноводству настанка догађаја, приходи и расходи се признају када се изврше (на меркантилној основи).
УкључујеСамо новчани трошкови, новчани приходи.Сви трошкови и приходи;
ПриродаЈедноставно и лако за разумевање.Сложен и тежак за разумевање.
ПрепознаоНије признато Законом о компанијама.Признато Законом о привредним друштвима.
Како се води рачуноводство?Када се прими или плати готовина;Када се приход заради или настане губитак.
Фокусирај сеЛиквидност.Приход / расход / добит / губитак.
Зашто корисно?Брзо можемо добити колико готовине је посао генерисао (тј. Нето новчани ток).Можемо да разумемо колику добит или губитак је предузеће остварило током одређеног периода.
Холистички приступНе, јер говори само о готовини.Да, јер укључује све трансакције.
Који је тачнији?Тачност рачуноводства готовине је сумњива, јер не узима сваку трансакцију у рачуноводство.То је тачнији начин рачуноводства.

Закључак

Оба су важна у својим областима. Самостална компанија која је тек започела своје пословање требало би да прати рачуноводство готовине, јер је лако одржавати, а у почетку постоји само неколико финансијских трансакција. С друге стране, у случају компаније са великом капитализацијом, рачуноводство настанка догађаја је најбоље јер рачуноводство готовине не би могло да обрађује стотине и хиљаде финансијских трансакција дневно.

То значи да морате да разумете које рачуноводство предузећа је применљиво. Наравно, рачуноводство настанка пословних догађаја је увек развијенији метод рачуноводства, али без подршке запослених готово је немогуће одржавати.